4000 zsidó vár izraeli bevándorlásra Etiópiában

0
995
Pinterest

Egyetlen zsinagóga működik Gondar városában Etiópia északi részén. Mellette az izraeli konzulátus. Körülötte éldegél körülbelül négyezer zsidó, aki arra vár, hogy beutazhasson Izraelbe. Hét évbe is beletelhet amíg mind Izraelbe jutnak – mondja Izrael nagykövete.

Beta Israel

Az etióp zsidókat nem tartják igazi zsidónak Izraelben. Ennek ellenére egy kormány program alapján 2015-ben megkezdődött a beutazásuk Izraelbe. Nyolcezren voltak a Beta Izrael listán. Azt kellett igazolniuk, hogy van közvetlen rokonuk Izraelben. Hivatalosan a Beta Israel program végetért – nyilatkozta Izrael etiópiai nagykövete. Csakhogy kiderült: vidéken még élnek olyan zsidók, akik szintén szeretnének kivándorolni. Őket végképp nem tekintik zsidónak Izraelben, ahol a Beta Israel program keretében az újonnan érkezőknek újra fel kell venniük a zsidó vallást. „Erről nem dönthet egy állam, erről csak az Isten dönthet!” – mondják a zsidók Gondar városában, ahol türelmesen várakoznak a kiutazásra.

Pinterest

Ez nem aliya hanem humanitárius program

Minden zsidónak szent joga, hogy visszatérjen Izraelbe, ha akar – ez benne van az ország alkotmányába. Csakhogy a Beta Israel tagjait nem ismerik el zsidónak Izraelben! Ez humanitárius program  – mondja a nagykövet. A költségvetéstől függ, hogy évente hány embert tudunk Izraelbe küldeni. Tavalyelőtt 1300, tavaly 1000 volt ez a szám.

A beilleszkedés sem könnyű

A Beta Israel tagjai többnyire földművesek, akik középkori körülmények között éldegélnek Etiópiában. Izraelben találkoznak a modern civilizációval. Ez már önmagában is probléma. Azután ott a nyelv, amelynek a megtanulására hosszú időt kell fordítani az idősebb bevándorlóknak. „Nem veszítjük el a reményt” – nyilatkozták egyöntetűen az etiópiai zsidók Gondar városában, ahol arra várnak, hogy Izrael végre befogadja őket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .