Kezdőlap Címkék Biden

Címke: Biden

Andy Landy mosolyalbuma – Biden után nálunk is!

BREAKING! Lady Gaga nemcsak Biden elnök avatásán lépett fel! Váratlanul megjelent és megzavarta O.V. szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós Jó Reggelt Magyarország beszédét! A FüHü megszerezte az eseményről készült, eddig titkolt felvételt.

AL

Az új CIA főnök szerint Orbán autokrata

Veterán diplomata veszi át az amerikai titkosszolgálat irányítását amennyiben a szenátus is jóváhagyja Biden megválasztott elnök javaslatát. William J. Burns 64 éves, és a legnehezebb diplomáciai posztokon bizonyított korábban.

William J. Burns vezette azokat a titkos tárgyalásokat, melyek végülis elvezettek ahhoz, hogy Irán lemondott az atomfegyverről. Ezt az egyezményt Trump felrúgta mire Washingtonban a diplomáciai karban többen megkérdezték: ki köt velünk ezután egyezményt?!

Burnsnek nemcsak Trump, de a távozó elnök barátai is a begyében vannak. Tavaly a Foreign Affairs című lapban azt fejtegette, hogy Orbán Viktor autokrata vezető, aki ráadásul rávette az amerikai nagykövetet arra, hogy elfogadja ezt.

Burns gúnyosan fejtegette: előfordul az elnök által kinevezett nagykövetekkel, hogy annyira a fogadó állam vezetőjének a hatása alá kerülnek, hogy sokkal inkább azt képviselik mint Amerikát.

Cornstein nagykövet közismerten sokat tett azért, hogy Trump fogadja Orbán Viktort. Amikor Cornstein búcsú látogatást tett Trumpnál, akkor az elnök felhívta Orbán Viktort, aki épp a konyhában foglalatoskodott a Cinege utcában. Ezt követően a magyar miniszterelnök nyíltan állást foglalt Trump mellett az USA elnökválasztáson.

Egy kis segítség barátaimtól

Cornstein nagykövet búcsúzóul elárulta a magyar miniszterelnöknek, hogy a nemzetbiztonság főnöke igen jó kapcsolatot ápol a CIA-val. Ezt követően Orbán Viktor villámgyorsan leváltotta a nemzetbiztonság vezetőjét – minden indoklás nélkül. Minden bizonnyal már arra számítva, hogy az új CIA távolról sem lesz oly jó barátja mint Trump idejében.

Orbán tanácsadója Bernben

Czukor Józsefet, aki még a Dzerzsinszkij akadémián szerezte meg diplomáját a magyar titkosszolgálatok eminens vezetőjének tartják. Diplomata is volt: legutóbb nagykövet Berlinben. Ahonnan hazatérve Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója lett, majd pedig az Információs Hivatal főnöke. Innen került ki Svájcba, amely köztudomásúan a kémek paradicsoma.

Itt működik az úgynevezett Berni Unió, amely az USA barátainak hírszerző főnökeit egyesíti a CIA égisze alatt.

Néhány évvel ezelőtt ebben a körben  Ausztriát kizárással fenyegette meg Washington, mert a kormányban résztvevő Szabadságpárt túlságosan is jó kapcsolatban állt Putyinnal. Kurz kancellár értette a finom célzást: az Ibiza videóra hivatkozva felmondta a koaliciót a Szabadságpárttal. Jelenleg pedig a Zöldekkel alkot koaliciót, és továbbra is részese annak az információ cserének, melyet a Berni Unió tesz lehetővé.

Bréking! Támadás a Capitolium ellen! DC polgármestere városszerte kijárási tilalmat rendelt el! (folyamatosan frissítjük!)

Muriel Bowser, Washington DC polgármestere helyi idő szerint 18 órától csütörtökön reggel 6 óráig egész városra szóló kijárási tilalmat rendelt el válaszul a környéken zajló tüntetésekre.

Szerdán a kongresszus közös ülésszakon ülésezik a választás eredményeinek igazolására és a választói szavazatok hivatalos számlálására. Általában ez pusztán formaság, de a mai nap fokozott jelentőséget kapott, mivel Donald Trump elnök szinte minden rendelkezésre álló intézkedést felhasználva megpróbálta megsemmisíteni választási vereségét.

Washingtonban a Kongresszus épülete előtt több ezer Donald Trump szimpatizáns gyűlt össze. A Mentsük meg Amerikát elnevezésű megmozduláson maga az elnök is beszédet mondott. Donald Trump hangsúlyozta: csalás történt a választásokon és harcolni fognak, hogy ezt bebizonyítsák.

A Donald Trump republikánus elnök mellett tüntető tömeg sikeresen megrohamozta a Capitolium épületét.

A kongresszus tagjainak a rendőrség azt mondta, hogy vegyenek fel gázálarcot, miután Donald Trump elnök támogatói csetepaték közepette könnygázt szórtak a Rotunda Capitoliumba.

Nagy nyomás nehezedik Donald Trump elnökre, hogy elítélje azokat a támogatókat, akik erőszakosan lépnek fel a hivatalos szervekkel a Capitol Hill-en. Donald Trump a Twitteren arra kért mindenkit: támogassák a Capitolium biztonságáért felelős egységeket, és maradjanak békések.

A nemzetőrség bevetését kérték, elutasították

A Washington Post jelentése szerint a Védelmi Minisztérium elutasította a Nemzeti Gárda bevetésére vonatkozó kérelmet.

További ügynököket küldenek az amerikai Capitoliumba

A Belbiztonsági Minisztérium további szövetségi ügynököket küld a Capitoliumba, hogy segítsen elfojtani Donald Trump elnök támogatóinak erőszakos rombolását, akik tiltakoznak Joe Biden megválasztott elnök győzelmének hivatalos jóváhagyása ellen.

A szóvivő az Associated Press-nek szerdán elmondta, hogy a Szövetségi Védelmi Szolgálat tisztjeit és az amerikai titkosszolgálat ügynökeit küldik a helyszínre. Elmondása szerint segítséget az amerikai Capitol rendőrség kért fel.

CNN szerint a Capitolium arról a szárnyáról, ahol a Szenátus van, kiszorították a tüntetőket. Arról nem tudni a másik szárnyon, ahol az alsóház ülésezne, mi a pillanatnyi helyzet.

Egy ember az amerikai Capitoliumra lőtt

Egy nőt lelőttek (állapota válságos) az amerikai Capitoliumban, amikor Donald Trump elnök több tucat támogatója megrohamozta az épületet, és erőszakosan összecsapott a rendőrséggel.

“Ezt akartátok srácok?” – üvöltötte Mitt Romney szenátor, utahi republikánus szenátor nyilvánvalóan a vádat vezető kollégáihoz.

“Az elnök okozta ezt a felkelést”

– mondta később Romney dühösen.

Biden megválasztott elnök az amerikai Capitoliumban folytatott erőszakról beszél

Joe Biden felszólította Donald Trumpot, a Twitter helyett tartson beszédet az országos tévékben ésutasítsa ott rendre a tüntetőket.

Trump néhány perccel később egyperces videóüzenetet tett ki a Twitterre. “Ugyan a választást elcsalták, mindenkinek haza kell mennie és rendnek kell lennie. “Szeretünk titeket, különlegesek vagytok” – üzente.

Később újabb Twitter üzenetet küldött az elnök:  ez történik, amikor egy földomlásszerű választási győzelemtől megfosztják a nagy hazafiakat.

A kijárási tilalom életbe lépése előtt a hatóságok bejelentették: teljesen kiszorították a tüntetőket az épületből. majd a Capitolium környékéről is.

“Peking veszélyesebb mint Moszkva!”

Madeleine Albright a nemrég megkötött EU-Kína beruházás védelmi egyezmény kapcsán arra figyelmeztetett, hogy a nyugati világot jobban fenyegeti Kína mint Oroszország. A kínaiak ugyanis az új Selyemút programmal nyomulnak előre, és máris sok mindent megszereztek maguknak Európában míg az oroszok megmaradnak a hagyományos hírszerzői játszmáknál, mert gazdasági erejük nincsen.

Az USA-nak és Európának össze kellene fognia Kína ellen – legalábbis ezt javasolja Madeleine Albright.

A Washington Post Merkelt bírálja

A befolyás amerikai lap vezércikkében foglalkozik az EU- Kína beruházás védelmi egyezménnyel, melyet Merkel kancellár egyik diplomáciai főművének tekint. Az egyezmény kedvező a német autógyáraknak, melyek már évtizedek óta jelen vannak Kínában, mely időközben a világ legnagyobb autós piaca lett. A Washington Post Trumpot bírálja, aki  America First politikájával elidegenítette magától európai szövetségeseit. Biden nyilvánvalóan más diplomáciát folytat majd, mely arra irányul, hogy az USA és Európa fogjon össze Kínával és Oroszországgal szemben. De vajon érdeke-e ez Európának?

Merkel létfontosságúnak tartja a kínai kapcsolatot

A német kancellár sokkal átfogóbb egyezményt akart Kínával, mely előnyhöz juttatta volna Európát Amerikával szemben. A kínaiak azonban kivárnak: Hszi Csinping elnök nem jött Európába, maga helyett a második számú vezetőt, Li Kocsiang miniszterelnököt küldte. Peking számára ugyanis az USA a legfontosabb partner. A kínaiak meg akarják várni, hogy Biden milyen politikát folytat majd, és ennek függvényében döntenek az európai kapcsolatokról.

Kína az egyetlen nagyhatalom, amely tavaly GDP növekedést produkált a Covid-19 járvány ellenére. Igaz, hogy a pekingi előzetes adatok szerint ez a növekedés elég szerény mindössze 2%, de idén már 5%-ra számítanak.

Kína kicsit gratulált

Xi Jinping elnök eddig még nem küldött személyes gratuláló üzenetet Bidennek.

A magyar kormány számára katasztrófa  lehet Biden

Legalábbis ez a véleménye Slawomir Sierakowskinak, a Krytyka Polityczna mozgalom alapítójának,  aki a Project Syndicate portálon fejtette ki a véleményét.

A független globális hatalmak mint Oroszország, Brazília vagy Törökország számára nem jelent feltétlenül tragédiát Biden megválasztása, de Lengyelország, Magyarország és Szerbia vezetői számára ez valóságos katasztrófa!

“Az Obama korszakban a magyar kormány folyamatosan kioktatások, vádak és támadások célpontja volt” – mondta Szijjártó Péter, aki nyilvánvalóan attól tart, hogy Obama egykori alelnöke folytatja ezt az irányvonalat. Ezért támogatta Orbán Viktor miniszterelnök Trump megválasztását már 2016-ban is – szemben az európai vezetők többségével.

Vucsics szerb elnök nyíltan meg is fogalmazta: “nem jöttem ki jól Bidennel amikor Szerbiába látogatott mint Obama alelnöke. Most se jövök ki jól vele, de azért gratuláltam a megválasztásához.” Vucsicsnak marad Putyin…

Orbán persona non grata volt

Washingtonban a demokraták nem fogadták a magyar miniszterelnököt, akit többször is bíráltak. Trump mindezen változtatott: nemcsak, hogy fogadta Orbán Viktort, de jó kapcsolatot épített ki a magyar miniszterelnökkel. Akinek nemcsak, hogy elnézte a CEU kipaterolását Budapestről hanem azt is, hogy a magyar kormány jó kapcsolatokat ápol Kínával és Oroszországgal is.

Tegyük hozzá, hogy ezt a magyar miniszterelnök Németország jóváhagyásával tette hiszen Európa legnagyobb exportőre így is meg tudta kerülni az amerikai szankciókat Kína és Oroszország ellen. Ezért is maradhatott meg a Fidesz az Európai Néppártban, ahol a németeknek döntő szavuk van.

Kaczynski a legfőbb vesztes

Az USA és Lengyelország olyan védelmi egyezményt írt alá, amely Trump számára biztosított egy sziklaszilárd európai szövetségest és nagy fegyver eladásokat míg Kaczynski erőteljes támogtaást kapott nemcsak Putyin Oroszországa, de az EU ellen is! Trump távozása után felértékelődik a német kapcsolat. Ezt kockáztatja a lengyel kormány azzal, hogy vétóval fenyegeti az uniós költségvetést. A 750 milliárd eurós válságkezelő alap nem igényel 100%-os támogatást vagyis ott a vétózás lehetősége nem áll fenn! Az uniós pénzek azonban nagyon kellenek Lengyelországnak éppúgy mint Magyarországnak. Ha szövetséges nélkül maradnak a nemzetközi színtéren, akkor legfeljebb csak egymásra számíthatnak, de nagy kérdés , hogy meddig …

Biden külügyi tanácsadója Magyarországhoz is kötődik

Az 58 éves Tony Blinken minden valószínűség szerint vagy külügyminiszter vagy nemzetbiztonsági tanácsadó lesz, ha január 20-án Joe Biden beköltözik a Fehér Házba. Jelenleg ő a megválasztott elnök külpolitikai tanácsadója.

Édesapja, David Blinken az USA nagykövete volt Budapesten a kilencvenes években. Édesanyja, Judith magyar származású. Ő maga mindig is a külpolitika iránt érdeklődött.

Már akkor is jelentős szerepe volt az amerikai diplomáciában amikor azt Hillary Clinton irányította. Amikor 2011-ben a Fehér Házban döntöttek Oszama bin Laden levadászásáról Afganisztánban, akkor Tony Blinken is jelen volt a tábornokokon kívül.

Biden is ismeri Magyarországot

A megválasztott elnök a Balaton partján töltötte nászútját – a magyar származású Tom Lantos ajánlatára. A demokrata képviselő szívügyének tekintette Magyarország megismertetését az USA politikai elitjével.

Joe Biden sokáig a washingtoni szenátus külügyi bizottságának az elnöke volt, és ebben a minőségében komoly beleszólása lehetett a diplomáciába. Épp ezért a korábbi amerikai elnökökhöz képest sokkal jobban felkészült ebben a tekintetben.

Trumppal ellentétben fontosnak tartja a NATO-t és a demokratikusok államok szövetségét, mely a második világháború után kialakult.

Trumpnál jóval kevésbé toleráns Oroszországgal és Kínával kapcsolatban, és nem nézi jó szemmel azt, hogy egyes NATO tagállamok – köztük Magyarország – szívélyes kapcsolatokat ápolnak Moszkvával és Pekinggel, melyeket az USA stratégiai ellenfélnek tekint.

Az jutott eszembe…

Tegnap olvastam, hogy Erdogan, török elnök gratulált Joe Biden elnökké választásához. A mi miniszterelnökünk már korábban üdvözletét küldte. Kérdés, hogy mihez?

A fent említett írás megjegyezte: lassan alig marad állam és kormányfő, aki ne tette volna meg ugyanezt. Néhányan ugyan kimaradtak a sorból azon címszó alatt, hogy az eredmény még nem végleges, nem hivatalos, de ez rendben van, elfogadható indok annak ellenére, hogy nem túl okos lépés ez a késlekedés, mert ha tetszik, ha nem Joe Biden lesz az elkövetkezendő négy évben az Egyesült Államok elnöke. Ha valaki az elnök korára való tekintettel csak legyintene annak már előre szólok, hogy az alelnöke, aki ha Bidennel történne valami visszavonhatatlan, akkor a helyére kerülne, egy lényegesen liberálisabb, sőt baloldalibb politikai elveket valló, bevándorló szülőktől származó, színes bőrű  és nőnemű ember!

Az, hogy a magyar kormány rosszul pozicionálta magát tulajdonképpen még elfogadható lenne. Ismerjük el Trump és Orbán szellemi magaslatainak találkozása, mondhatnám egybefonódása eleve sejteni engedte Orbán végsőkig való kiállását Trump mellett.

Az a mellékes körülmény már csak hab a tortán, hogy külügyminisztere – akinek diplomáciai érzéke csak egy porcelánboltba betévedő hím elefántéhoz hasonlítható -, még fel is hívta a jövendő elnök figyelmét Árpád népére, akiknek nevében halasi csipkénk finom cizelláltságához hasonlatos diplomáciai finomsággal bűnözőnek nevezi az Egyesült Államok 46. elnökét és családját is.

Persze olyan a beosztott, mint a Főnök.

Orbán politikai talentumának köszönhetjük azt a nem alábecsülhető politikai éleslátást amely tudatosította bennünk “a magyarok sorsát a magyarok döntik el”. Csakhogy ez a megdönthetetlen tézis sajnos nem mondható el olyan politikai szempontból elhanyagolható tényezőről, mint az Egyesült Államok. Ők bizony rászorulnak az igaz magyar szellem fényének útmutatására, mely szerint:

a Kánaánhoz vezető út csakis az idiotizmusáról sokszorosan tanúbizonyságot tévő Trump elnök vezetésével járható.

Miniszterelnökünk nagyságát mi sem mutatja jobban mint, hogy elődei jó hagyományait követve ismét  – a mi nevünkben is – a vesztes fél mellett tette le voksát.

(Ezen a helyen nem szeretnék kitérni Orbán négyszáz felé ágazó médiájára, mely a pártatlan tájékoztatás messzemenő figyelembe vételével tudósított minket a tengeren túli történésekről. Ja… mégsem)

Igazából a fentiek csak Szószátyár-kodásom miatt lettek rögzítve. Valójában csupán reagálni akartam arra a médiában elterjedt tévhitre, hogy, ha kissé késve is, de Orbán is gratulált Bidennek. Hát nem!

Szedjük csak szét és értelmezzük Orbán Bidennek írott üdvözletét:

„Engedje, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához.”

Tehát az első mondatban a sikeres kampányhoz és nem elnökké választása okán küldött gratulációt, míg a másodikban az előtte álló feladatok sikeres elvégzéséhez, legyenek azok a feladatok bármilyenek is!

Olyan betyárosan, vagy mondhatom divatosabban: kipcsákosan magyar virtus szerinti a megfogalmazás. Ügyes, a baj csak az, hogy nem Orbán hátán csattan majd az ostor.

Világ populistái – vezér nélkül

Trump választási veresége megfosztotta vezetőjétől a globalizáció ellen küzdő populista mozgalmat, de a helyi vezérek nem adják meg magukat – ezt hangsúlyozza a londoni Financial Times.

Trump számíthatott sok populista vezérre külföldön – Bolsonaro, Erdogan, Orbán – akik gyakran hivatkoztak is arra, amit a világ első számú nagyhatalmának vezetője mondott vagy tett.

Talán Orbán Viktor magyar miniszterelnök a leginkább elszánt külföldi híve Trumpnak – hangsúlyozza a Financial Times. Sőt Trump tanult is a magyar miniszterelnöktől, aki 2015-ben határozottan fellépett a muzulmán migránsok tömeges beáramlása ellen Európában. Trump ugyancsak migránsellenes programmal nyert az Egyesült Államokban 2016-ban. A mexikói határon épülő fal programjának egyik látványos eleme volt.

Amikor Trump kampányának fő szervezője, Steve Bannon Budapesten járt, akkor ezért is nevezte Orbánt Trump előtti Trumpnak!

Kibekkelni Bident

Ahogy a liberálisok az USA-ban és Európában arra törekedtek, hogy túléljék Trump négyéves uralmát, most a populisták ugyanerre fognak törekedni – véli a Financial Times. Rámutatva arra, hogy Trump nagyon sok szavazatot szerzett az Egyesült Államokban, és a populistáknak is igen sok támogatójuk akad Magyarországon, Lengyelországban vagy Törökországban. Ők megpróbálják kibekkelni Bident abban a reményben, hogy Trump 2024-ben visszatér.

Trump újra a Fehér Házban?

Az USA-ban az égvilágon semmi sem változik, és Donald Trump visszatérhet a Fehér Házba 2024-ben. Ez a véleménye Slavomir Zizek szlovén filozófusnak. Szerinte a republikánus szenátus ellenállása miatt Joe Biden nemigen tehet csodákat. Amerika problémái viszont megmaradnak, és ezek kihasználása visszahozhatja a Fehér Házba Donald Trumpot. Aki épp ennyi idős lesz akkor mint most Joe Biden. Egyébként Slavomir Zizek szerint nem is a megválasztott elnököt kell figyelni hanem az alelnök asszonyt. A migráns szülők gyermeke jóval fiatalabb mint Biden vagy Trump. Fekete és indiai gyökerei népszerűvé teszik a kisebbségek körében, melyek együtt immár a többséget alkotják az Egyesült Államokban. Ráadásul Kamala Harris Kaliforniában csinált politikai karriert, az informatikai forradalom hazájában. Mindez olyan hátszelet jelenthet, amellyel ő lehet az igazán esélyes Amerika vezetésére hosszabb távon nem pedig Joe Biden vagy Donald Trump.

Orbán elveszíti a Trump kártyát

Az európai populista vezetők szívesen fényképezkedtek Donald Trumppal, akinek nézeteivel siettek egyetérteni. Trump bukásával szomorú napok következnek az európai populistákra – írja a brüsszeli Politico.

Biden a választási kampány során eléggé nyersen fogalmazott a magyar és a lengyel kormányzattal kapcsolatban: “Láthatjuk, hogy mi történik olyan országokban mint Belarusz, Lengyelország vagy Magyarország, és azt is, hogy a totalitarizmus emelkedőben van a világban. Trump keblére öleli a világ összes banditáját!”

Joe Biden, aki feleségével nyaralt is a Balaton partján, elődeinél sokkal jobban ismeri Európát és annak keleti felét. Már csak azért is, mert hosszú ideig a szenátus külügyi bizottságának az elnöke volt.

Figyelmét nyilvánvalóan nem kerülte el, hogy Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski vagy épp Janez Jansa, szlovén miniszterelnök ütőkártyaként használja ki Trumpot a nemzetközi politikában mindenekelőtt az Európai Unióval szemben. Brüsszelben nyíltan szurkoltak Joe Bidennek. Angela Merkel és Emmanuel Macron az első között gratulált a demokrata győztesnek. Orbán Viktor kis késéssel csatlakozott. Emberei még csütörtökön is Trump győzelmét köszöntötték a Hír tv Háttérkép című műsorában. A miniszterelnök azután taktikusan levonta a következtetést: a következő négy évben Joe Biden lesz a Fehér Házban.

Janez Janza szlovén miniszterelnök az utolsó percig kitartott Trump mellett. Sietett gratulálni Trump diadalához és sürgette, hogy vessenek véget a levél szavazatok számlálásának.

A populisták Nyugat Európában is vesztettek

Trump 2016-os választási győzelmének főtanácsadója, Steve Bannon megpróbált Európában is populista mozgalmat szervezni. Még Budapesten is járt, ahol Orbán Viktort Trump előtti Trumpnak nevezte. A magyar miniszterelnök ma már nem dicsekszik ezzel…

Steve Bannon Európában nem járt sikerrel, mert az európai mini Trumpok egymást legalább annyira utálják mint a hagyományos pártok vezetőit.

Az amerikai keresztapát persze pózolhatja Putyin. Az orosz keresztapa eddig is lelkesen támogatta Matteo Salvinit Itáliában vagy Marine Le Pent Franciaországban. Csakhogy az orosz kapcsolat bocsánatos bűn volt Trump szemében, de Joe Biden megítélése szerint több mint bűn, hiba! Ezzel számolnia kell Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is, aki kiváló kapcsolatot ápol Moszkvával és Pekinggel miközben az amerikai demokraták stratégiai ellenfélnek tekintik Oroszországot és Kínát.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK