Kezdőlap Címkék Győri

Címke: győri

Józsefváros üzenete

A vasárnapi időközi választáson Sára Botond úgy lett Józsefváros polgármestere, hogy az 57 469 ezer szavazásra jogosult ember közül 8269-en szavaztak rá. 44 223 ember nem szavazott, vagy nem rá, hanem ellenfelére, a függetlenként induló Győri Péterre (4787) adta a voksát.

Józsefváros azt üzente azoknak, akiket még érdekel, hogy mi van ebben az országban és főleg, hogy mi lesz vele a jövőben, hogy Magyarország beteg. Súlyosan depressziós, nem érdekli semmi, fát lehet vágni a hátán, az sem érdekli, ha ellopják mindenét.

Lehet azon meditálni, hogy jó jelölt volt-e a fideszes alpolgármester ellen induló Győri Péter. Minden bizonnyal igen – de nem itt és nem most. Józsefvárosnak és Magyarországnak ugyanis mostanság nem jönnek be a Győri Péterhez hasonló emberek – azok, akik a problémákat szakmai alapon kívánják megoldani.

Magyarország ma nem vevő az ilyen emberekre, nem véletlen. hogy a nagypolitikában Bokros Lajos például a fasorban sincs. A lebutított, életkedvétől megfosztott Magyarország ma a tőmondatokból és az egyszerű, érthető kijelentésekből ért. Az sem zavarja, ha ezek a kijelentések nem igazak. Látjuk, milyen jól lehet hasítani a migránsokkal, miközben minden gondolkodó ember tudja, hogy a migránsok egyáltalán nem jelentenek veszélyt Magyarországra. A legtöbbjük ugyanis nem veszélyes, és egyébként meg eszük ágában sincs Magyarországra jönni.

Józsefváros példája azt mutatja, hogy a Fidesz ma megállíthatatlanul megy előre. Nem Brüsszelt, hanem Orbánt kellene megállítani, de jelen helyzetben őt csak egy hozzá hasonló személyiség volna képes megfékezni. Olyan ember, aki ugyanolyan egyszerű, érthető – az sem baj, ha hazug – üzenetekkel szól az emberekhez.

A józsefvárosi polgármester-választás azt üzente, hogy Magyarország beteg. Tudással és demokráciával lehetne gyógyítani, finoman, testre szabottan adagolva. Kérdés persze, hogy a beteg hajlandó-e bevenni a gyógyszert.

Sára Botond nyerte a polgármester-választást Józsefvárosban

1

A Fidesz jelöltje, az eddigi alpolgármester, Sára Botond nyerte a Józsefvárosban az időközi polgármester-választást.

96,67 százalékos feldolgozottságnál Sára Botond a szavazatok 62,73 százalékát kapta, kihívója, az ellenzéki pártok által támogatott Győri Péter 36,51 százalékot kapott. Fehérvári Zsoltra, a Munkáspárt jelöltjére a szavazók 0,75 százaléka adta a voksát.

A nyolcadik kerületben, Józsefvárosban, azért kellett időközi választást tartani, mert a kerület korábbi polgármesztere, Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett áprilisban, az önkormányzati és a parlamenti mandátum pedig összeférhetetlen, ezért lemondott.

A mai polgármesterválasztást számtalan különös körülmény jellemzi. A Fidesz nem akarta elkövetni azt „hibát”, amelyet Hódmezővásrhelyen elkövetett, nem szívesen engedte volna kezéből a főbáros nyolvadik kerüketének vezetését. Ennek tulajdonítható, hogy a kerületi újságnak volt olyan száma, amelyben a választási kampány idején 22 alkalommal szerepelt a fideszes jelölt, Sára Botond, miközben legfőbb riválisa, az ellenzék által támogatott Győri Péter egyetlen megjenési lehetőséget sem kapott.

Az ellenzéki jelölt kifogására, miszerint ő is szeretné ismertetni programját a kerület lakóival, az újság szerkesztősége azzal válaszolt, hogy ők nem vesznek részt a kampányban, ezért azután politikai tárgyú cikkeket sem közölnek. Mindez ellentmond annak, hogySára Botond alpolgármster az ezt követő lapszámban is 16-szor kapott helyett, míg riválisa, Győri Péter egyszer sem.

Az is meglehetősen különös, hogy sok józsefvárosi jelezte, hogy nem kaptak a választásról értesítést. Nem tudták, mikor és hol kell szavaznmi, érdekes módon a kormánypárti média is hallgatott a szavazásról.

Közben olyan – eddig nem cáfolt – hírek is napvilágot láttak, hogy a kerületben szavazatvásárlás folyt. Ötezer forintot ígért egy vállalkozó egy szavazatért, családok esetében ez az összeg 20 ezer forint.

Időközben a Fidesz is panasszal élt. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben egy, a kerületben élő elmondása alapján azt állították, hogy Győri Péter a hajléktalanszállón bíztatta szavazásra az embereket, sőt, pénzt is fizettek a szavazatokért. A Fidesz feljelentést tett az ügyben.

A választáson a szavazásra jogosultak 22,98 százaléka (12692) fő vett részt.

Józsefvárosi választás: egyenlőtlen pályák, egyenlőtlen esélyek

0

A nyolcadik kerületben, Józsefvárosban, azért kell időközi választást tartani, mert a kerület korábbi polgármestere, Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett áprilisban, az önkormányzati és a parlamenti mandátum pedig összeférhetetlen, ezért lemondott. Cikkünk időnként frissül.

A választáson eredetileg négyen indultak, de egy független jelölt az utolsó pillanatban visszalépett. A két esélyes jelölt a jelenlegi alpolgármester, Sára Botond a Fidesz-KDNP színeiben, és a demokratikus ellenzéki pártok által támogatott Győri Péter pedig függetlenként. A választáson 57 597-en szavazhatnak.

17  órai helyzetkép: 10604 fő, a választásra jogosultak 18,45 százaléka szavazott.

Délután 3 óráig 8821 fő, a választásra jogosultak 15.35 százaléka szavazott.

15. 27. A Fidesz törvénysértést emleget és feljelent

A Fidesz közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben a következőket írják: „Győri Péter és aktivistái a választási törvényt megsértve, több esetben tiltott helyen, a szavazókörök 150 méteres körzetén belül szórólapoznak és standolnak a VIII. kerületben. A Fidesz Józsefvárosi Szervezete emiatt kifogást nyújt be a Helyi Választási Bizottsághoz, melyben kéri a jogsértés megállapítását.

Egy másik esetben a Mátyás téren egy hajléktalan úgy nyilatkozott, hogy Győri Péter emberei a hajléktalanszállókon szervezetten szavaztatják az ott lakókat, és ezért pénzt is adnak nekik. Az ügyben Zentai Oszkár, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője feljelentést tett a rendőrségen. Felszólítjuk Győri Pétert és a baloldali pártokat, hogy tartsák tiszteletben a választás tisztaságát!”

13 óra: a választásra jogosultak 11,9 százaléka szavazott

Szavazási arány délelőtt 11 órakor

A Nemzeti Választási iroda honlapján elérhető adatok szerint délelőtt 11 óráig 4015 ember, a választásra jogosultak 6.99 százaléka szavazott.

Egy jelölt visszalépett

Visszalépett a vasárnapi józsefvárosi időközi polgármester-választáson induló egyik független jelölt, Pintér Attila

Pintér Attila jelenleg is kerületi önkormányzati képviselő, korábban a Jobbik színeiben nyert listás önkormányzati mandátumot, de májusban kilépett a pártból.

A visszalépett jelölt nevét lehúzták a szavazólapokról.

Találkoztak, nem beszéltek

A hvg.hu információ szerint ugyanabban a szavazókörben és ugyanakkor szavazott Kocsis Máté volt polgármester, valamint Győri Péter, az ellenzék által támogatott független jelölt, de nem szóltak egymáshoz.

Különös előzmények

A mai polgármesterválasztást számtalan különös körülmény előzte meg. A Fidesz nyilvánvalóan semmit sem bíz a véletlenre, és nem akarja elkövetni azt a „hibát”, amelyet Hódmezővásárhelyen elkövetett, nem szívesen engedné ki a kezéből a főváros nyolcadik kerületének vezetését. Ennek tulajdonítható, hogy a kerületi újságnak volt olyan száma, amelyben a választási kampány idején 22 alkalommal szerepelt a fideszes jelölt, Sára Botond, miközben legfőbb riválisa, az ellenzék által támogatott Győri Péter egyetlen megjelenési lehetőséget sem kapott. Az ellenzéki jelölt kifogására, miszerint ő is szeretné ismertetni programját a kerület lakóival, az újság szerkesztősége azt válaszolta, hogy ők nem vesznek részt a kampányban, ezért azután politikai tárgyú cikkeket sem közölnek. Mindez ellentmond annak, hogy Sára Botond alpolgármester az ezt követő lapszámban is 16-szor kapott helyett, míg riválisa, Győri Péter egyszer sem.

Az is meglehetősen különös, hogy sok józsefvárosi jelezte: nem kaptak a választásról értesítést. Nem tudják, mikor és hol kell szavazni, érdekes módon a kormánypárti média is hallgat a szavazásról.

Ma, vagyis a választás napjának reggelén, megnéztük az MTI ezzel kapcsolatos híradásait, s kiderült, hogy a Fidelitas közleményén (Sára Botondra való szavazásra bíitatják a fiatalokat), valamint  Sára Botond két megszólalásán (200 millió forintos fejlesztésről beszélt) kívül semmilyen más információt nem adtak a választóknak.

Közben olyan – eddig nem cáfolt – hírek is napvilágot láttak, hogy a kerületben szavazat-vásárlás folyik. Egy vállalkozó ötezer forintot ígért egy szavazatért, családok esetében ez az összeg 20 ezer forint.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK