Józsefvárosi választás: egyenlőtlen pályák, egyenlőtlen esélyek

0
608

A nyolcadik kerületben, Józsefvárosban, azért kell időközi választást tartani, mert a kerület korábbi polgármestere, Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett áprilisban, az önkormányzati és a parlamenti mandátum pedig összeférhetetlen, ezért lemondott. Cikkünk időnként frissül.

A választáson eredetileg négyen indultak, de egy független jelölt az utolsó pillanatban visszalépett. A két esélyes jelölt a jelenlegi alpolgármester, Sára Botond a Fidesz-KDNP színeiben, és a demokratikus ellenzéki pártok által támogatott Győri Péter pedig függetlenként. A választáson 57 597-en szavazhatnak.

17  órai helyzetkép: 10604 fő, a választásra jogosultak 18,45 százaléka szavazott.

Délután 3 óráig 8821 fő, a választásra jogosultak 15.35 százaléka szavazott.

15. 27. A Fidesz törvénysértést emleget és feljelent

A Fidesz közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben a következőket írják: „Győri Péter és aktivistái a választási törvényt megsértve, több esetben tiltott helyen, a szavazókörök 150 méteres körzetén belül szórólapoznak és standolnak a VIII. kerületben. A Fidesz Józsefvárosi Szervezete emiatt kifogást nyújt be a Helyi Választási Bizottsághoz, melyben kéri a jogsértés megállapítását.

Egy másik esetben a Mátyás téren egy hajléktalan úgy nyilatkozott, hogy Győri Péter emberei a hajléktalanszállókon szervezetten szavaztatják az ott lakókat, és ezért pénzt is adnak nekik. Az ügyben Zentai Oszkár, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője feljelentést tett a rendőrségen. Felszólítjuk Győri Pétert és a baloldali pártokat, hogy tartsák tiszteletben a választás tisztaságát!”

13 óra: a választásra jogosultak 11,9 százaléka szavazott

Szavazási arány délelőtt 11 órakor

A Nemzeti Választási iroda honlapján elérhető adatok szerint délelőtt 11 óráig 4015 ember, a választásra jogosultak 6.99 százaléka szavazott.

Egy jelölt visszalépett

Visszalépett a vasárnapi józsefvárosi időközi polgármester-választáson induló egyik független jelölt, Pintér Attila

Pintér Attila jelenleg is kerületi önkormányzati képviselő, korábban a Jobbik színeiben nyert listás önkormányzati mandátumot, de májusban kilépett a pártból.

A visszalépett jelölt nevét lehúzták a szavazólapokról.

Találkoztak, nem beszéltek

A hvg.hu információ szerint ugyanabban a szavazókörben és ugyanakkor szavazott Kocsis Máté volt polgármester, valamint Győri Péter, az ellenzék által támogatott független jelölt, de nem szóltak egymáshoz.

Különös előzmények

A mai polgármesterválasztást számtalan különös körülmény előzte meg. A Fidesz nyilvánvalóan semmit sem bíz a véletlenre, és nem akarja elkövetni azt a „hibát”, amelyet Hódmezővásárhelyen elkövetett, nem szívesen engedné ki a kezéből a főváros nyolcadik kerületének vezetését. Ennek tulajdonítható, hogy a kerületi újságnak volt olyan száma, amelyben a választási kampány idején 22 alkalommal szerepelt a fideszes jelölt, Sára Botond, miközben legfőbb riválisa, az ellenzék által támogatott Győri Péter egyetlen megjelenési lehetőséget sem kapott. Az ellenzéki jelölt kifogására, miszerint ő is szeretné ismertetni programját a kerület lakóival, az újság szerkesztősége azt válaszolta, hogy ők nem vesznek részt a kampányban, ezért azután politikai tárgyú cikkeket sem közölnek. Mindez ellentmond annak, hogy Sára Botond alpolgármester az ezt követő lapszámban is 16-szor kapott helyett, míg riválisa, Győri Péter egyszer sem.

Az is meglehetősen különös, hogy sok józsefvárosi jelezte: nem kaptak a választásról értesítést. Nem tudják, mikor és hol kell szavazni, érdekes módon a kormánypárti média is hallgat a szavazásról.

Ma, vagyis a választás napjának reggelén, megnéztük az MTI ezzel kapcsolatos híradásait, s kiderült, hogy a Fidelitas közleményén (Sára Botondra való szavazásra bíitatják a fiatalokat), valamint  Sára Botond két megszólalásán (200 millió forintos fejlesztésről beszélt) kívül semmilyen más információt nem adtak a választóknak.

Közben olyan – eddig nem cáfolt – hírek is napvilágot láttak, hogy a kerületben szavazat-vásárlás folyik. Egy vállalkozó ötezer forintot ígért egy szavazatért, családok esetében ez az összeg 20 ezer forint.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .