Kezdőlap Címkék Gyémánt

Címke: gyémánt

A gyémántbánya, ami bárki előtt nyitva áll

0

Arkansas államban van egy állami tulajdonban lévő park, ami gyakorlatilag egy gyémántlelőhely, ahova bárki bemehet drágakövek után kutatni. És amit talál, az az övé!

A Crater of Diamonds, azaz Gyémántok Krátere nevű park a héten azzal került bele a hírekbe, hogy egy férfi egy 6,19 karátos gyémántra bukkant ott a földben. Megtalálója, David Anderson rendszeresen jár a területre gyémántra vadászni, és annyira elkapta a “gyémántláz”, miután 2007-ben először oda látogatott, hogy a közelébe költözött, minél gyakrabban tudjon szenvedélyének hódolni, és azóta már több száz követ ásott ki a talajból.
A park közlése szerint Anderson gyémántja a 15. legnagyobb, amint a területen 1972 óta találtak, azóta, hogy állami tulajdonba került, és bárki bemehet keresgélni.

Crater of Diamonds State Park

Ez az egyetlen olyan gyémántlelőhely a világon, ami bárki előtt nyitva áll.

Itt találták az Egyesült Államok területén valaha talált legnagyobb gyémántot, még 1924-ben, amikor az még magántulajdonban volt. 1990-ben a park egyik látogatója bukkant rá egy csiszolás után 1,03 karátos gyémántra, ami a legtökéletesebb, amit az amerikai drágakőszövetség valaha is bevizsgált. A legnagyobb, egy látogató által megtalált gyémánt egyébként 16,37 karátos volt.

A park területén 1906-ban találtak először gyémántot, méghozzá az akkori tulajdonosa, a farmer John Huddleston. A föld azután sokszor gazdát cserélt, és több próbálkozás is volt arra, hogy kereskedelmi célú gyémántbányászatot kezdjenek ott, de a próbálkozások ilyen-olyan – a park weboldalán olvasható leírás szerint rejtélyes – okok miatt mind kudarcba fulladt.

Végül 1972-ben került Arkansas állam tulajdonába, és azóta bárki előtt nyitva áll. Csak egy pár dolláros belépőt kell venni, és mehet is a gyémántkeresés.

A park dolgozói a kutatásra kijelölt területen rendszeresen felszántják a földet, hogy megforgassák a  talajt, és a földben lévő gyémántok a felszín közelébe kerüljenek. A parkba saját felszerelést is lehet vinni, de lehet bérelni is. A park dolgozói pedig segítenek a kezdő gyémántvadászoknak a drágakövek azonosításában – de az értéküket már nem tudják felbecsülni, ahhoz szakértő szükséges.

Így azt sem lehet tudni, hogy az Anderson által talált, több mint hat karátos gyémánt mennyit érhet, az árat ugyanis csak a súly alapján nem lehet meghatározni, az ugyanis több más tényezőtől is függ, mint a drágakő színe, formája és tisztasága. Az biztos, hogy az érte kapott pénzt Anderson nem fogja megtartani. Már közölte, hogy a bevételt jótékony célra fogja felajánlani.

Múzsák mindhalálig

A 42 évesen a gyilkos kórban meghalt Krisztina, a férje, Gyémánt László által készített festményen, rejtélyesen mosolyog a laudációt mondók feje fölött a falon.

A Károlyi Étterem és Kávéházban, a róla elnevezett Krisztina-díj átadásán vagyunk, amit azok kaphatnak, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, kiváló művészi teljesítmények születhettek.

Idén Esterházy Péterné Gitta, Esterházy Péter író özvegye kapta az elismerést, azaz Benedek György szobászművész plakettjét.

Nem nyilatkozott senkinek, tartja magát ehhez, a fuhu.hu-nak annyit mondott, hogy jobban szeret otthon, a háttérben sírni. Gyémántot, mivel könyvet írtam róla, ezért elég jól ismerem, Krisztina halála után többször láttam sírni. Amikor ott állt a temetőben, a ravatalozóban a nyitott koporsó felett, és nem nézett se jobbra, se balra, föl nem pillantott senkire a szertartás megkezdéséig, csak halott felesége szemébe nézve megrendülten simogatta és simogatta, azt hittem nem éli túl, ami történt.

Egyfolytában járt a temetőbe.

Soha nem láttam két embert úgy összenőni, mint őt és Krisztinát,

aki 32 esztendővel volt fiatalabb nála, ezért senki nem hitt a hosszútávú kapcsolatukban. De 22 éven keresztül nem volt nap, és óra sem nagyon, amit ne együtt töltöttek volna, a postára, a közértbe, a patikába is együtt indultak neki, baráti meghívásoknak szintén együtt tettek eleget. Olyanok voltak, mint a szétválaszthatatlan, végletesen egymásba habarodottnak tűnő diákszerelmesek.

Ahogy Hernádi Judit, Krisztina egyik barátnője, el is mondta a díjátadón, tudta mikor kell háttérbe vonulni, és mikor van szüksége Lacinak halaszthatatlanul a támogatására. Ő intézett mindent, dokumentátor volt, levelező, titkár, villámhárító, és aki evett a főztjéből, tudja, hogy akár a nagyokkal is vetekedő szakács. Számára a főzés volt az igazi alkotás, fantáziadúsan, nagy szakértelemmel csinálta, és a végeredmény nem csak finom volt, hanem festői látvány is.

Halála előtt még több hónapig barangoltak Laci kedvenc országában, ugyancsak múzsájában, megihletőjében, Amerikában. Bár az út előtt is voltak már rossz előjelek, de egy neves orvos, ráadásul barát, megnyugtatta őket, hogy nincs semmi vész, bátran utazhatnak. Mikor hazaértek, kiderült, hogy már igen nagy a baj. Krisztina soha nem hordott testre simuló, feltűnő, nagyon színes, „nőcis” ruhákat, de Amerikában vagányul vett ilyeneket. Kérdezgette, hogy most már ki fogja hordani ezeket? Nem ámította magát, ahogy Esterházy Péter sem, megírta betegségéről a drabálisan, fájdalmasan őszinte, szarkasztikus humorral teli Hasnyálmirigynaplót. Kigúnyolta a gyilkos kórt, de az sajnos nem rettent meg, nem hátrált.

Az írás mellett Esterházy is fenemód szeretett enni, a jó szakács munkáját a művészekével egyenrangúnak tartotta. Gittával mohón végigettek számtalan országot, miközben persze a hazai ínyencségeket sem vetették meg. Azt hiszem, a munka, a kötelesség, a gyerekek mellett, élethabzsolók voltak. És szintén szétválaszthatatlanok. Nyilvánvalóan inspirálták egymást, így Gitta feltétlen múzsa volt, akiket valahogy mindig a keresztnevükön emlegetnek. Otthon ezek szerint sír, a díjátadón, ha nem interjúról van szó, kedvesen, már-már könnyedén beszélget, fogadja a dicsérő, biztató szavakat.

Közben belül tán zokog, de láthatóan örül is a díjnak, meg annak, hogy ezen keresztül sokan gondolnak éppen most Péterre is. És abban a teljesítményben, ami miatt évtizedek múlva is sokan fognak gondolni rá, feltétlen benne van ő is, aki mindenben a társa volt, múzsája mindhalálig.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK