A Bukaresti Kilencek nemzetbiztonsági tanácsadóinak találkozója

0
912

2023. május 24-én a Bukaresti Kilencek (B9) elnöki nemzetbiztonsági tanácsadói ülést tartottak, ahol Magyarországot Rogán Antal egyik államtitkára képviselte. Valamiért erről az ülésről nemigen számolt be a hazai kormánysajtó.

A B9 alapvető célja, hogy a NATO keleti szárnyának országai közös hangot hozzanak létre a biztonság szempontjából legfontosabb, szövetséges tárgyalások tárgyát képező kérdésekben.

A megbeszéléseken a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozója volt az elsődleges téma. Az elnöki tanácsadók egyetértettek abban, hogy a csúcstalálkozó jelentős mértékben növeli a NATO-Ukrajna együttműködés dimenzióját és minőségét, további,

valós lépéseket tesz Ukrajna jövőbeni szövetségi tagsága felé.

A B9-országok egyöntetűen elítélték Oroszország illegális és provokálatlan agresszióját Ukrajna ellen. Biztosították, hogy készek továbbra is támogatni Ukrajnát mindaddig, amíg szükséges. Hangsúlyozták Ukrajna győzelmének fontosságát egész Európa biztonsága és stabilitása szempontjából.

A konzultációk megerősítették azt az akaratot, hogy a B9-en belül folytassák a mélyreható együttműködést, és továbbra is ezt a platformot használják fel a térség közös érdekeinek azonosítására, közös állásponttá alakítására, valamint egységes fellépésre a NATO és az EU fórumain.

A B9-országok egyöntetűen elítélték Oroszország illegális és provokálatlan agresszióját Ukrajna ellen.

Biztosították, hogy készek továbbra is támogatni Ukrajnát mindaddig, amíg szükséges. Hangsúlyozták Ukrajna győzelmének fontosságát egész Európa biztonsága és stabilitása szempontjából.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .