A HÁBORÚ 39. NAPJA – (folyamatosan frissített információk)

0
819

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

 

13:35 – Herszonban a Sevcsenko emlékmű közelében gyülekeztek a polgárok az orosz agresszió és Ukrajna elleni békés megmozdulásra.

pravda.ua

12:20 – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke április 3-án Twitter-üzenetében közölte, hogy „megdöbbentették az orosz hadsereg által elkövetett atrocitások kísérteties képei” Bucha városában valamint Kijev megye más helyein, és további szankciókat ígért. Civilek százait végezte ki Oroszország a térségben.

11:05 – Izium alpolgármestere egy interjúban azt mondta, hogy a városban nincs áram, fűtés és víz. Az ukrán vezérkar április 1-jén megerősítette, hogy Iziumot, a Harkovtól keletre fekvő várost, ahol a háború előtt 45 000 lakos élt, orosz csapatok foglalták el, és az épületek 80%-át lerombolták az oroszok.

10:20 – Irina Verescsuk  ukránminiszterelnök-helyettes április 3-án közölte, hogy Oroszország túszul ejtett polgármestereket Kijevben, Herszonban, Harkovban, Zaporizzsjában, Mikolajiv és Donyeck megyében.

09:00 – Lengyelország kész amerikai atomfegyverek bevetésére, hogy elrettentse az orosz agressziót. „Ha az amerikaiak arra kérnének bennünket, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvereit tároljuk Lengyelországban, nyitottak lennénk rá” – mondta Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője. „Ez nagyban megerősítené Moszkva visszaszorítását.”

08:20 – Oroszország továbbra is ágyúzza a luhanszki régióban található Szeverodonyecket, Liszicsanszkot és Rubizsnyt. Az orosz erők április 2-án folytatták csapásukat a nagyvárosok ellen, és egy héten belül harmadszor is csapást mértek egy lakóépületre. Oroszország megpróbál áttörni a frontvonalon, és fokozni fogja az ágyúzást.

07:20 – Boris Johnson brit miniszterelnök április 2-án azt mondta a minisztereinek, hogy hadihajók ellen bevethető rakétákkal akarja felfegyverezni Ukrajnát, hogy megakadályozza az orosz bombázást és az orosz csapatok odesszai előrenyomulását.

06:25 – Az ukrajnai helyzetről szóló brit védelmi hírszerzés legfrissebb frissítése szerint Oroszország valószínűleg a Délkelet Ukrajnára helyezi át hadműveleti fókuszát. A frissítés azt is elmondja, hogy Oroszország küszködött a légi fölény megőrzésével, mert nem sikerült megtalálnia és megsemmisítenie az ukrán védelmi rendszereket.

05:35 – Az orosz csapatok légicsapásokat indítottak Odesszára, a város egyes részein füst látható.

Public Odessa

04:40 – Több amerikai tisztviselő szerint, akik ismerik az amerikai hírszerzés legfrissebb becsléseit, Oroszország felülvizsgálta ukrajnai háborús stratégiáját, hogy május 9-én a Donbász és más kelet-ukrajnai régiók ellenőrzésére összpontosítson – tudta meg a CNN.

04:00 – Az orosz hadsereg tönkretette Ukrajna legnagyobb olajfinomítóját Kremencsukban. Az állam, valamint Ihor Kolomoisky és Olekszandr Yaroslavsky oligarchák közös tulajdonában lévő üzem kapacitása évi 18,6 millió tonna volt.

03:10 – Bucha városában  tömegsírra bukkantak, ahol közel 300 embert temettek el, és több tucat holttest hevert az utcákon, némelyiknek megkötött kézzel. Újságírók legalább 20 civil ruhás férfi holttestét találták meg akiket orosz katonák lőttek agyon. Ezek az emberek nem voltak katonák. Nem volt fegyverük. Nem jelentettek veszélyt. 

01:00 – Fehéroroszország területéről csaknem egy napja nem indult rakéta Ukrajna területére. Ráadásul a nap folyamán gyakorlatilag egyetlen vadászgépfelszállás sem volt. A nap folyamán egyetlen felszállást rögzítettek a baranovicsi katonai repülőtérről 16:01-kor és 16:06-kor végzett gyakorlórepülést. 

00:05 – Egy nap alatt több mint 640 robbanószerkezetet hatástalanítottak a Kijev melletti Irpin felszabadított városában. Március 28-án az ukrán hadsereg visszafoglalta Irpint az orosz erőktől. A polgármester szerint a lakosok egy hónapig nem térhetnek vissza a városba, míg a katonaság megtisztítja azt az oroszok által hagyott robbanóanyagoktól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .