Ferenc pápa betiltja a cigarettaárusítást a Vatikánban

0
939

Január elsejétől tilos lesz cigarettát vagy szivart eladni a Vatikán területén, ezt a pápa szóvivője jelentette be. Arra hivatkozott, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre. A WHO adatai szerint évente több mint hétmillió ember hal meg a dohányzás miatt.

Ferenc pápa döntése súlyos csapás a Vatikán kasszájára. Eddig ugyanis olcsó volt ott a cigaretta, és bár elvben csak a Vatikán alkalmazottai jogosultak arra, hogy megvegyék, de Rómában köztudott: kartonszámra vásárolnak sokan a boltokban.

A nem teljesen legális cigarettakereskedelem mindenkinek jó volt:

a vatikáni államnak az adóbevételek miatt, az ott dolgozóknak meg azért, mert az olcsón megvett dohányárut drágábban tudták továbbadni ismerőseiknek.

Január elsején ennek vége lesz, mert a pápa igyekszik növelni a Vatikán morális tekintélyét, amelyet az ilyen kis üzletek nemigen támasztanak alá. Igaz, az sem, hogy a bíboros, akire a Vatikán zűrzavaros pénzügyeinek rendbetételét bízta, jelenleg „szabadságon van”. Szülőföldjén, Ausztráliában ugyanis pedofil vádakra kell válaszolnia.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .