Lehetséges Jobbik-LMP együttműködés?

0
1272

Lesznek ellenzéki pártok, amelyekkel együtt lehet működni, ezt az LMP társelnöke Hadházy Ákos mondta a Független Hírügynökségnek. A Jobbikkal való partnerséget, amelyet Vona Gábor vetett fel, nem akarta kommentálni.

Hadházy Ákos
MTI Fotó: Soós Lajos

Havas Henrik interjújában, amelyet a Független Hírügynökségnek adott a Vona Gáborral készített interjúkötetéről, arról is szó esik, hogy

a Jobbik elnöke koalíciós kormányzásban gondolkodik,

szerinte képesek lesznek leváltani az Orbán-kormányt és a helyükbe lépni. A partnere a radikális pártnak ebben, mondja Vona, az LMP lehet, amelyet elég ütőképes pártnak tart ahhoz, hogy ebben a feladatban osztozzanak.

A Független Hírügynökség már korábban is írt erről a lehetőségről, bár az információ akkor is Jobbik-közeli forrásból származott. Az LMP részéről semmilyen megnyilatkozást ez ügyben nem hallhattunk, olvashattunk, ezért most Hadházy Ákos társelnökhöz fordultunk, vajon elfogadja-e a kinyújtott kezet a mások által is elcsábítandóként tisztelt pártja. (Csak emlékeztetőül:  Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként elsőként az LMP-hez fordult, és a szocialisták ma sem mondtak le arról, hogy egy közös lista, de minimum a koordinált indulás részese legyen az LMP.)

Hadházy Ákos elsőként arról beszélt, hogy

nem kívánja kommentálni a Vona-féle gondolatot, azt írói munkássága részének tekinti.

Hozzátette: nem hajlandóak semmilyen nyilvános megnyilatkozásra az esetleges együttműködésekkel kapcsolatban.

„Lesznek ellenzéki pártok, amelyekkel lehetséges a partneri viszony, de ezekről csak akkor fognak beszélni, ha már tető alá hozták a megállapodást”

– mondta portálunknak Hadházy.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánja Vona állítását, azt válaszolta, hogy ő egyáltalán nem kívánja használni ezt a formulát, továbbra is csak azt kívánja megerősíteni, hogy lehetségesek majd ellenzéki megállapodások, de hogy mely párttal, vagy pártokkal, arról korai lenne szólni. Mint ahogy arról is, hogy ezek mikor válhatnak aktuálissá.

Hadházy Ákos válasza ezzel együtt eligazíthat bennünket: ez alapján egyáltalán nem sorolható a fantazmagóriák közé egy esetleges Jobbik-LMP választási szövetség valamilyen formája. Ez azonban a mai tudásunk szerint kizárja a többi, magukat demokratikusnak tartó párttal való megállapodást, hiszen azok mindegyike – hangsúlyozzuk: eddig – egyértelműen elutasította a Jobbikkal való alkut.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .