A gyémántbánya, ami bárki előtt nyitva áll

0
1465
Crater of Diamonds State Park

Arkansas államban van egy állami tulajdonban lévő park, ami gyakorlatilag egy gyémántlelőhely, ahova bárki bemehet drágakövek után kutatni. És amit talál, az az övé!

A Crater of Diamonds, azaz Gyémántok Krátere nevű park a héten azzal került bele a hírekbe, hogy egy férfi egy 6,19 karátos gyémántra bukkant ott a földben. Megtalálója, David Anderson rendszeresen jár a területre gyémántra vadászni, és annyira elkapta a “gyémántláz”, miután 2007-ben először oda látogatott, hogy a közelébe költözött, minél gyakrabban tudjon szenvedélyének hódolni, és azóta már több száz követ ásott ki a talajból.
A park közlése szerint Anderson gyémántja a 15. legnagyobb, amint a területen 1972 óta találtak, azóta, hogy állami tulajdonba került, és bárki bemehet keresgélni.

Crater of Diamonds State Park

Ez az egyetlen olyan gyémántlelőhely a világon, ami bárki előtt nyitva áll.

Itt találták az Egyesült Államok területén valaha talált legnagyobb gyémántot, még 1924-ben, amikor az még magántulajdonban volt. 1990-ben a park egyik látogatója bukkant rá egy csiszolás után 1,03 karátos gyémántra, ami a legtökéletesebb, amit az amerikai drágakőszövetség valaha is bevizsgált. A legnagyobb, egy látogató által megtalált gyémánt egyébként 16,37 karátos volt.

A park területén 1906-ban találtak először gyémántot, méghozzá az akkori tulajdonosa, a farmer John Huddleston. A föld azután sokszor gazdát cserélt, és több próbálkozás is volt arra, hogy kereskedelmi célú gyémántbányászatot kezdjenek ott, de a próbálkozások ilyen-olyan – a park weboldalán olvasható leírás szerint rejtélyes – okok miatt mind kudarcba fulladt.

Végül 1972-ben került Arkansas állam tulajdonába, és azóta bárki előtt nyitva áll. Csak egy pár dolláros belépőt kell venni, és mehet is a gyémántkeresés.

A park dolgozói a kutatásra kijelölt területen rendszeresen felszántják a földet, hogy megforgassák a  talajt, és a földben lévő gyémántok a felszín közelébe kerüljenek. A parkba saját felszerelést is lehet vinni, de lehet bérelni is. A park dolgozói pedig segítenek a kezdő gyémántvadászoknak a drágakövek azonosításában – de az értéküket már nem tudják felbecsülni, ahhoz szakértő szükséges.

Így azt sem lehet tudni, hogy az Anderson által talált, több mint hat karátos gyémánt mennyit érhet, az árat ugyanis csak a súly alapján nem lehet meghatározni, az ugyanis több más tényezőtől is függ, mint a drágakő színe, formája és tisztasága. Az biztos, hogy az érte kapott pénzt Anderson nem fogja megtartani. Már közölte, hogy a bevételt jótékony célra fogja felajánlani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .