A háború 49. napja – (folyamatosan frissítjük)

0
762

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

 

10:00 – Az elmúlt két napban a megszállók nem engedték  a várost elhagyni vágyó civileket távozni az ostromlott és földig rombolt városból, ahol se víz, se áram- és gázszolgáltatás nincsen.

09:15 – Április 13-án éjszaka viharos volt Zsitomir és Poltava régiókban, az orosz csapatok harci tevékenységet folytatnak Harkov, Luhansk, Donyeck és Herson régiókban. 

08:35 – Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője, a The Washington Post, Joseph Biden-kormányzat képviselőire hivatkozva közölte: az Egyesült Államok és szövetségesei azon dolgoznak, hogy tüzérséget szállítsanak Ukrajnának, a Pentagon pedig azt fontolgatja, hogy egy új katonai segélycsomag keretében felszerelést és védőruházatot biztosít Ukrajnának.

07:50 – Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara jelentése szerint Oroszország „sárga szintű terrorveszélyt” hirdetett ki a Krím-félszigeten és a határ menti területeken, hogy megszervezze a katonai felszerelések, fegyverek és személyzet Ukrajna területére történő mozgását.

05:30 – Az elnök szerint Medvedcsuk 48 napig bujkált Ukrajnában, végül külföldre próbált menekülni. „Azt javaslom az Orosz Föderációnak , hogy cserélje ki ezt a srácot a mi fiúinkra és lányainkra, akik most orosz fogságban vannak” – ajánlotta Zelenszkij a Putyinnak. Putyin már reagált erre a hírre . Szóvivője, Dmitrij Peszkov így kommentálta az eseményt: „Az állítólagosan őrizetbe vett Medvedcsukkal készült fotót ellenőrizni kell a hamisítványok nagy száma miatt.”

SBU fotó

05:00 – Zelenszkij kedd este bejelentette, hogy az SBU őrizetbe vette Medvedcsukot , és közzétett egy fotót az utóbbiról katonai egyenruhában és bilincsben. Részleteket későbbre ígért.

03:50 – Franciaország kedden közzétette a 23,7 milliárd euró vagy 25,6 milliárd dollár értékű orosz vagyon részletes listáját, amelyet Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója miatt befagyasztottak – Közölte a CNN a francia pénzügyminisztériumra hivatkozva.

01:30 – Az Egyesült Államok már április 13-án további 750 millió dolláros katonai segély bejelentését tervezi Ukrajnának.

00:20 – Joe Biden amerikai elnök kedden kijelentette, hogy az amerikaiak költségvetése nem függhet attól, hogy egy diktátor „végez-e népirtást” egy másik országban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .