50 Iszlám Állam-harcost keres az Interpol Európában

0
814

Mindannyian tunéziai állampolgárok, Olaszországba érkeztek, onnan valószínűleg más országokba mentek tovább.

A Guardian szerezte meg a listát, amelyen az ötven név szerepel, és amelyet még november végén küldött el a nemzetközi rendőri szervezet az olasz belügyminisztériumnak, amely szétküldte az európai terrorelhárító ügynökségeknek. Mind az 50 gyanúsított tunéziai, a nevüket és a születési idejüket is tudják. A lapnak egy szakértő azt mondta:

valószínűleg július és október között érkeztek Szicíliába,

csónakokkal. Egyikükről úgy gondolják, hogy már Dél-Franciaországban van, de több másik is elhagyhatta már Olaszországot.

Tunéziából körülbelül 5500-an mentek Szíriába és Irakba, hogy a dzsihádisták oldalán harcoljanak. A közel-keleti vereségek után az Iszlám Állam új stratégiára kényszerül, és több kormány is azon félelméről beszélt, hogy a harcosok majd Európában követhetnek el újabb merényleteket (erről részletesen ebben a cikkben írtunk).

Tavaly júliusban szintén a Guardian írt egy hasonló listáról, azon 173 olyan Iszlám Állam-harcos neve szerepelt, akiket európai terrortámadásokra képeztek ki. Akkor az Interpol szóvivője azt mondta: a szervezet rendszeresen küld szét ilyen listákat, amelyeken körözött terroristák is szerepelnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .