Az új CIA főnök szerint Orbán autokrata

0
1075
Facebook

Veterán diplomata veszi át az amerikai titkosszolgálat irányítását amennyiben a szenátus is jóváhagyja Biden megválasztott elnök javaslatát. William J. Burns 64 éves, és a legnehezebb diplomáciai posztokon bizonyított korábban.

William J. Burns vezette azokat a titkos tárgyalásokat, melyek végülis elvezettek ahhoz, hogy Irán lemondott az atomfegyverről. Ezt az egyezményt Trump felrúgta mire Washingtonban a diplomáciai karban többen megkérdezték: ki köt velünk ezután egyezményt?!

Burnsnek nemcsak Trump, de a távozó elnök barátai is a begyében vannak. Tavaly a Foreign Affairs című lapban azt fejtegette, hogy Orbán Viktor autokrata vezető, aki ráadásul rávette az amerikai nagykövetet arra, hogy elfogadja ezt.

Burns gúnyosan fejtegette: előfordul az elnök által kinevezett nagykövetekkel, hogy annyira a fogadó állam vezetőjének a hatása alá kerülnek, hogy sokkal inkább azt képviselik mint Amerikát.

Cornstein nagykövet közismerten sokat tett azért, hogy Trump fogadja Orbán Viktort. Amikor Cornstein búcsú látogatást tett Trumpnál, akkor az elnök felhívta Orbán Viktort, aki épp a konyhában foglalatoskodott a Cinege utcában. Ezt követően a magyar miniszterelnök nyíltan állást foglalt Trump mellett az USA elnökválasztáson.

Egy kis segítség barátaimtól

Cornstein nagykövet búcsúzóul elárulta a magyar miniszterelnöknek, hogy a nemzetbiztonság főnöke igen jó kapcsolatot ápol a CIA-val. Ezt követően Orbán Viktor villámgyorsan leváltotta a nemzetbiztonság vezetőjét – minden indoklás nélkül. Minden bizonnyal már arra számítva, hogy az új CIA távolról sem lesz oly jó barátja mint Trump idejében.

Orbán tanácsadója Bernben

Czukor Józsefet, aki még a Dzerzsinszkij akadémián szerezte meg diplomáját a magyar titkosszolgálatok eminens vezetőjének tartják. Diplomata is volt: legutóbb nagykövet Berlinben. Ahonnan hazatérve Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója lett, majd pedig az Információs Hivatal főnöke. Innen került ki Svájcba, amely köztudomásúan a kémek paradicsoma.

Itt működik az úgynevezett Berni Unió, amely az USA barátainak hírszerző főnökeit egyesíti a CIA égisze alatt.

Néhány évvel ezelőtt ebben a körben  Ausztriát kizárással fenyegette meg Washington, mert a kormányban résztvevő Szabadságpárt túlságosan is jó kapcsolatban állt Putyinnal. Kurz kancellár értette a finom célzást: az Ibiza videóra hivatkozva felmondta a koaliciót a Szabadságpárttal. Jelenleg pedig a Zöldekkel alkot koaliciót, és továbbra is részese annak az információ cserének, melyet a Berni Unió tesz lehetővé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .