Nézőpont: Két hasonló nagyságú táborra szakadhat a Jobbik

0
819

A Nézőpont Intézet felmérése szerint erősen megosztottak a Jobbik szimpatizánsai a párt néppárti fordulata kapcsán, ezért Toroczkai mozgalma a szavazótábor felét is elcsábíthatja. A kormányközeli intézet a Magyar Időknek készítette a felmérést.

A Nézőpont szerint a jobbikosok 43 százaléka tartja pozitívnak a néppártosodást, 49 viszont úgy gondolja, a radikális úton kellett volna tovább haladni a közösségnek. A megkérdezett Jobbik-szimpatizánsok 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szavazna egy, a Jobbikból kizárt Toroczkai László által alapított új pártra. Kategorikusan 36 százalék utasította el ezt a lehetőséget. A szimpatizánsok közel 30 százaléka még nem alakított ki véleményt a kérdésben.

A jelenlegi állás szerint tehát a Toroczkai-párt, ha elvégzi az ehhez feltétlenül szükséges politikai aprómunkát, akkor

megfelezheti a Jobbik jelenlegi táborát.

A választókorú magyar népesség körében még mindig messze Vona Gábor a legismertebb jobbikos politikus, a megkérdezettek 95 százaléka hallott már a lemondott pártelnökről. Ugyanakkor sem ő, sem a párt más politikusai nem túl népszerűek: Vonát mindössze 32 százalék látná szívesen fontos politikai pozícióban. Ezzel ő vezet, Dúró Dóra a második, 27 százalékkal.

Magas viszont Vona elutasítottsága, 58 százalékos, Dúróé pedig 40. Toroczkai száma: 15 százalék látná szívesen fontos pozícióban (ez harmadik helyet jelent neki), 45 nagyon nem szeretné ezt.

A párt új vezetőinek ismertsége alacsony:

Sneider Tamást mindössze a teljes népesség 41 százaléka ismeri, Gyöngyösi Mártont pedig 40.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .