Kap-e Erdogan F 16- os amerikai vadászgépeket?

0
849
U.S. Air Force photo

A választás győztesének járó gratuláció után arról beszélgetett Joe Biden amerikai elnökkel Erdogan – aki húsz év kormányzás után újabb öt évre kapott felhatalmazást -, hogy kaphat e F16 vadászgépeket.

Törökország 20 milliárd dollárért szeretne amerikai F 16-os vadászgépeket venni, de az USA egyelőre nem adta áldását az üzletre pedig NATO tagállamról van szó mégpedig az egyik legfontosabbról. Csakhogy Erdogan elnök akadályozza Svédország NATO tagságát, ebben hűséges barátja, Orbán Viktor miniszterelnök is segédkezik. Miért zavarja Erdogant Svédország? Mert menedéket nyújt kurd politikai aktivistáknak, akiket Erdogan terroristáknak tekint. A török elnöknek a nacionalista érzelmek felszítására is alkalmas volt Svédország NATO tagságának megvétózása. Washingtonban tagadják, hogy összefüggés lenne a török vétó és a vadászgépek eladása között, de a kapcsolat nyilvánvaló. Amikor Törökország feladta a vétót Finnország ellen, akkor az amerikai kongresszus rögtön jóváhagyott egy kisebb vadászgép szállítási ügyletet Törökországnak.

Mit akar Erdogan?

Az Al Jazeera szerint csökkenteni kívánja függését a Nyugattól, de tudja, hogy az együttműködés létfontosságú Törökország számára mind a gazdaságban mind pedig a katonai technológiában. Törökország vásárolt orosz rakéta elhárító rendszert amikor nem kapott amerikait, de Erdogannak rá kellett döbbennie: az oroszok egy generációval le vannak maradva a katonai technológia terén is. Ezért saját hadiipar fejlesztését határozta el, és mindenképp szeretne F16-os amerikai vadászgépeket szerezni a török légi flotta korszerűsítéséhez. Biden elnök viszont azt szeretné, ha Svédország már teljes jogú tagja lenne a NATO-nak amikor nyáron csúcstalálkozót tartanak. Törökországot engedékenységre késztetheti a kétségbeejtő gazdasági helyzet. A török líra Erdogan választási győzelme után azonnal megindult lefelé. A piacok arra számítanak, hogy Erdogan folytatja nem ortodox pénzügyi politikáját, amely azt jelenti, hogy nem emeli a kamatlábat a nemzeti bank annak ellenére sem, hogy az infláció az egekbe emelkedik. Tavaly 85% volt a hivatalos adat, idén 44%, de az ellenzék szerint mindkét számot manipulálta a hatalom. Tavaly az infláció szerintük 100% fölött volt. Erdogan viszont úgy érezheti: a választási siker visszaigazolta eddigi politikáját. Fordulatot tőle ezért kevesen várnak Ankarában vagy külföldön.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .