Most lenne 90 éves Tom Lantos

0
1457

Koszorút helyeznek el holnap a 90 éve született Tom Lantos újlipótvárosi szülőházán, és felavatják szobrát is. A kongresszus egyetlen holokauszttúlélő tagja az amerikai külpolitika máig legtekintélyesebb alakítóinak egyike volt.

Tom Lantos (Lantos Péter Tamás) Budapesten született 1928. február 1-jén. Tizenévesen a megszálló német hadsereg kényszermunkatáborba vezényelte. A munkatáborból megszökött, majd egy nagynénjénél lelt menedékre, aki a svéd diplomata, Raoul Wallenberg által működtetett egyik védett házban élt.

Lantos 1947-ben a Hillel Alapítvány ösztöndíjasaként az Egyesült Államokba utazott tanulni. Alapdiplomáját 1949-ben, gazdaságtudományi mesterdiplomáját pedig 1950-ben szerezte a University of Washington seattle-i kampuszán. A University of California berkeley-i kampuszán gazdaságtudományi PhD fokozatot szerzett. Köztisztviselői pályafutását televíziós külpolitikai kommentátorként kezdte, valamint több amerikai szenátor főtanácsadójaként is működött.

1980-ban lett tagja a Képviselőháznak Kalifornia államból, demokrata párti színekben. Ő volt máig az egyetlen holokauszttúlélő kongresszusi tag. 1983-ban társalapítóként létrehozta a Kongresszus Emberi Jogi Választmányát. Miután 27 évig szolgált a Képviselőház Külügyi Bizottságában, Tom Lantost a testület elnökévé választották.

2008. január elején bejelentette, hogy nyelőcsőrákja miatt az év végén visszavonul a politikától, ezt azonban nem érhette meg, február 11-én 80 évesen elhunyt. Halála miatt már nem vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Washingtonban.

Bono, a U2 énekese Lantos búcsúztatásán a Capitoliumon. Bono mögött Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író, Nancy Pelosi, a képviselőház akkori demokrata párti elnöke, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. MTI/EPA/Stefan Zaklin)

Elhunyta után az Egyesült Államok Kongresszusa állandó jelleggel

létrehozta a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottságot.

Képviselővé választása után törvényjavaslatot terjesztett elő arról, hogy Raoul Wallenbergnek adják meg a tiszteletbeli amerikai állampolgárságot és követeljék a Szovjetuniótól az 1945-ben elrabolt svéd diplomata sorsának őszinte feltárását. Elérte azt is, hogy Washingtonban, a Capitolium alatti rotundában állítsák fel Wallenberg mellszobrát. Kezdeményezésére Kossuth Lajosnak is szobrot állítottak a Capitoliumban 1990. március 15-én. 1987-ben Lantos több képviselőtársával együtt tiltakozott az erdélyi magyarokat érő rossz bánásmód miatt, javasolta, hogy az USA tiltakozásul vonja vissza a Romániának adott kereskedelmi kedvezményt.

Felesége Annette, aki a San Francisco Chronicle amerikai napilap szerint Gábor Zsazsa színésznő unokatestvére. 58 évig tartó házasságukból két lányuk született.

Lantos halála után 2011-ben a magyar kormány és az amerikai Szenátus döntése nyomán Budapesten megalakult a Tom Lantos Intézet azzal a céllal, hogy tisztelegjen a politikus emléke előtt. A megnyitón az amerikai kormányt Hillary Clinton külügyminiszter képviselte.

Holnap pedig, Lantos születésnapján, koszorút helyeznek a szülőházán lévő emléktáblán, és felavatják egészalakos szobrát is. Az avatáson beszédet mond Tom Lantos unokája, Tóth József kerületi polgármester, David Kostelancik, az amerikai nagykövetség ügyvivője és videóüzenetet küld Joe Biden volt amerikai alelnök is.

TLI/Wikipedia/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .