Vona: Fordulópont a mai

0
1009

Ezrek gyűltek össze a Jobbik által meghirdetett tüntetésen Budapesten, amely előtt fél órával leállt a forgalom a Dózsa György úton. A megmozduláson, amelynek Vona Gábor, a Jobbik elnöke volt a fő szónoka, több ellenzéki párt is képviseltette magát, köztük a Momentum, az LMP és az Együtt. A vegyes részvételt az is mutatta, hogy vegyesen voltak Európai Uniós, magyar és Árpád sávos zászlók is.

Fotó: FüHü

A terv az volt, hogy a tüntetők a Hősök Teréről az Állami Számvevőszék székházához vonulnak, elvégre a tüntetés apropója az ÁSZ által a Jobbikra kirótt gigabüntetés elleni tiltakozás volt.

A Vona-beszéd felvezetéseként  színpadra lépett Puzsér Róbert, a „megmondóember” ezúttal elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy bizonyos ügyekben a világról gyökeresen mást gondolkodóknak is együtt kell működniük. „Nem vagyunk hajlandóak választani Szörényi és Bródy között”, mert a kettejük igazsága a mienk – mondta.

„Orbán Viktor olyan, mint egy ócska, aljas, sunyi tolvaj, aki  beoson a kertünkbe és ellopja a szabadságunkat”

– Vona Gábor nem fukarkodott  kemény szavakkal beszédében. Orbán annak fejében, hogy vállalja, nem enged be terroristákat az országba, elvenné a szabadságunkat – mondta Vona, hozzátéve: a pártokat is fel akarja számolni, s a legerősebbel, a Jobbikkal kezdené. Az ÁSZ bírsága nem egy hatósági ítélet, hanem egy halálos ítélet, a magyar  demokrácia halálos ítélete – szögezte le.

Fordulópontnak mondta a tüntetés napját, kifejtve: egyrészt azért, „mert itt vagyunk, sokféle ember, sokféle gondolattal és világképpel. Másodrészt azért, mert bebizonyítottuk, hogy nem félünk, illetve nem mi félünk”.

Aki fél – dacára a hatalomnak, a sok ellopott pénznek – az Orbán Viktor.

Orbán minden gesztusa, környezete, s mindaz ami benne van, emlékeztet valamire –

„egy bukás felé tántorgó diktátor utolsó kétségbeesett kapkodására.  Orbán Viktor bukni fog!”

Fordulópont emellett azért is, „mert itt és ma, itt és most a XXI. század megmutatta önmagát” – jelen vannak LMP-sek, Momentumosok, kisgazdák, Jobbikosok, más pártok, civilek – mondta, arra hegyezve a gondolatot, hogy a Fidesz és az MSZP a múlt századot képviseli, amelyben a más véleményt valló az ellenség, akit el kell taposni. „Ebből ki kell lépnünk nekünk is” – fogalmazott, elismerve:

„mi is ebbe nőttünk bele, mi is benne voltunk ebben”, s „bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk meg nem történtté tenni ezt”

– reagált közvetetten azokra a bírálatokra, hogy milyen véleményeket hangoztattak még nem is olyan régen ő és a pártja.

Vona szerint a legfontosabb, hogy nem visszafelé kell nézni, hanem a jövő felé, s hiszi, hogy miként a múltban többször megmutatták a magyarok, ezúttal is ezt teszik majd, s közösen építik az országot.

„Nem kell egymást szeretni, nem kell egyetérteni, elegendő, ha elfogadjuk egymást és hiszünk a közös céljainkban”

– szögezte le Vona, hozzátéve: ez a XXI. sz. Magyarország sorsfeladata.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .