Így látták ők

0
1341
pixabay

Magyarország sokkal több, mint Ön, Orbán úr.”
                                                     Guy Verhofstadt

Mirkóczki Ádám, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, sajtószóvivője, országgyűlési képviselő így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök felszólalását a Sargentini jelentés vitájában.

Orbán Viktor láthatóan minden pillanatát élvezte annak a színpadnak, amit számára az Európai Unió ácsolt, jól látható élvezettel felolvasta előre megírt kampánybeszédét, ami csak és kizárólag a migráns-helyzetről szólt, és kínosan ügyelt arra, hogy elkerülte a sok csúsztatás, ferdítés és hazugság mellett megfelelnek a valós tényeknek, mint például a rekord magas korrupció, vagy az éppen a Fidesz által irányított, függetlennek kikiáltott állami intézmények, és a médiaszabadság kérdése. A Jobbik azért is tartózkodik a szavazásnál, mert ez a jelentés a céljának nem megfelelő, éppenséggel alkalmatlan, és nemhogy az Orbán-kormányt gyengítené vagy mérsékelné, sokkal inkább erősíteni fogja a hazai tematizálásban és kampányban.  Ebben a színdarabban, vagy inkább bohózatban a Jobbik nem kíván szerepet vállalni. A jelentést nem támogatjuk,

nemmel sem szavazunk, mert akkor a kormányt támogatnánk. Nyilván ezért döntöttünk a tartózkodás mellett, akkor is, ha nem számít a voksok közé.

Újhelyi István , MSZP-s  képviselő ekként reagált Orbán Viktor Európa Parlamentbeli szereplésére: Láthatóan egy megszeppent, gyengén szereplő Orbánt láttunk ma, akinek nehéz volt tudomásul venni, hogy nem Magyarországról, hanem kormányzásáról szól a jelentés. Szorult helyzetében csak vigyorgott, s nem értette, hogy saját pártcsaládja a Néppárt sem védi meg. Csak a szélsőjobb tapsolt neki, vagyis az őrjöngő EU ellenes neonácik. Ki kell mondani – folytatta Újhelyi, hogy Orbán a szélsőjobb vezéralakja, s ebbéli szerepléséből Magyarország csak rosszul jöhet ki. Újhelyi szerint a többség biztosan meglesz az Orbán kormány elítéléséhez, a kétharmados többség azonban kérdéses. Mindinkább úgy tűnik az európai Néppárt nem tűri tovább az orbáni politikát.

Jávor Benedek Eu. parlamenti képviselő a következőket írta facebook oldalára:
Orbán választhatta volna, hogy egy viszonylag békülékeny, kompromisszumkereső beszéddel csillapítja a kedélyeket, és keresi a megoldást az EPP-vel. Nem emellett döntött. Nem az EPP-nek, nem az EP-képviselőknek beszélt, hanem a 888 olvasótáborának. Ezzel megerősítette az esélyét annak, hogy az EPP szükséges többsége a jelentés mellett szavazzon, és így megkapja a kétharmados többséget. Ha pedig ez történik, az könnyen tarthatatlanná teheti a helyzetét az EPP-ben. Meglehet, Orbán már erre készül. Weber felszólalásában lényegében nyíltan megfenyegette Orbánt, hogy szükség van a vitára a jogállamiság helyzetéről a Tanácsban. Ez végső soron selyemzsinór.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .