Kíváncsiskodik az LMP

0
1087
Megyesy Jenõ miniszterelnöki tanácsadó és Kovács Zoltán kormányszóvivõ MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az LMP közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy a közvélemény megtudja, miről tárgyalt Orbán Viktor főtanácsadója és Donald Trump amerikai elnök munkatársa Budapesten. A megbeszélésről készült hivatalos feljegyzést szeretné megkapni az ellenzéki párt.

 

Megyesy Jenő, Orbán Viktor kormányfő amerikai ügyekkel foglalkozó külpolitikai főtanácsadója tavaly szeptemberben Budapesten, parlamenti irodájában fogadta Carter Page-et. Page, mint a republikánus elnök egykori kampánystábjának tagja, érintett lehet abban az amerikai hírszerzési vizsgálatban, amely a Trump-kampány és Oroszország közötti esetleges összejátszást vizsgálja – indokolja az LMP közleménye, miért nyújt be Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja közérdekű adatigénylést.

Ezzel párhuzamosan egyébként Szél Bernadett a párt miniszterelnök-jelöltje a nemzetbiztonsági bizottságon kéri napirendre venni az ügy kivizsgálását. Az LMP szerint ugyanis ki kell vizsgálni, hogy állhat-e az ügy hátterében az az egyre erősödő tendencia, hogy az Orbán-kormány Vlagyimir Putyin vazallusaként dolgozik.

Mint a FüHü korábban beszámolt róla, Carter Page 2016 augusztusában azért utazott Budapestre, hogy ott találkozzon Szemerkényi Réka egykori washingtoni nagykövettel és más magyar kormányzati képviselőkkel. Habár hivatalosan energetikai és goenergetikai kérdésekről tárgyaltak volna, ami annak tükrében nagyon érdekes, hogy a geotermikus energia részesedése a hazai energiafelhasználásban 0,5 százalék körüli,

az FBI szerint az utazás valódi céljai mind a mai napig rejtély. Sőt, elképzelhetőnek tartják, hogy az egész magyar út csupán „fedőtörténetként” funkcionált, mert a háttérben az orosz kormányhoz közel álló személyekkel találkozott.

Carter Page-tdurván három hete hallgatta meg a Robert Mueller amerikai különleges ügyész által vezetett bizottság, mely azt vizsgálja, hogy Moszkva miképp avatkozott be a tavalyi amerikai elnökválasztásokba. Ugyanakkor csak két hete hozták nyilvánosságra, hogy az ügynek van magyar szála is.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .