Magyar börtönből az Európai Parlamentbe

0
880
x.com

Ilaria Salis bekerült az Európai Parlamentbe, mert a Zöldek – Olasz Baloldal Szövetség (AVS) 6,7%-ot szerzett a hétvégi választáson. Ez a párt jelölte parlamenti képviselőnek Ilaria Salist, aki magyar börtönben ül előzetesben.

Az antifasiszta aktivistát erőszakos fellépéssel vádolja a magyar ügyészség. Olaszországban többször is tiltakoztak Ilaria Salis fogva tartása ellen, és végül azért jelölték Európa Parlamenti képviselőnek, hogy ily módon hozzák ki börtönéből, ahol 15 hónapot töltött. Orbán Viktor ezek után aligha akadályozhatja meg Ilaria Salis szabadon bocsátását.

Orbán jóslata bejött: a szélsőjobb (kissé) előretört Európában, de nem Magyarországon

A szélsőjobboldali pártok és mozgalmak előre törtek szinte mindenütt az Európai Unióban, de Magyarországon Orbán Viktor nem ünnepelhet, mert veszélyes kihívója akadt Magyar Péter személyében, aki éppúgy mint Donald Tusk Lengyelországban, megfordíthatja az események menetét. Donald Tusk az országgyűlési választások után simán legyőzte Orbán szövetségesét, a PiS-t.

Donald Tusk, az Európai Néppárt korábbi elnöke, azé a pártszövetségé, melyből Orbán Viktor távozott mielőtt kirúgták volna. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője  máris lelkesen üdvözölte Magyar Péter eredményét, és közölte: szívesen látja a hét képviselőt az Európai Néppártban.

De hol látják szívesen Orbánt?

Egyelőre sehol. Szélsőjobboldali szövetségesei, Giorgia Meloni és Marine Le Pen ugyanis fontos szerepet kívánnak játszani az Európai Unióban nem pedig háborúzni vele mint Orbán Viktor. Korábban a francia és az olasz szélsőjobboldal erősen euroszkeptikus és Amerika ellenes volt, komoly oroszbarát tendenciákkal. Ámde Giorgia Meloni és Marine Le Pen váltott: immár jó kapcsolatra törekszenek Brüsszellel, melyet belülről kívánnak megváltoztatni. A váltás nem véletlen: mind Olaszországnak mind Franciaországnak nagy szüksége van az Európai Unió pénzére. Macron elnök és Giorgia Meloni együtt lobbiznak azért, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank ex elnöke fontos szerepet kapjon az új brüsszeli bizottságban.

“A teremtésben nincs más vesztes csak én!”

– kiálthat fel Orbán Viktor mint az egyetlen olyan uniós tagállam vezetője, aki nem kapta meg az uniós eurómilliárdok jórészét, amely nagyon hiányzik a magyar költségvetésből. Ráadásul a Fidesz továbbra is pária szerepben Brüsszelben, ahol Orbán Viktor Piszkos Frednek számít, akiről tudjuk, hogy “az ő barátsága öl.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .