Együtt: egzotikus helyekre is utaztatott a Matolcsy-tours

0
764

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint a „Matolcsy-tours” luxusutazásai újabb bizonyítékai annak, hogy a Matolcsy György által vezetett jegybankban felelőtlen módon szórják a közpénzt. Másfél év alatt több mint 1700-szor utaztak külföldre a jegybanki dolgozók, köztük rengeteg egzotikus helyre, összesen 665 millió forintért.

Az együtt szerint Matolcsy Györgynek és a jegybank többi vezetőjének abba kell hagynia a közpénzek lenyúlását és elherdálását és átláthatóvá kell tennie az MNB pénzköltéseit, ezen belül a külföldi utazásokat is.

Mexikóváros, Chile, Jamaica, Kuala Lumpur, Sydney és San Francisco

– csak néhány vonzó célpont azon 1725 utazásból, amelyen a Magyar Nemzeti Bank vezetői és dolgozói vettek részt az elmúlt másfél évben – derült ki a Spät Judit által az MNB-hez benyújtott közérdekű adatigénylés nyomán.

Ráadásul az utak egy jelentős részét irreálisan magas árakon szervezték. Jó példa erre egy san franciscoi rendezvény, amelyre többen is kiutaztak pár napon belül: volt olyan utas, aki meg tudta oldani a repülőutat „mindössze” 532 ezer forintból, ugyanakkor egy másik utazó egy nappal korábban (újévkor!) 1,6 millió forintért repült ugyanoda. De nemcsak az egzotikus úticélok esetében derültek ki hajmeresztő árak az Együtt adatigénylése nyomán. Volt olyan frankfurti út, amelynek esetében 800 ezer forint volt a repülőjegy, illetve egy másik alkalommal egy éjszakára 432 ezer forintot fizetett ki az MNB.

2016 és 2017 első féléve során az MNB összesen 665 millió közpénzt költött külföldi utazásokra,

a jegybanki alkalmazottak pedig összesen több mint 4700 napot tölthettek el külföldön, nem kis részben egzotikus helyeken. S bár várhatóan az MNB minden utazásra tud majd egy papírt produkálni, hogy milyen szakmai egyeztetésen vagy konferencián kellett részt venni, az Együtt elnökségi tagja által feltárt adatok azt mutatják, hogy az utazások szervezése során a józan takarékosság bizonyosan nem szerepelt a szempontok között. Másfél év alatt 94 db 1 millió forintnál drágább utazás volt, a legdrágább – egy 7 napos japán út – költsége egy főre meghaladta a 4 millió forintot is és több másik ázsiai utazás költsége is 3 millió felett volt fejenként.

Ezen belül elképesztőek a repülőjegy árak:

48 esetben volt 1 millió forint felett a repülőjegy, e téren a rekorder egy 2,4 millió forintos kínai út.

Darabszámát tekintve az utazások legnagyobb része természetesen európai központokba irányult: Frankfurtba 408, Londonba 242, Párizsba 145 kiutazás történt. De több mint 100 alkalommal utaztak az amerikai kontinensre is és 38-szor jártak Kínában az MNB képviseletében.

Spät Judit szerint elfogadhatatlan, hogy Matolcsy György jegybankjában az akár havi 8-9 millió forintot is elérő vezetői jövedelmek és a több tízmillió forintos közel ingyenes lakáshitelek mellett a külföldi utak kapcsán is ilyen mértékű pénzszórás zajlik! A jegybank függetlensége nem jogosít fel a közpénzek elherdálására! Annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy pontosan mire költöttek ennyit és milyen szabályok szerint, az Együtt elnökségi tagja további közérdekű adatigényléseket nyújtott be.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .