Kezdőlap Címkék Erőszak

Címke: erőszak

Navalnij szövetségesét támadták meg Litvániában

Leonyid Volkov emigrációban élő orosz ellenzéki személyiséget, aki a nemrégiben elhunyt Navalnij közvetlen munkatársa és szövetségese volt, egy litvániai támadás után kórházban került.

Leonyid Volkovot, Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető közeli szövetségesét vilniusi otthona előtt megtámadták és súlyosan bántalmazták.  

„Meg fogunk dolgozni” – mondták a támadók. „Nem adom fel” – mondta Volkov, hozzátéve, hogy a támadás, amelynek következtében eltört a karja, Putyin csatlósainak „jellegzetes bandita-köszönése” volt.

Volkov megígérte, hogy folytatja a küzdelmet Vlagyimir Putyin elnök ellen  a Telegramon közzétett videóban, miután hazaengedték a kórházból. 

A 43 éves Volkov Oroszország egyik legkiemelkedőbb ellenzéki személyisége, Navalnij közeli bizalmasa volt, a néhai vezető volt kabinetfőnökeként és a Korrupcióellenes Alapítványának elnökeként dolgozott 2023-ig.

Volkov 2019-ben számos más Navalnij szövetségesével együtt száműzetésbe vonult, miután a hatóságok bűnügyi nyomozást indítottak az általa vezetett Korrupcióellenes Alapítványa ellen. Volkovot 2021-ben az orosz hatóságok keresetté nyilvánították, mert szerepe volt Navalnijjal közösen a Kreml elleni tömegtüntetések felszervezésében.

Volkov szerdai bejegyzésében elmondta, hogy a támadás során 15-ször megütötték a lábán.

„A lábam valahogy rendben van, még fáj a járás… Viszont eltörött a karom.”

Navalnij szóvivője, Kira Yarmys korábban elmondta, hogy „valaki betörte az autója ablakát, és könnygázt fújt a szemébe”, mielőtt kalapáccsal megütötték.

Volkov felesége, Anna Birjukova korábban a közösségi médiában osztott meg fényképeket férje sérüléseiről, köztük egy fekete szemről, egy vörös foltról a homlokán és a lábán, amelyen a vér átázott a farmerján keresztül.

A litván rendőrség szóvivője, Ramunas Matonis megerősítette az AFP-nek, hogy egy orosz állampolgárt megtámadtak otthona közelében a fővárosban. A gyanúsítottakat nem azonosították, a merényletről további részletek később várhatók – mondta.

„Megdöbbentő”

A támadás csaknem egy hónappal azután történt, hogy Navalnij egy sarkvidéki börtönben meghalt, amiért Volkov Vlagyimir Putyin orosz elnököt okolta. Volkov egy nappal a megtámadása előtt ezt írta a közösségi médiában:

„Putyin megölte Navalnijt. És még sokan másokat előtte.”

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter közösségi médiában elítélte Volkov megverését0. „A Leonyid megtámadásáról szóló hírek megdöbbentőek. Az illetékes hatóságok dolgoznak. Az elkövetőknek felelniük kell bűneikért” – mondta az X közösségi oldalon.

A NATO-tag Litvánia számos orosz száműzöttnek ad otthont, és az orosz invázió során végig Ukrajna elkötelezett híve volt. A Kreml ellen felszólaló orosz szakadárok gyakran panaszkodnak, hogy fenyegetésekkel és támadásokkal érik őket. Volkov órákkal a keddi megverése előtt a Meduza független orosz hírügynökségnek elmondta, hogy aggódik a biztonságáért Navalnij halála után.

„A legfontosabb kockázat most az, hogy mindannyiunkat megölnek. Nos, ez eléggé nyilvánvaló dolog”

– idézte őt a kiadó.

Macron: a rendcsinálás után jöhet a párbeszéd

0

Franciaországban nincs szükségállapot, de 157 embert letartóztattak és 352 gyújtogatást regisztráltak a lázongás hatodik éjszakáján  – közölte a belügy hétfői  jelentése. Macron elnök elhalasztotta berlini látogatását, de nem hirdetett szükségállapotot, ahogy azt a jobboldal és a szélsőjobboldal kívánta.

Megtámadták egy Párizs környéki kisváros polgármesterét és családját otthonában a hétvégén, és ez sokkolta a közvéleményt Franciaországban.

“Ilyen módon megtámadni egy házat, és bántalmazni a bentlakókat, az nem más mint életveszélyes fenyegetés”

– hangsúlyozta Franciaország igazságügyi minisztere.

Eric Dupond-Moretti ezért “határozott fellépést“ kért a rendőröktől. Nagyon sok fiatal vesz részt a lázongásban, ezért az igazságügyi  miniszter a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet.

Macron elnök keddre meghívta az Élysée palotába annak a 220 városnak a polgármesterét, ahol a zavargások felborították a rendet az elmúlt napokban. A gettók lázadása azért tört ki, mert egy rendőr agyonlőtt egy 17 éves arab fiút, aki megtagadta az igazoltatást. A fiúnak priusza volt, ezért lőtt a rendőr, de a fegyverhasználat mindenképp indokolatlan volt.

A rendőrt letartóztatták, Macron elnök is elítélte a túlkapást.

Hiába, mert a lelőtt fiú anyja tüntetést szervezett és vezetett a hatóságok ellen. Gyújtogatás és tömeges erőszak következett. Macron elnök 45 ezer rendőrt vezényelt az utcákra.

Megbékélésre szólított fel a lelőtt fiú nagymamája és Kylian Mbappé, a francia válogatott színesbőrű sztárja is.

Feltüzelte az érzelmeket, hogy a letartóztatott rendőr javára gyűjtés indult – eddig 850 ezer euró gyűlt össze.

“Ez nem az enyhülés irányába hat” – hangsúlyozta Franciaország igazságügyi minisztere, aki a France Inter rádiónak nyilatkozott hétfőn.

Óriási a kár, melyet a lázongás hat éjszakája okozott: Marseille városát például teljesen kiütötte. Máris nagyobb veszteséget regisztráltak mint 2005-ben amikor három hétig tartottak a zavargások – állapította meg a Le Monde riportja. A kereskedelmi kamara elnöke szerint Franciaországban több mint 200 szupermarketet, és több mint 250 bankfiókot dúltak fel. Alain di Crescenzo elmondta a Le Figaro tudósítójának, hogy “egyedül Marseille-ben több mint négyszáz üzletet fosztottak ki szombatról vasárnapra virradóra.”

Azóta szerencsére kissé megnyugodtak a kedélyek, de “még nem mondhatjuk azt, hogy legyőztük a lázongást”

– mondta a France Info rádiónak a Városgazdálkodási miniszter. A belügyminiszter hétfőn Reimsben tett látogatást, ahol a kereskedelmi negyedet feldúlták a lázongás idején.

Válságstáb az Élysée palotában

Macron elnök és a legfontosabb miniszterek a hétvégén összegyűltek, hogy megpróbáljanak irányt szabni az eseményeknek, melyek lángba borították sok francia város éjszakáját: a párizsi külvárosok mellett Marseille, Lyon és Reims szenvedett talán a legtöbbet.

Macron a szigorú fellépés híve: akiket letartóztattak a lázongásban való részvétel miatt azokat azonnal a bírák elé állították még vasárnap is.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy aki személyeket támadott meg, az börtönbüntetésre számíthat – legalábbis ő erre utasította az ügyészeket.

Macron elnök nem akar “szociális tervet a külvárosok fejlesztésére “vagy“ rendkívüli pénzjuttatásokat sem tervez a gettók számára” – mondták el az államfő bizalmasai a francia sajtónak. Macron politikai választ keres a válságra, ezért hétfőn találkozott a szenátus és a képviselőház elnökeivel, kedden pedig a lázongásban veszélyeztetett városok polgármestereivel folytat eszmecserét.

Macron elnök, aki lemondta találkozóját Scholz kancellárral, a rendcsinálás után elemezni akarja a lázongás okait. Majd pedig jöhet a párbeszéd – mondták a francia sajtónak az államfő bizalmasai.

Az erőszak mint a futótűz…

Miután a megszállt Ciszjordánia egyik zsidó telepen élő két izraeli fiatalt lelőttek vasárnap (február 26-án) egy autójuk elleni támadásban, erőszak tört ki a palesztin Hawara városában, Nablus közelében.

Az izraeli telepesek több tucat autót és otthont felgyújtottak vasárnap este. A palesztin média szerint körülbelül 30 házat és autót gyújtottak fel. A közösségi oldalakon közzétett fotók és videók jelentős tüzeket mutattak Houwarában. Az egyik videón zsidó telepesek tömege imádkozik, miközben egy égő épületet néz.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint egy 37 éves férfi meghalt egy izraeli tűzben. A Palesztin Vörös Félhold egészségügyi szolgálata szerint két másik embert meglőttek, a harmadikat megkéselték, a negyediket pedig vasrúddal ütötték meg. Közel száz másik embert kezeltek könnygáz belélegzése miatt.

Az erőszak a palesztin és izraeli tisztviselők találkozója idején történt melyet vasárnap, február 26-án tartottak Jordániában, hogy véget vessenek a megszállt palesztin területeken a hivatalba lépése után egy éve tartó erőszakspirálnak.

„Végre véget vetnek ennek az erőszakos ciklusnak”

Az izraeli miniszterelnök nyugalomra szólított fel a hivatala által közzétett videón. Arra kérte az izraeli lakosokat, hogy ne önhatalmúlag intézkedjenek, hagyják, hogy a biztonsági szolgálat teljesítse feladatát.  Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta Izraelt, hogy védelmébe veszi a telepesek által elkövetett terrorcselekményeket.

Az Európai Unió kijelentette, hogy „riasztó a mai hawarai erőszak”, és kijelentette, hogy „minden oldal hatóságainak most be kell avatkozniuk, hogy véget vessünk ennek a végtelen erőszakos ciklusnak”. Neil Wigan, az Egyesült Királyság izraeli nagykövete kijelentette:

„Izraelnek fel kell lépnie a telepesek erőszakos cselekedeteivel szemben, és bíróság elé kell állítania a felelősöket” .

Ghassan Douglas, egy palesztin tisztviselő, aki a Nablus környéki izraeli telepeket figyeli, elmondta, hogy a telepesek legalább hat házat és több tucat autót felgyújtottak Houwarában, és más közeli palesztin falvak elleni támadásokról is beszámolt. Becslése szerint mintegy négyszáz zsidó telepes vett részt a támadásban. „Soha nem láttam még ilyen támadást ” – mondta.

A két izraeli fiatal halála az erőszak fokozódásával összefüggésben történt, különösen Ciszjordánia északi részén, ahol a hadsereg csaknem egy éve fokozza hadműveleteit. Izrael 1967 óta foglalja el Ciszjordániát. Szerdán tizenegy palesztin vesztette életét Nábluszban az izraeli hadsereg 2005 óta legvéresebb ciszjordániai rajtaütésében.

Az év eleje óta az izraeli-palesztin konfliktusban 62 palesztin (köztük fegyveres csoportok tagjai és tizenegy civil (köztük három kiskorú) valamint egy izraeli rendőr, és egy ukrán polgár életét követelte – jelentette az AFP hírügynökség hivatalos izraeli és palesztin források alapján.

A háború 46. napja – (folyamatosan frissített hírfolyam)

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

 

08:25 – Silvio Berlusconi, Putyin nagy barátja nyilatkozott: „Csalódott vagyok és szomorú  Putyin döntései miatt, háborús bűnöket követtek el Buchában, és ezt Oroszország nem tagadhatja. Véget kell vetnünk a háború brutalitásának, Olaszországnak pedig azon kell dolgoznia, hogy mindenki számára elfogadható kompromisszumot kössön.” Berlusconi hozzátette, hogy „Ukrajna szabadságát garantálni kell”.

07:00 – A német Krauss-Maffei Wegmann cég felajánlja, hogy Ukrajnának szállít 100 db Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackot. Az első új tarackokat a szerződés aláírása után 30 hónappal, azaz 2024 második fele előtt lehet szállítani. A teljes szállítás csak 2027-ben fejeződik be.

05:00 – BBC: A nyugati hírszerzés már a nyáron tudta, hogy Oroszország inváziót tervez.

04:10 – Az ukrán Energoatom vizsgálatai szerint azok az oroszok, akik árkokat ástak a  csernobili atomerőmű melletti Vörös-erdőben, sugárbetegséggel fognak szembesülni.

A háború 45. napja – (folyamatosan frissített hírfolyam)

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

21:15 – Harkov elleni támadásra készül az orasz haderő. Igor Terekhov, polgármester elmondta, hogy az orosz megszállók ejtőernyős bombákat dobtak a városra, és arra kérte az embereket, hogy ne közelítsenek ilyen bombákhoz. 

20:25 – Az Egyesült Királyság 120 páncélozott járművet és hajóelhárító rakétarendszert küld Ukrajnába. 

18:55 – Az Egyesült Királyság új pénzügyi és katonai segélycsomagot nyújt  Ukrajnának. Boris Johnson brit miniszterelnök április 9-én egy meglepetésszerű kijevi látogatása során a csomagot az Egyesült Királyság elkötelezettségéről nevezte el Ukrajna „Oroszország barbár hadjárata elleni” harcában. A segély a korábban bejelentett 130 millió dolláros csomagon felül jár.

17:35 – Egy európai tisztviselő szerint az ukrajnai invázió során használt orosz erők körülbelül egynegyede „valójában működésképtelen” a súlyos veszteségek, a rossz logisztika és fenntartás miatt.
17:00 – Volodimir Zelenszkij elnök és Borisz Johnson miniszterelnök április 9-én tárgyalt Kijevben – közölte Zelenszkij kabinetfőnök-helyettese, Andrij Szibiha. A beszélgetés részleteiről egyelőre nem tudni. Johnson még nem jelentette be ukrajnai látogatását.
15:10 – Az orosz állami irányítású média orosz hadseregből származó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy 674.000 ukránt költöztek Oroszországba, akik közül több mint 131.000 gyermek.
14:30 – Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint 4,44 millió ukrán menekült el az országból, miután Oroszország megkezdte invázióját. Ebből több mint 2,5 millióan Lengyelországba mentek.
13:15 – Harkiv megye kormányzója szerint a régióban ugyanazok az atrocitások voltak, mint Bucha. A kormányzó elmondta, hogy Husarivkában az orosz erők civileket kínoztak. Három embert elevenen elégettek – tette hozzá. „Martalócok, erőszakolók, nők és gyermekek gyilkosai. Nem nevezhetők seregnek” – mondta.
10:50 – Az ukrán légierő sajtószolgálata szerint április 8-án az ukrán erők egy cirkáló rakétát, egy UAV-t és egy Oroszországhoz tartozó helikoptert lőttek le.
10:00 – Február 24. óta, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a megszálló ország több mint 19.000 katonát, 705 harckocsit, és több mint 150 repülőgépet, valamint 1.800 páncélozott harcjárművet veszített – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

09:40 – A megszállt Melitopolban az orosz katonaság ukrán férfiaknak azt ajánlják fel, hogy csatlakozzanak az orosz hadsereghez. 

09:05 – Biden új szankciókat írt alá az orosz olajjal, valamint Oroszországgal és Fehéroroszországgal folytatott kereskedelemmel szemben

08:00 – A brit önkormányzati szövetség április 8-án közölte, hogy a hajléktalansággal szembesülő ukrán menekültek számának növekedésének oka az ukrán menekültek és szponzoraik közötti kapcsolat megromlása, valamint a szálláshoz jutás általános nehézségei – írja a BBC.

06:20 – Oroszországban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat egyik vezetőjét, Szergej Besedát, akit az ukrajnai katonai kudarcok után házi őrizetbe helyeztek, átszállították a lefortovoi börtönbe és  előzetes letartóztatásba helyezték.

05:30 – Az Egyesült Királyság és Németország nem mégsem küld tankokat Ukrajnába. Boris Johnson brit miniszterelnök a német kollégájával, Olaf Scholzcal tartott közös sajtókonferencián kijelentette, hogy „nem lenne helyénvaló”, ha a nyugati szövetségesek teljesítenék Ukrajna összes fegyverkezési igényeit. Ehelyett az Nagy Britannia 100 millió font értékű védelmi katonai felszerelést küld Ukrajnának, köztük több Starstreak légvédelmi rakétát és további 800 páncéltörő rakétát.

04:45 – Karl Nehammer osztrák kancellár „szolidaritási látogatást” tesz Kijevben április 9-én. Tervei szerint találkozik az ország vezetésével és Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel, valamint megnézi Bucha városát, ahol civilek százait ölt meg az orosz hadsereg.

03:40 – Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője, Kyrylo Budanov vezérőrnagy a CNN -nek adott interjújában arról beszélt, hogy az orosz hadsereg átcsoportosítás után ismét Harkov felé vonul.

02:55 – A Kajmán-szigetek brit szankciókat alkalmaz, és több mint 800 határozatot hozott orosz magánszemélyek és jogi személyek vagyonának befagyasztásáról. Több mint 7 milliárd dollárt fagyasztottak be az orosz média vagyonában.

01:35 – A Pentagon megerősítette, hogy a Kramatorszk pályaudvarra mért rakétacsapást Oroszország hajtotta végre. Április 8-án az orosz csapatok kazettás lövedékeket  lőttek ki, ahol mintegy 4000 ember  várt evakuálásra. Eddig 50 halottat találtak és számos sebesültet.

00:45 – Lvivbe érkezik az evakuációs vonat a kramatorszki orosz rakétatámadás áldozataival. A háború elől 2500 ember menekült el a vonaton.

00:01 – Ukrajna tömegsírokat tár fel, Oroszország rakétákat indít.

A háború 42. napja – (folyamatosan frissített hírfolyam)

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

 

17:00 – Magyarország orbán viktor választási győzelme után kijelentette kész rubelben fizetni az orosz gázért.

16:05 – Az Egyesült Államok a G7-ekkel és az EU-val együtt új szankciókat vezet be Putyin orosz elnök lányaival, Oroszország legnagyobb bankjaival, az Alfa Bankkal és a Sberbankkal szemben, valamint betilt minden új oroszországi befektetést.

15:50 – Az ostromlott Donyeck megye városának tanácsa szerint Oroszország különleges dandárjai összegyűjtik és elégetik a meggyilkolt lakosok holttestét, hogy elkerüljék bűneik nyilvánosságra hozatalát, ahogy az Bucsában történt. A tanács közölte, hogy civilek tízezrei halhattak meg Mariupolban. „A mariupoli tragédia mértékét a náci koncentrációs táborok óta nem láthatta a világ” – mondta Vadim Bojcsenko polgármester.

15:00 – Ferenc pápa elítéli Bucha lemészárlását, az ENSZ-t impotensnek nevezi. Heti audienciáján a pápa ukrán zászlót emelt fel. Borzalmasnak nevezte a civilek elleni kegyetlenkedést Ukrajnában. Hozzátette: a világ szemtanúja az „ENSZ Nemzetközi Szervezete tehetetlenségének” Oroszország ukrajnai háborújában.

14:15 – Az oroszok tüzérséggel lőttek a humanitárius segélyek elosztóhelyére Vuhledarban, legalább 2 ember halálát okozva. 

13:10 – Mariupol városi tanácsa: Oroszország mobil krematóriumokat használ háborús bűnei bizonyítékainak törlésére.

12:35 – Ferenc pápa a heti vatikáni audiencián elítélte az orosz megszállók atrocitásait az ukrajnai Buchában. Erről a The Guardian számolt be.

11:55 – Tegnap este az orosz csapatok körülbelül 27 csapást mértek különféle fegyverekből Harkov lakónegyedeire.
11:10  – Az Európai Tanács vezetője: előbb-utóbb szankciókra van szükség az orosz gáz és olaj ellen.
10:50 – Április 6-án 11 humanitárius folyosóról állapodtak meg, köztük Mariupolból.
10:40 – 14 luxusjacht nem hagyhatja el Hollandiát az Oroszország elleni szankciók miatt. Ezt az ország külügyminisztere jelentette be a képviselőházhoz intézett levelében.
10:20 – Rubizsne Szerhij Hortiv volt polgármestere nemcsak az orosz megszállók oldalára állt, hanem az ukránbarát álláspontot képviselő személyekről is továbbított információkat a megszállóknak, de terveit meghiúsították.
10:15 – Az ukrán vezérkar állítása szerint az oroszok már 150 repülőgépet és csaknem 700 tankot veszítettek a háborúban.
09:43 – Az oroszországi kondenzátumolaj átlagos napi termelése április 3-án körülbelül 1,4 millió tonna, ami 3,9%-kal kevesebb, mint márciusban -jelentette az Interfax hírügynökség.
09:10 – Mark Millie amerikai katonai parancsnok úgy véli, hogy Oroszország ukrajnai invázióját valószínűleg nem lehetett volna megakadályozni az amerikai csapatok jelenléte nélkül, szerinte az ukrajnai háború  még évekig elhúzódik.
08:35 – A Dnyipropetrovszk régióban orosz rakéták éjszaka megsemmisítettek egy olajraktárt, és felgyújtottak egy üzemet, így reggelig eloltották a tüzet.
08:10 – Lengyelország egy „száraz kikötő” létrehozásán dolgozik az ukrajnai határon, hogy növelje az ukrán mezőgazdasági termékek exportképességét.
08:00 – Közzétették azon orosz katonák listáját, akik közvetlenül részt vettek a buchai, irpeni és gosztomeli civilek meggyilkolásában.
07:48 – Az oroszokat három Kherson-vidéki faluból űzték ki
07:24 – Oroszország ENSZ-megbízottja megszólalt – a „különleges hadművelet” helyett „háborút” mondott.
06:20 – A Demokrata Párt képviselői arra kérik Joe Biden amerikai elnököt, hogy erősítse meg Ukrajna védelmét az orosz hackertámadásokkal szemben.
05:40 – Az amerikai Intel cég minden üzleti tevékenységét leállította Oroszországban.
03:00 – A NYT közzétett egy videót, amelyen oroszok megölnek egy kerékpárost Buchában.
NYT
01:48 – „Jó, hogy döntés született az Oroszország elleni új szankciócsomagról, beleértve a szénimport tilalmát is, de ennél sokkal tovább kell mennünk” – nyilatkozta a lengyel külügyminiszter-helyettes.
01:35 – Az amerikai szankciók célja, hogy kimerítsék Oroszország forrásait az ukrajnai háborúhoz, és választás elé állítsák Moszkvát. Választhatnak: dollártartalékainak kimerülése és a  fizetésképtelenség között.

01:11 – Moldova mintegy 700 millió eurót kap az ukrán menekültek megsegítésére.

00:56 – Az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat jelentett be a Hydra, a darknet legnagyobb orosz nyelvű platformja, valamint a Garantex kriptovaluta tőzsde ellen. A 2015-ben elindított Hydra bevételt tekintve a legnagyobb piac a feketepiacon. A platform népszerű a kiberbűnözők körében, hogy ott kommunikáljanak, és megtalálják a pénzmosás, illetve az ellopott adatokkal és kábítószerekkel való kereskedés módjait.

A HÁBORÚ 39. NAPJA – (folyamatosan frissített információk)

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

 

13:35 – Herszonban a Sevcsenko emlékmű közelében gyülekeztek a polgárok az orosz agresszió és Ukrajna elleni békés megmozdulásra.

pravda.ua

12:20 – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke április 3-án Twitter-üzenetében közölte, hogy „megdöbbentették az orosz hadsereg által elkövetett atrocitások kísérteties képei” Bucha városában valamint Kijev megye más helyein, és további szankciókat ígért. Civilek százait végezte ki Oroszország a térségben.

11:05 – Izium alpolgármestere egy interjúban azt mondta, hogy a városban nincs áram, fűtés és víz. Az ukrán vezérkar április 1-jén megerősítette, hogy Iziumot, a Harkovtól keletre fekvő várost, ahol a háború előtt 45 000 lakos élt, orosz csapatok foglalták el, és az épületek 80%-át lerombolták az oroszok.

10:20 – Irina Verescsuk  ukránminiszterelnök-helyettes április 3-án közölte, hogy Oroszország túszul ejtett polgármestereket Kijevben, Herszonban, Harkovban, Zaporizzsjában, Mikolajiv és Donyeck megyében.

09:00 – Lengyelország kész amerikai atomfegyverek bevetésére, hogy elrettentse az orosz agressziót. „Ha az amerikaiak arra kérnének bennünket, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvereit tároljuk Lengyelországban, nyitottak lennénk rá” – mondta Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője. „Ez nagyban megerősítené Moszkva visszaszorítását.”

08:20 – Oroszország továbbra is ágyúzza a luhanszki régióban található Szeverodonyecket, Liszicsanszkot és Rubizsnyt. Az orosz erők április 2-án folytatták csapásukat a nagyvárosok ellen, és egy héten belül harmadszor is csapást mértek egy lakóépületre. Oroszország megpróbál áttörni a frontvonalon, és fokozni fogja az ágyúzást.

07:20 – Boris Johnson brit miniszterelnök április 2-án azt mondta a minisztereinek, hogy hadihajók ellen bevethető rakétákkal akarja felfegyverezni Ukrajnát, hogy megakadályozza az orosz bombázást és az orosz csapatok odesszai előrenyomulását.

06:25 – Az ukrajnai helyzetről szóló brit védelmi hírszerzés legfrissebb frissítése szerint Oroszország valószínűleg a Délkelet Ukrajnára helyezi át hadműveleti fókuszát. A frissítés azt is elmondja, hogy Oroszország küszködött a légi fölény megőrzésével, mert nem sikerült megtalálnia és megsemmisítenie az ukrán védelmi rendszereket.

05:35 – Az orosz csapatok légicsapásokat indítottak Odesszára, a város egyes részein füst látható.

Public Odessa

04:40 – Több amerikai tisztviselő szerint, akik ismerik az amerikai hírszerzés legfrissebb becsléseit, Oroszország felülvizsgálta ukrajnai háborús stratégiáját, hogy május 9-én a Donbász és más kelet-ukrajnai régiók ellenőrzésére összpontosítson – tudta meg a CNN.

04:00 – Az orosz hadsereg tönkretette Ukrajna legnagyobb olajfinomítóját Kremencsukban. Az állam, valamint Ihor Kolomoisky és Olekszandr Yaroslavsky oligarchák közös tulajdonában lévő üzem kapacitása évi 18,6 millió tonna volt.

03:10 – Bucha városában  tömegsírra bukkantak, ahol közel 300 embert temettek el, és több tucat holttest hevert az utcákon, némelyiknek megkötött kézzel. Újságírók legalább 20 civil ruhás férfi holttestét találták meg akiket orosz katonák lőttek agyon. Ezek az emberek nem voltak katonák. Nem volt fegyverük. Nem jelentettek veszélyt. 

01:00 – Fehéroroszország területéről csaknem egy napja nem indult rakéta Ukrajna területére. Ráadásul a nap folyamán gyakorlatilag egyetlen vadászgépfelszállás sem volt. A nap folyamán egyetlen felszállást rögzítettek a baranovicsi katonai repülőtérről 16:01-kor és 16:06-kor végzett gyakorlórepülést. 

00:05 – Egy nap alatt több mint 640 robbanószerkezetet hatástalanítottak a Kijev melletti Irpin felszabadított városában. Március 28-án az ukrán hadsereg visszafoglalta Irpint az orosz erőktől. A polgármester szerint a lakosok egy hónapig nem térhetnek vissza a városba, míg a katonaság megtisztítja azt az oroszok által hagyott robbanóanyagoktól.

Pornó per a Pornhub ellen

Polgári pert indítottak nők a Pornhub ellen, amely erőszakos szex videókat mutat be, valamint állítják, hogy beleegyezésük nélkül töltötték fel az oldalra a róluk készült videót. „Klasszikus bűnöző vállalkozásnak” – nevezi a Pornhub anya cégét a MindGeek-et a felháborodott 34 nő beadványa – írja a CNN portál.

Mivel gyanusítják őket? Azzal, hogy bemutatnak nemi erőszakot, a gyerekek szexuális kizsákmányolását és más nem kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot.

„14 éves koromban erőszakoltak meg – a videó pornó oldalra került”

Pornhub közleményében a vádakat „teljesen abszurdnak, teljesen vakmerőnek és kategorikusan hamisnak” nevezte.

A Pornhub használata ingyenes, de a felhasználók havi díjat fizethetnek a jobb minőségű videofolyamokért és az extra tartalmakért.

Tartalmát többnyire saját közössége tölti fel, és nyilvánosan megtekinthető. A cég azonban azt mondta, hogy minden feltöltött videót emberi moderátorok ellenőriznek.

Pornhub a BBC-nek elmondta: „A Pornhub zéró toleranciát mutat az illegális tartalommal szemben, és kivizsgál minden platformon lévő tartalommal kapcsolatos panaszt vagy állítást.”
   Ezenkívül azzal is gyanusítják a sok pornó oldalt működtető MindGeek-et, hogy kihasználja az embercsempészetet vagyis a pornó videókban illegálisan becsempészett kiszolgáltatott embereket alkalmaz. A Pornhub és a MindGeek természetesen mindent tagadnak.

3,5 milliárd néző havonta

A pornó cég ügyvédei szerint ennyien nézik a különböző videókat vagyis tömeg igényt elégítenek ki.

A tiltakozó nők viszont azt hangsúlyozzák: a szóbanforgó videók a nemi erőszakról szólnak nem pornográfiáról!

„Ez a videó tönkretette az életemet „

– állitja az egyik nő, aki panaszt emelt a Pornhub ellen.

Hogy reagált a világ egyik legnépszerűbb pornó oldala?

„Kivizsgáljuk a panaszokat ” – közölték a CNN Business rovatával. Hozzáfűzték gyorsan, hogy „az az állítás, mely szerint úgy működnénk mint egy bűnszövetkezet, mint a Soprano család maffia szervezete, teljességgel abszurd.”

Michael Bowe, a nők ügyvédje szerint ez a per

„vízválasztó lesz a pornó iparban, melyet eddig nem ellenőriztek kellőképp.”

Decemberben a Visa és a MasterCard leállította a fizetéseket a Pornhub javára miután a New York Times megírta, hogy gyerekek szexuális kizsákmányolásáról és nem beleegyezés alapján folytatott szexről is készültek videók. A Pornhub ezután belső vizsgálatot folytatott és megszigorította a biztonsági rendszerét. Közölte azt is, hogy hamarosan közzétesz egy transzparencia jelentést a cég működéséről. Újabb intézkedések is születtek ezen a téren februárban – írja a CNN anélkül, hogy hozzátenné: a pandémia nagyon megdobta a pornó oldalak nézettségét, melyek így bomba üzletet jelentettek, és nagy pénzt hozhattak az USA-ban és az egész világon.

Elkapták a világ egyik legkeresettebb pedofil bűnözőjét

Két gyereket megerőszakolt és a jeleneteket filmre vette és terjesztette a 40 éves francia férfi – mondta az ügyésznő Bordeaux-ban. 2014 óta vett részt egy pedofil hálózatban, ahol több ezer ember számára készített videókat a Darkneten. Egy francia rendőr beépült a hálózatba, és így sikerült lebuktatni a férfit, aki mindent bevallott.

„Teljesen átlagos családapa volt, aki Bordeaux környékén élt és dolgozott” – mesélte az AFP hírügynökségnek Eric Berot, aki a francia rendőrség különleges csapatát vezeti. Ők már évek óta kutattak a pedofil bűnöző után a Darkneten – együttműködve az Europol-lal. A férfi csakis angolul kommunikált, ezért az egész világon keresték hiszen a pedofil hálózat is kiterjedt mind az öt kontinensre. Egy informatikában jártas rendőr beépült a szervezetbe, és így sikerült a nyomára akadni a 40 éves férfinak, akinek a nevét nem közölték. Azt viszont igen, hogy

a világ tíz legkeresettebb pedofil bűnözője között tartották nyilván.

Miután a francia férfi mindent bevallott, az ügyészség vádat emelt ellene. Két fő vádpont van: az egyik az, hogy két 15 év alatti gyereket megerőszakolt, és ezeket a jeleneteket filmre vette. Majd pedig terjesztette a hálózaton. A másik fő vádpont az, hogy több ezer pedofil számára készített és terjesztett videókat vagyis „cselekményét bűnszövetkezetben követte el” – mondta az ügyésznő Bordeaux-ban.

Ki a tagja a hálózatnak?

Ezt vizsgálja most a rendőrség különleges alakulata. Évekkel ezelőtt hasonló ügyben bukott le Germanos tábornok. A francia vezérkari főnök helyettesét is megtalálták egy ilyen listán. Beismerte bűnét, melyet azzal indokolt, hogy a felesége halála után kicsúszott alóla a talaj. A hadseregből azonnal nyugdíjazták. Az idős katonatiszt csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és ez felháborította a jogvédő csoportokat. Ezt követően alakult meg a különleges csapat a francia rendőrségen belül, amely most lebuktatta a világ egyik legkeresettebb pedofil bűnözőjét.

Ferenc pápa: papok erőszakoltak meg apácákat!

0

Első ízben beszélt erről a kényes kérdésről: az apácák ellen elkövetett erőszakról  a sajtó előtt a katolikus egyház feje, aki nemrég fejezte be sikeres látogatását az Emirátusokban. Ez volt az első pápai látogatás az arab félszigeten, ahol Mohamed próféta meghirdette az iszlám vallást.

A 81 éves Ferenc pápa ezt követően újra nehéz fába vágta a fejszéjét amikor először beszélt arról, hogy előfordult: katolikus papok vagy szerzetesek erőszakoltak meg apácákat! Sőt olyan is volt, hogy egy egész apáca rendet szexuális rabszolgaként kezeltek a katolikus egyház felkent papjai! Ferenc pápa nagy elismeréssel beszélt elődjéről : XVI. Benedek ugyanis feloszlatta ezt az apáca rendet. „Már régóta dolgozunk ennek a kényes problémának a megoldásán”- hangsúlyozta Ferenc pápa a sajtó képviselői előtt. Arra célzott, hogy nemrég az apáca rendek vezetői felszólították az apácákat: ne tekintsék kötelezőnek a hallgatási tilalmat ebben a kényes kérdésben!

A katolikus egyház már évek óta küzd a pedofil papok eseteivel. Ferenc pápa tavaly feloszlatta az egész püspöki kart Chilében, mert nem megfelelően kezelték ezt a kérdést. A Vatikán harmadik emberét, Pell bíborost elítélték pedofília miatt hazájában Ausztráliában. A bíboros ugyan fellebbezett, de kevéssé valószínű, hogy visszatérne a Vatikánba mint a katolikus egyház pénzügyminisztere.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK