Kezdőlap Címkék Zaklatás

Címke: zaklatás

Nőnapon vádolták meg szexuális zaklatással Eric Zemmourt

A francia szélsőjobboldali vezér zaklatási ügyeiről tett közzé videót március 8-án a Mediapart portál. Eszerint 1999 és 2019 között zaklatott nőket Eric Zemmour, aki ezalatt a húsz év alatt újságíróként dolgozott.

Eric Zemmour keze ugyancsak elkalandozott amikor egy 18 éves gyakornok lány informatikai segítséget nyújtott neki a Le Figaro párizsi szerkesztőségében. A lány jelentette ezt mentorának a szerkesztőségben. Az idősebb újságírónő szólt is Eric Zemmournak, hogy „ne nyúljon a gyakornok lányokhoz!” Mire a válasz: „hogyhogy nem lehet velük kikezdeni?! dehát a gyakornok lányokat erre teremtették!”

Egy másik gyakornok lány arról mesél a videón , hogy neki Eric Zemmour „nagyon nyers szexuális ajánlatot tett miközben a lift ajtajához szorította és erőszakkal megcsókolta.”

Egy harmadik nő arról számolt be, hogy Eric Zemmour egy nyári egyetem során erőszakkal ölelgette. Ez a nő kezdte el Eric Zemmour leleplezését a Facebookon még 2021-ben.

Tavaly decemberben a France 2 televízió megkérdezte erről Eric Zemmourt, aki ezt mondta: „nem kell válaszolnom, nem beszélek a magánéletemről. Ezek a nők minden bizonyíték nélkül vádaskodnak. Az én szavam áll az övékkel szemben.”

A Mediapart portál most is megkérdezte a szélsőjobboldali vezért, hogy kíván-e nyilatkozni, mert akkor azt is csatolják a videóhoz, de Eric Zemmour elutasította ezt a lehetőséget.

A Nőnap előtt megkérdezték a szélsőjobboldali jelöltet is arról, hogy mit gondol a szebbik nem jogairól és a családon belüli erőszakról. Eric Zemmour így válaszolt az LCI televízió kérdésére: „az erőszak családon belül vagy kívül egyaránt abszolút mértékben megbocsáthatatlan és szigorú büntetést érdemel”.

A Mediapart videóval kapcsolatban Zemmour sajtósa úgy nyilatkozott az AFP hírügynökségnek, hogy „felmelegített korábbi ügyekről van szó, és a videó szánalmas kísérlet Eric Zemmour besározására öt héttel a választások előtt.”

Zemmour: otthon én voltam a feminista

A 63 éves szélsőjobboldali vezér női támogatóival együtt ünnepelte a Nőnapot. Köztük Marion Maréchallal, aki nem más mint szélsőjobboldali vetélytársának, Marine Le Pen asszonynak az unokahúga. „Apám és nagybátyáim macsók voltak, én képviseltem a feminista irányzatot” – mondta Eric Zemmour, aki ezután dicsőítette „a bátor és független francia nőket mint Jeanne d’Arc, Catherine Deneuve és Marion Maréchal. „Utána persze előadta szokásos szövegét elítélve „a neo feminizmust” és „a nemek háborúját.”

Eric Zemmour és Marine Le Pen, a két szélsőjobboldali vezér elkeseredett harcot folytat azért, hogy bejusson a második fordulóba, ahol a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron kihívója lehet. Mindketten Orbán Viktor vendégei voltak Budapesten, ahol Marine Le Pen asszony 10 millió eurós kölcsönt is kapott az MKB banktól. Korábban az oroszok pénzelték Marine Le Pent, aki éppúgy mint Eric Zemmour számíthatott Putyin támogatására. Az Ukrajna elleni orosz inváziót mindketten elítélték. Ellenfelük, Emmanuel Macron népszerűsége nőtt Putyin ukrajnai háborúja óta. A francia államfő többször is tárgyalt telefonon Putyinnal, de nem tudta őt lebeszélni a hadjárat folytatásáról.

Zaklatás Dörneréknél is?

Az Új Színházban is történt szexuális zaklatás, 2016 elején – értesült a hvg.hu. Minden feltétel adott a „zaklatószínház” és az „éveken át eltussolták” kormányzati érveléséhez, amit a Katona kapcsán megfogalmaztak, kilátásba helyezve a színházak feletti állami ellenőrzést. A Katona demonstrációt hirdetett hétfőre.

Egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész lehet az érintett, míg a vélt áldozat az intézmény nem színész alkalmazottja – írta meg a hvg.hu. Értesülésük szerint az Új Színház vezetése, konkrétan Dörner György igazgató pénteken levelet kapott a fenntartó Fővárosi Önkormányzattól, melyben azonnali tájékoztatást kértek a színházban történt állítólagos szexuális visszaélésről.

Az eset 2016 elején (!), vagyis csaknem négy éve történt. A főváros illetékesei azt tudakolják, hogy érkezett-e bejelentés akkor a színház vezetéséhez, és ha igen,

milyen intézkedés történt.

Ha érkezett bejelentés, de nem volt vizsgálat, úgy az elmaradás okára kérdeznek rá, illetve arra, hogy milyen belső szabályok léteznek a munkavállalók védelmére.

Dörner György a lapnak azt felelte, hogy „köszönöm kérdését, és minden jót kívánok”, majd letette a telefont.

„Elkülönítették” a zaklatót és a sértettet

A hvg.hu érdeklődésére az Új Színház társulatában volt olyan, aki nem hallott ilyesmiről vagy hasonlóról, más viszont megerősítette, hogy

az egyik vezető színészt érte vád az intézmény egyik nem művész alkalmazottjától,

aki jelezte ezt főnökeinek, intézkedés viszont csak annyi történt, hogy a két felet elkülönítették egymástól, azaz az volt az igazgatói kérés, hogy a továbbiakban ne dolgozzanak együtt. A sértett panaszával most megkereste az egyik színházi szakszervezetet is. Történetesen azt, amelyiknek a vád szerinti elkövető vezető tisztségviselője.

„Fejlődött” az indok

Mint ismert, a Katona József Színházban november 19-én pattant ki Gothár Péter zaklatási ügye; ő ezt közleményben ismerte el. Az események sodrásában a héten szivárgott ki, hogy a kormány törvénymódosítást készített, amelyben beleszólást (egyétértést, vagyis vétó lehetőségét) kötnék ki a szakminiszter számára az igazgatói kinevezésekbe és visszahívásokba, azon színházakban, amelyek önkormányzati fenntartásúak, de vegyes, önkormányzati-állami finanszírozásúak. Ebben a szövegben

még nyoma sincs a zaklatási motívumnak.

Sőt, az derül ki, hogy a közigazgatási államtitkári egyeztetés még október végén megtörtént. Ekkor még csupán az „átlátható gazdálkodás” és hasonlók voltak olvashatók.

Pénteken került elő a Katonára húzott indoklás, amikor a kormány szócsöve, a Magyar Nemzet írta meg, hogy „nem maradhat következmény nélkül” az ügy. Pár órával később Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető már „Gothár-féle zaklatószínházakról” írt a Facebookon, meg hogy „akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket”. S arról, hogy a frakció meg fogja szavazni a – hivatalosan még meg se jelent – törvénymódosító javaslatot, ezzel egyértelművé téve a várható fejleményeket. Az ügy eddigi előzményeit itt foglaltuk össze.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig elutasította Karácsony Gergely hozzá írt nyílt levelének tiltakozó mondatait.

Kiáll a Katona Máté mellett

Ma a Katona teljes társulata nyilatkozatban állt ki Máté Gábor igazgató mellett. Visszautasítják

„a nemtelen és a valós tények ismerete nélküli támadást, amit a színház és Máté Gábor ellen indítottak politikai erők”.

Világossá teszik, hogy a Gothár-ügyben a vezetőség a társulat egyöntetű támogatásával a hivatalos eljárásrendnek megfelelően járt el, ezt független szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat is igazolta. A színház

minden valótlan híresztelés esetén megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Kijelentik, hogy a Katona további működését Máté Gábor személyében látják biztosítottnak.

Felháborítónak tartják, hogy transzparens, de az áldozatokat védő kommunikációnak 2019-ben az lehet a következménye Magyarországon, hogy felelős, az eljárásrendnek megfelelően eljáró vezetőt ilyen módon hurcoljanak meg. Határozottan elutasítják azokat a rágalmakat, melyek színházukat – és ezáltal a benne dolgozókat – „zaklatónak”, bűncselekményeket eltussolónak tüntetik fel.

Tüntetni hívnak

Mivel erre hivatkozva a kormány épp az egész magyar színházi életet – függetleneket és kőszínháziakat – akarja ellehetetleníteni, arra kérnek mindenkit, aki az általuk képviselt értékek mellett áll, akinek fontos a művészi autonómia és szeretne továbbra is nézőjük lenni, hogy hétfőn este 18 órakor a Városháza előtt jelenlétével fejezze ki szolidaritását társulatunk és a magyar kulturális élet egésze mellett.

A Fidesz részéről, például Kocsis Mátétól vagy Gulyás Gergelytől, egyelőre nem jelent meg semmi reagálás az új fejleményről.

58 millió dolláros büntetés szexuális zaklatásért

58 millió dolláros büntetés szexuális zaklatásért ítélt meg a bíróság Los Angelesben egy görög dollár milliárdos asszisztensnőjének. Alkiviviadesz David azonnal közölte, hogy fellebbez. Korábban két hasonló ügyben már összesen 14 millió dolláros kártérítésre ítélték a görög milliárdost Kaliforniában. Mi történt?

A görög hajózási és média milliárdos, akinek a vagyonát a Forbes 2,6 milliárd dollárra becsülte, rendszeresen fogdosta asszisztensnőjének melleit. Orális szexre ösztönözte Mahim Khant. Aki egy idő után megunta a dolgot és beperelte a munkaadóját szexuális zaklatás miatt. A perben a görög milliárdos kezdetben önmagát képviselte, de a bíróság kizárta az ügyből, mert a bírósági tárgyalóteremben obszcén kifejezésekkel illeti asszisztensnőjét. Miután meghallotta a bírósági döntést, úgy nyilatkozott, hogy összeomlott az igazságszolgáltatás az Egyesült Államokban!

Ezek után nem lehet egy nőt alkalmazni anélkül, hogy a munkaadó ne kockáztatna egy hasonló pert. Az asszisztensnő ügyvédje viszont kijelentette: ez az igazság győzelme, mert a nők végre azt érezhetik, hogy a főnökük nem zaklathatja őket büntetlenül.

Egy újságírónő azt állítja: Trump szexuálisan zaklatta őt

New Yorkban egy ruha üzletben találkoztak , ahol Trump vásárolni akart egy nő ismerősének. Felismerte az újságírónőt és tőle kért tanácsot. Az újságírónő, aki több mint harminc éve ír az Elle női magazinnak, ráállt.

Kiválasztottak egy csipkés alsónemű kombinációt. Trump ezután arra kérte a hölgyet, hogy próbálja fel a csipkés bugyit és melltartót. Némi húzódozás után az újságírónő vállalta a feladatot.

Átöltözött , majd a próbafülkébe belépett Trump. „Az ujjait a melltartómba dugta, a péniszét pedig – félig vagy teljesen, erre már nem emlékszem, belém!”- nyilatkozta a New York Magazine-nak a ma 75 éves Elizabeth Jean Carrol. Az eset 24 éve történt Manhattan kellős közepén. Az újságírónő be akarta perelni Trumpot, aki akkor milliárdos ingatlan vállalkozó volt, de a barátnői lebeszélték erről. „Trump ügyvédei élve eltemetnének” – mondták az újságírónőnek, aki ezután nem csinált semmit. Most viszont kiadta az emlékiratait , melynek ez a legpikánsabb része, melyet felkapott a sajtó.

Nem is ismerem ezt a nőt, aki így akarja eladni a könyvét – nyilatkozta Trump. Pechére a New York Magazine egy fotót közöl , melyen az újságírónő vígan cseveg a Trump házaspárral.

Az USA elnökét , aki nemrég jelezte hivatalosan is, hogy indul az elnökválasztáson, több mint egy tucat nő vádolta meg szexuális zaklatással. Cohen ügyvéd, aki ezeket az ügyeket korábban intézte, immár nem áll az elnök rendelkezésére ugyanis börtönben ül. Vádalkut kötött a hatóságokkal: kitálalt Trumpról és cserébe „csak” hároméves börtönbüntetést kapott. Mindez már része az elnökválasztási kampánynak, melyben – régi amerikai szokás szerint – bőségesen kitárgyalják a jelöltek magánéletét. A 73 éves Trump három házasságával és a kibérelt Playboy nyuszikkal bőven ad alkalmat a sajtónak arra, hogy pikáns történetekkel eladják a lapot…

Kanadában és Franciaországban is szexuális zaklatással gyanúsítanak egy pápai nunciust

Egy pincér fenekét fogdosta diplomáciai fogadás közben a ma 74 éves Luigi Ventura, aki 2001 és 2009 között a Vatikán nunciusa volt Ottawában. Jelenleg pedig Párizsban képviseli a Vatikánt. A francia zaklatási ügyek miatt Franciaország hivatalosan kérte a nuncius diplomáciai mentességének a visszavonását a Vatikántól. Mi történt Párizsban?

A Városháza fogadásán nyíltan fogdosta egy fiatalember fenekét

A Városháza külügyi osztályának egyik fiatal munkatársa kísérte a pápai nunciust a fogadáson, ahol a Vatikán nagykövetének a keze többször is elkalandozott. A fiatalember tiltakozása ellenére a fenekét simogatta Luigi Ventura nuncius, aki ezt akkor sem hagyta abba, amikor az áldozat felhívta a figyelmet: mások is figyelik őket! A fiatalember panaszt tett, a Városháza ennek alapján feljelentette a vatikáni nunciust. Mindez akkor történt Párizsban amikor megjelent egy botrány könyv, mely épp a felső papság homoszexuális kapcsolatait tárja az olvasók elé.

Szodoma – botrány könyv a Vatikánról

Rómában köztudott, Ferenc pápa is beszélt már róla, de ennek ellenére a homoszexuális egyházi vezetők ügye még mindig tisztázatlan. Erre vállalkozott most Frederic Martel francia újságíró. A közszolgálati France Culture munkatársa már sok könyvet publikált ebben a témában, de Szodoma című könyvében azt állítja: magában a Vatikánban is működik a homoszexuális papok szervezete, mely komoly befolyást gyakorol az egyház életére …

A 600 oldalas könyv kevés egyértelmű bizonyítékot tartalmaz. Csak megerősíti azokat a pletykákat, amelyek már korábban is keringtek egyes egyházi vezetők körül. A probléma az, hogy a francia újságírónak igazában nem sikerült belül kerülnie a hallgatás falán.

Omerta – a hallgatás kötelező

Ebben a kényes kérdésben uralkodik a hallgatás törvénye, amely évszázadok óta a Vatikán első számú védelmi vonalát jelenti. Épp ezért Szodoma bűneinek elítélése és gyakorlása semmiképp sem tartozik a vállalható és bevallható ügyek közé. Az egyszerre nyolc nyelven megjelenő könyv világ premier ezért valószínűleg csalódást okoz- véli a párizsi Le Figaro kritikusa, aki szerint kevés új dolgot tudunk meg arról, hogy a homoszexuális egyház atyáknak milyen szerepük is van a Vatikánban?!

Rómában épp most ért véget a négynapos tanácskozás, melyen a pápa totális háborút hirdetett a pedofília ellen és mélységesen elítélt minden szexuális zaklatást. Bár a konzervatív kardinálisok ellenzik, de Ferenc pápa el van szánva arra, hogy megtisztítja a papságot és nem kíméli korábbi barátait sem. Nemrég kizárt a papi rendből egy 88 éves amerikai bíborost, aki évtizedekkel korábban gyerekeket molesztált az Egyesült Államokban.

Ferenc pápa: mondjatok nemet a zaklatásra!

0

75 új püspököt szentelt fel Ferenc pápa, a 34 országból érkezett püspök Afrikát, Ázsiát és Latin-Amerikát valamint Óceániát képviselte. Ezekben az országokban a katolikus egyház gyakran elhallgatja a pedofil eseteket és más visszaéléseket. Így kívánják védelmezni az egyház presztízsét.

Ez történt például Chilében, melynek egész püspöki kara lemondott miután a pápa megdorgálta őket. A chilei püspökök évekig védelmezték azokat a papokat, akik pedofil bűncselekményeket követtek el. Egyszerűen mondjatok nemet a zaklatásra – intette az új püspököket a katolikus egyház vezetője.

Ferenc pápát nemrég lemondásra szólította fel a Vatikán egykori washingtoni nunciusa. Carlo Maria Vigano,

aki igen jó kapcsolatban áll az előző pápával, XVI. Benedekkel, azzal vádolta Ferenc pápát, hogy már régóta tudott egyes amerikai érsekek pedofil ügyeiről, de mégsem tett semmit.

Konkrétan Theodore McCarrick bíboros ügyét hozta fel a renitens egyházi vezető. A most 88 éves érsek New Yorkban és Washingtonban állt a katolikus közösség élén. Már évek óta vádolják pedofíliával az idős bíborost, akit csak az idén szólított fel Ferenc pápa arra, hogy végképp vonuljon vissza, és nem misézzen többé!

Az egyházon belül elkeseredett küzdelem zajlik a konzervatívok tábora és a reformerek között. Ferenc pápa magát a reformerek közé sorolja, de óvatosnak kell lennie, mert a konzervatívok különösen erősek azokon a területeken, ahonnan most a 75 püspök Rómába érkezett, hogy Ferenc pápa felszentelje őket.

Nemi erőszakkal vádolják Gérard Depardieu-t

0

A párizsi lapok értesülései szerint a fiatal táncosnő, aki egyben színésznőként is dolgozik, Gérard Depardieu párizsi házában próbált augusztusban. A próbák után édesanyja lakásába ment, ahol rosszul lett. Édesanyja tanácsára fordult a hatóságokhoz, melyek előzetes vizsgálatot indítottak. A 69 éves francia sztár – ügyvédjén – keresztül mindent tagad.

Gérard Depardieu négygyerekes családapa. 2013 óta orosz állampolgár. Az erről szóló okmányt személyesen Putyin elnök nyújtotta át a francia színésznek, aki nemzedékének egyik legnagyobb sztárja Franciaországban. Emellett bortermelő, aki maga sem veti meg a bort.

Számtalan botrányt okozott félig-meddig berúgott állapotban.

Depardieu  augusztusban egy filmet forgatott Párizsban, hamarosan pedig egy televíziós sorozatot láthatnak vele a nézők. A Gérard című sorozat a francia színész kalandjait mutatja be Japánban.

Franciaországban nagy figyelem kíséri a szexuális zaklatási világkampányt, mely Harvey Weinstein ügyével kezdődött Hollywoodban. Cannes-ban a filmfesztiválon Asia Argento külön sajtóértekezlet tartott, melyben felidézte, hogy épp ebben a városban erőszakolta őt meg a híres producer. Aztán persze Asia Argento kapcsán is furcsa ügyeket idézett fel a New York Times, aki 380 ezer dollárt fizetett egy fiatal fiúnak azért, hogy hallgasson szexuális kapcsolatukról. A fiú a kapcsolat idején nem volt még 18 éves, ezért a szexuális kapcsolat egy idősebb nővel bűncselekménynek számíthat Kalifornia államban.

Gérard Depardieu ügyét egyelőre Franciaországban vizsgálják,

de a sztár bármikor foghatja orosz útlevelét és elhagyhatja hazáját, ha ott el akarják ítélni nemi erőszak miatt.

Egy hét – Egy kollektíven zaklatott miniszterelnök

Orbán Viktor kollektív zaklatásnak minősítette, hogy kérdezni merték, Netanjahu a magyar futballsikereket lesné el Felcsúton. Heti összefoglaló.

 

Megkérdezték a miniszterelnököt a parlamentben, hogy miért volt szükség arra, hogy a képviselők fizetését még a nyári szünet előtt felemeljék. Egy ilyen kérdésre sokféleképpen lehet válaszolni. Normálisan például, hogy azért, mert jobb sok pénzt keresni, mint keveset, tegye fel a kezét, aki keveset akar keresni, amikor sokat is zsebre tehet?

Na ugye.

Lehetett volna mellébeszélni, maszatolni, ködösíteni – fel sem tűnt volna, megszoktuk már az ilyesmit, igen erős a mezőny. És mondhatta volna azt is Orbán, hogy nem is emelték fel a képviselők fizetését. Ez ugyan egy nettó hazugság, de mi magyarok szeretjük, ha szépeket hazudnak nekünk.

Orbán Viktor azonban a fenti megoldások egyikével sem élt, hanem azt mondta az őt kérdező sajtómunkásnak, hogy csúnya dolog a kollektív zaklatás.

Vagyis, ő miniszterelnökként zaklatásként élte meg, hogy valaki valamit kérdezett tőle. Talán azért, mert – sok más mellett – épp azon napon fogadta el az országgyűlés azt a törvényt hogy a képviselőket munkaidő után nem szabad kérdezni, mert az zaklatásnak minősül. (Nyilván munkaidő alatt sem szabad őket háborgatni, mert akkor dolgoznak, és ebben vétek lenne megzavarni ő

Orbán Viktor valamikor biztosan tudta, amit mostanra elfelejtett: hogy a politikusoktól kérdezni szoktak az újságírók. A miniszterelnök, és azok a képviselők, akiket rendszeresen látunk a híradókban, amikor épp elhajtják az őket kérdező sajtót, nem egy magáncég, hanem az adófizetők pénzén ülnek vagy éppen alszanak a parlamentben. Nem az újságírót hajtják el, amikor nem válaszolnak egy kérdésre, hanem a nyilvánosságnak üzenik, hogy menj te a fenébe nyilvánosság, semmi közöd semmihez, politikus vagyok, te meg dögöljél meg, ott, ahol vagy. Jobb kocsmákban persze jól szájba verik azt, aki pökhendien és gyomorforgató módon viselkedik, de az a legkevesebb, hogy senki nem hajlandó egy asztalhoz ülni vele.

Ezt az otrombaságot tudjuk be annak, hogy Orbán Viktor fáradt volt. Aznap érkezett meg Izraelből, ahonnan egyenesen a magyar parlamentbe sietett, hogy részt vehessen a költségvetés, valamint más törvények megszavazásán.

Izraeli útja egyébként nagyon jól sikerült. Netanjahu miniszterelnök nagyon udvarias vendéglátónak bizonyult, egyetlen szót sem szólt a Soros ellenes plakátokról, sem arról, hogy Orbán Viktor nem is olyan régen kiemelkedő államférfinak nevezte a magyar zsidók haláláért felelős Horthy Miklóst.

Nem mindenki örült Izraelben Orbán látogatásának, még szerencse, hogy a tiltakozásokról a magyar közmédia nem számolt be. Miért is tette volna, nem kell az embereket a nyári rekkenőben mindenféle rossz hírekkel riogatni. Netanjahu miniszterelnök, nem hiába Orbán Viktor jó barátja és szövetségese, naprakészen tájékozott a magyarországi viszonyokról. Ezért mondhatta azt, hogy megfigyelőket küld Felcsútra, hogy tanulmányozzák az ottani futballakadémia munkáját, mert azt szeretné, ha a legközelebb labdarúgó világbajnokságra az izraeli válogatott is kijutna.

Nyilván nem merték megmondani neki, hogy a magyar nemzeti tizenegy utoljára 32 évvel ezelőtt játszott világbajnokságon, klubcsapataink tavaszra már sehol sincsenek az európai kupákban, és Felcsút sem a futballjáról, hanem pénzelnyelő képességéről, magyarul, stadionjáról és a kisvasútjáról híres.

Utóbbit, ha sokat támadják, meghosszabbítják Makótól Jeruzsálemig.

Pár óra és jön a pihi a képviselőknek

0

Fontos, az ország, a társadalom jövőjét befolyásoló törvényekről szavaz az Országgyűlés ma, rendkívüli nyári ülésszakának zárónapján. A többi között a jövő évi költségvetésről  voksolnak, új jogszabályokat alkotnak a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről, valamint a szabálysértési törvénybe emelik az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmát.

A képviselők elsőként a 2019-es büdzséről döntenek. Mint korábbi elemzésünkben összegeztük, ha röviden kellene jellemezni, azt is mondhatnánk, hogy búcsú az álmoktól. Marad a robusztus, 4,1 százalékos növekedés, bár csökkenő ütemű, de még mindig impozáns (8,8 százalékos) béremelkedés van a tervasztalon. Az első kockázati elem a növekedési ráta, sok elemző szerint ez kissé túl ambiciózus. Valószínűleg részben erre válaszul a kormány felével megtoldja a költségvetés tartalékait. A kormány javaslatához benyújtott módosítások közül  csak olyanok kerültek végül asztalra, amelyek nem módosították a központi büdzsé hiányát az eredeti törvényjavaslathoz képest. Módosítják az adótörvényeket – itt kerül majd terítékre a cafeteria ellehetetlenítése.

A parlament ma alkothat – és a kétharmad birtokában kétségünk sincs afelől, hogy alkot is –új jogszabályokat a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről – ez utóbbi kapcsán a FüHü sarkos álláspontot képviselve, a többi között azt írta, hogy az tovább korlátozná a sajtó szabadságát.

Ugyancsak ma szavaznak a képviselők a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről, továbbá a szabálysértési törvénybe emelheti az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmát. Egy általunk megkérdezett szociális szakember szerint ezzel az ellátások önkéntességének alapelvét kellene elhajítani, Majtényi László alkotmányjogász szerint a legrosszabb lenne, ha végre is hajtanák. Hat éve elbukott egy próbálkozás, most „gránitba” vésnék.

Kivételes eljárásban fogadhatják el a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, amelynek hatálya a változtatással kiterjedne a személyszállító járművek jogellenes átalakítására, valamint a hivatalos személyek zaklatására. Ez utóbbi kapcsán Magyar György ügyvéd azt mondta: „ez tipikusan a rendőrállamra jellemző magatartás”. A Büntető Törvénykönyvhöz benyújtott törvénymódosítási javaslat két, vagy súlyosabb esetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki a zaklatást hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben követi el.

Rendőrállamra jellemző magatartás

Magyar György ügyvéd tipikusan a rendőrállamra jellemző magatartásnak tartja a Büntető Törvénykönyvhöz benyújtott törvénymódosítási javaslatot, amely két, vagy súlyosabb esetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki a zaklatást hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben követi el. „Ez tipikusan a rendőrállamra jellemző magatartás” – szögezte le a FüHü-nek.

„Ez egy tipikus túlpörgés, pótcselekvés; ugyanis a társadalom érdeke ezt nem igényli, tehát a büntetőjog eszközeinek a felhasználása ebben túlzó, felesleges s inkább csak erőfitogtatásnak tűnik” – reagált Magyar György ügyvéd a Fidesz legújabb „ötletére. A fideszes Czunyiné Bertalan Judit nyújtott be törvénymódosítási javaslatot a Büntető Törvénykönyvhöz.

Magyar György a  Független Hírügynökség megkeresésére kifejtette: nem a büntetőjog eszközeit kell használni akkor, amikor az emberek kulturális hozzáállását kell szabályozni. „A büntetőjog az ultima ratio, a legutolsó eszköz, amikor a társadalmi együttélés szabályait megsértőkkel szemben, a társadalom védelme érdekében kell fellépni” – fogalmazott.

Sokkal inkább arra lenne szükség – fejtette ki –, hogy olyan példát mutassanak mondjuk a parlamenti képviselők, amely visszatartja az egyszerű állampolgárokat a zaklatástól és az ezzel összefüggő egyéb sértő magatartástól. Emlékezetetett arra, hogy a példamutatás a gyermek nevelésénél is elsődleges, s a felnőtt állampolgárok vonatkozásában is ezt kellene kipróbálni, nem pedig állandóan büntetéssel fenyegetni.

Arról már nem is szólva – mondta, hogy

a zaklatás tényállásának kiterjesztése  közszereplők védelmére mindenképpen óriási tévedés,

hiszen az alaptényállás az, hogy olyan személyek, akik valamilyen viszonyban voltak és vannak nem tudnak egymástól leválni, pl. interneten, levélben, sms-ben, stb. zaklatja az egyik a másikat, azaz indokolatlanul beavatkozik a másik magánéletébe.  Kiterjeszteni ezt teljesen felesleges, hiszen amúgy is mindenkit megillet a zaklatás elleni védelem.

Ennek egyetlen célja lehet, a félelemkeltés, annak az üzenetnek a deklarálása, hogy úgyis az van, amit mi akarunk. Ez tipikusan a rendőrállamra jellemző magatartás.

Ha a törvénymódosítást elfogadják – amire jó esély van még a nyári szünet előtt, ezen a héten (a mai után még pénteken is tart ülést az Országgyűlés), akkor az a kihirdetést követő 8. Napon hatályba is lép. A javaslat indoklása arra hivatkozik, hogy Magyarország Alaptörvényének hetedik módosítása megerősítette a magánélet védelmét. Így már a hivatalos személyeket is megilleti az a jog, hogy legyen olyan hely és időszak a mindennapi életükben, ahol, illetve amikor joggal elvárhatják, hogy hivatalos eljárásuk miatt ne zaklassák őket.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK