Kanadában és Franciaországban is szexuális zaklatással gyanúsítanak egy pápai nunciust

0
875
facebook/vatican

Egy pincér fenekét fogdosta diplomáciai fogadás közben a ma 74 éves Luigi Ventura, aki 2001 és 2009 között a Vatikán nunciusa volt Ottawában. Jelenleg pedig Párizsban képviseli a Vatikánt. A francia zaklatási ügyek miatt Franciaország hivatalosan kérte a nuncius diplomáciai mentességének a visszavonását a Vatikántól. Mi történt Párizsban?

A Városháza fogadásán nyíltan fogdosta egy fiatalember fenekét

A Városháza külügyi osztályának egyik fiatal munkatársa kísérte a pápai nunciust a fogadáson, ahol a Vatikán nagykövetének a keze többször is elkalandozott. A fiatalember tiltakozása ellenére a fenekét simogatta Luigi Ventura nuncius, aki ezt akkor sem hagyta abba, amikor az áldozat felhívta a figyelmet: mások is figyelik őket! A fiatalember panaszt tett, a Városháza ennek alapján feljelentette a vatikáni nunciust. Mindez akkor történt Párizsban amikor megjelent egy botrány könyv, mely épp a felső papság homoszexuális kapcsolatait tárja az olvasók elé.

Szodoma – botrány könyv a Vatikánról

Rómában köztudott, Ferenc pápa is beszélt már róla, de ennek ellenére a homoszexuális egyházi vezetők ügye még mindig tisztázatlan. Erre vállalkozott most Frederic Martel francia újságíró. A közszolgálati France Culture munkatársa már sok könyvet publikált ebben a témában, de Szodoma című könyvében azt állítja: magában a Vatikánban is működik a homoszexuális papok szervezete, mely komoly befolyást gyakorol az egyház életére …

A 600 oldalas könyv kevés egyértelmű bizonyítékot tartalmaz. Csak megerősíti azokat a pletykákat, amelyek már korábban is keringtek egyes egyházi vezetők körül. A probléma az, hogy a francia újságírónak igazában nem sikerült belül kerülnie a hallgatás falán.

Omerta – a hallgatás kötelező

Ebben a kényes kérdésben uralkodik a hallgatás törvénye, amely évszázadok óta a Vatikán első számú védelmi vonalát jelenti. Épp ezért Szodoma bűneinek elítélése és gyakorlása semmiképp sem tartozik a vállalható és bevallható ügyek közé. Az egyszerre nyolc nyelven megjelenő könyv világ premier ezért valószínűleg csalódást okoz- véli a párizsi Le Figaro kritikusa, aki szerint kevés új dolgot tudunk meg arról, hogy a homoszexuális egyház atyáknak milyen szerepük is van a Vatikánban?!

Rómában épp most ért véget a négynapos tanácskozás, melyen a pápa totális háborút hirdetett a pedofília ellen és mélységesen elítélt minden szexuális zaklatást. Bár a konzervatív kardinálisok ellenzik, de Ferenc pápa el van szánva arra, hogy megtisztítja a papságot és nem kíméli korábbi barátait sem. Nemrég kizárt a papi rendből egy 88 éves amerikai bíborost, aki évtizedekkel korábban gyerekeket molesztált az Egyesült Államokban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .