A polgármester – villáminterjú Dr. Márki-Zay Péterrel

0
2798
youtube

Bizonyára rövid éjszaka, ám hosszas egyeztetés után sikerült egy interjú erejére elkapnunk Dr. Márki-Zay Pétert, aki nagy meglepetésre a leadott voksok 57,49%-ával, 13.076 szavazattal megnyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester választást. Az új polgármester, ahogy elmondta, nem úri passzióból volt a választások másnapjának reggelén elérhetetlen, hanem egyszerűen mindenki őt keresi most, gratulál neki. Egy interjú erejéig azonban szívesen állt a Független Hírügynökség rendelkezésére.

 

Gondolom keveset aludt a választások éjszakáján. Mivel kezdi első munkanapját?

Először is megkeresem a helyi választási bizottság vezetőjét, megnézem mikor állhatok munkába, én is még tájékozódom, mik a legfontosabb első napi feladataim. Több sajtómegkeresésem is van, a mai napra is. 

Talán a legnagyobb kihívás, ami ön előtt áll, hogy miként találja meg a közös szót a helyi közgyűlés többségét adó Fidesszel.

Valóban, a Hódmezővásárhely érdekében végzendő közös munka elsődleges záloga, hogy a közgyűlés Fideszes többsége miként működik együtt velem, miként működünk együtt egymással (A Hódmezővásárhelyi közgyűlésnek jelenleg 10 Fidesz-KDNP-s, 2 Jobbikos tagja van, és 2 tagot ad az MSZP-DK-Együtt pártszövetség- H.T). Ez Hódmezővásárhely érdeke, az, hogy ők se Lázár János érdekében tevékenykedjenek, hanem a város érdekében. Ne a munka gátjai, hanem elősegítői legyenek.

Szegeden 2010 és 2014 között fordult elő, hogy nem azonos „színű” volt a polgármester és a közgyűlés. A munka pedig, fogalmazzunk úgy, inkább nehézkes volt emiatt, mintsem gördülékeny. 

Ebből a hibából tanulnia kell a helyi Fidesznek, akárcsak egyébként a szegedi Fidesznek. Nem lehet párthovatartozás miatt akadályozni egy közgyűlés munkáját. Az ön által említett 4 év Szegeden, ahogy utalt rá, nem a város érdekében folyó munkáról szólt. Ennek máshogy kell lennie most Hódmezővásárhelyen. És ezt tudja a helyi Fidesz is. Több mint 13 ezer ember szavazott rám, én őszintén hiszem, hogy a helyi Fidesz és a KDNP megtiszteli őket azzal, hogy a városért, és nem a személyem ellen munkálkodik. Alig másfél hónap múlva országgyűlési választások, másfél év múlva pedig önkormányzati választások lesznek. Úgy hiszem, a helyi Fidesznek is meg kell mutatnia addig választóinak, hogy a város érdeke mindennél előbbre való, még ha nem is ők adják a polgármestert.

Egyébként személyesen ismerem a Fidesz-KDNP helyi tagjait, tegnap is találkoztam Hegedűs Zoltánnal, és barátságosan kezet fogtunk, de úgy érzem, jó személyes kapcsolatom van Havasi Katalinnal, a Fidesz Hódmezővásárhelyi elnökével, vagy például Bálint Gabriellával, a KDNP helyi elnökével.

Hegedűs Zoltán az este lemondott alpolgármesteri tisztségéről.

Hegedűs Zoltánnak ez a bejelentése teljesen váratlanul ért, és most őszintén, nincs jelöltem a posztra, de még a pontos eljárási rendjét sem tudom, hogy hogyan lehet új alpolgármestert választani. Ez is többek között a mai napnak az egyik feladata, át kell néznem az erre vonatkozó jogszabályi szabályozást.

(A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 74. § A képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy alpolgármestert választ … több alpolgármestert választhat – H. T) 

Halász Tamás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .