Kezdőlap Címkék Gondar

Címke: Gondar

4000 zsidó vár izraeli bevándorlásra Etiópiában

Egyetlen zsinagóga működik Gondar városában Etiópia északi részén. Mellette az izraeli konzulátus. Körülötte éldegél körülbelül négyezer zsidó, aki arra vár, hogy beutazhasson Izraelbe. Hét évbe is beletelhet amíg mind Izraelbe jutnak – mondja Izrael nagykövete.

Beta Israel

Az etióp zsidókat nem tartják igazi zsidónak Izraelben. Ennek ellenére egy kormány program alapján 2015-ben megkezdődött a beutazásuk Izraelbe. Nyolcezren voltak a Beta Izrael listán. Azt kellett igazolniuk, hogy van közvetlen rokonuk Izraelben. Hivatalosan a Beta Israel program végetért – nyilatkozta Izrael etiópiai nagykövete. Csakhogy kiderült: vidéken még élnek olyan zsidók, akik szintén szeretnének kivándorolni. Őket végképp nem tekintik zsidónak Izraelben, ahol a Beta Israel program keretében az újonnan érkezőknek újra fel kell venniük a zsidó vallást. „Erről nem dönthet egy állam, erről csak az Isten dönthet!” – mondják a zsidók Gondar városában, ahol türelmesen várakoznak a kiutazásra.

Pinterest

Ez nem aliya hanem humanitárius program

Minden zsidónak szent joga, hogy visszatérjen Izraelbe, ha akar – ez benne van az ország alkotmányába. Csakhogy a Beta Israel tagjait nem ismerik el zsidónak Izraelben! Ez humanitárius program  – mondja a nagykövet. A költségvetéstől függ, hogy évente hány embert tudunk Izraelbe küldeni. Tavalyelőtt 1300, tavaly 1000 volt ez a szám.

A beilleszkedés sem könnyű

A Beta Israel tagjai többnyire földművesek, akik középkori körülmények között éldegélnek Etiópiában. Izraelben találkoznak a modern civilizációval. Ez már önmagában is probléma. Azután ott a nyelv, amelynek a megtanulására hosszú időt kell fordítani az idősebb bevándorlóknak. „Nem veszítjük el a reményt” – nyilatkozták egyöntetűen az etiópiai zsidók Gondar városában, ahol arra várnak, hogy Izrael végre befogadja őket.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK