ÁSZ: A Jobbik nem támasztotta alá, hogy nem fogadott el tiltott támogatást

0
753

Az Állami Számvevőszék közleményében azt írja, „a párt nem tudta a törvényben is rögzített értékeléssel, dokumentumokkal cáfolni az Állami Számvevőszék bizonyítékokon alapuló megállapításait.”

Az ÁSZ közleménye szerint a Jobbik december 6. és 21. között átadhatta volna a gazdálkodást érintő dokumentumokat, „a program szerinti ellenőrzést a párt közreműködési kötelezettségének elmulasztása akadályozta meg”.

Azt is írják: a Jobbik többszöri értesítés és helyszíni adatkérés ellenére sem tett eleget a törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, ezután

az ÁSZ az ügyészséghez fordult, amely nyomozást indított.

Az ÁSZ szerint a Jobbik politikusai ezután, október 3-án, majd október 9-én is „a törvények megkerülésével, az adatszolgáltatási határidő letelte után” próbáltak iratokat átadni.

Az ÁSZ korábbi jelentése szerint a „politikai hirdetések kihelyezéséről szóló szerződések alapján” a Jobbik 331 millió 660 ezer forint „nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást” kapott, ami tiltott támogatásnak minősül. Ezért megbüntették a pártot. Emiatt a Jobbik tüntetést szervezett, Vona Gábor pedig nyílt levelet írt Orbán Viktornak.

A Jobbik pénteken felszólította az ÁSZ-t, hogy három hónapos időhúzás után vegye át a párt 2015-16-os gazdálkodására, valamint idei plakátkampányára vonatkozó dokumentumokat, hogy bizonyítékokkal támaszthassák alá, nem fogadtak el tiltott vagyoni hozzájárulást. Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója pedig közleményében azt írta: a bizonyítás terhe a törvény alapján a számvevőszéket terheli.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .