Kezdőlap Címkék Etiópia

Címke: Etiópia

4000 zsidó vár izraeli bevándorlásra Etiópiában

Egyetlen zsinagóga működik Gondar városában Etiópia északi részén. Mellette az izraeli konzulátus. Körülötte éldegél körülbelül négyezer zsidó, aki arra vár, hogy beutazhasson Izraelbe. Hét évbe is beletelhet amíg mind Izraelbe jutnak – mondja Izrael nagykövete.

Beta Israel

Az etióp zsidókat nem tartják igazi zsidónak Izraelben. Ennek ellenére egy kormány program alapján 2015-ben megkezdődött a beutazásuk Izraelbe. Nyolcezren voltak a Beta Izrael listán. Azt kellett igazolniuk, hogy van közvetlen rokonuk Izraelben. Hivatalosan a Beta Israel program végetért – nyilatkozta Izrael etiópiai nagykövete. Csakhogy kiderült: vidéken még élnek olyan zsidók, akik szintén szeretnének kivándorolni. Őket végképp nem tekintik zsidónak Izraelben, ahol a Beta Israel program keretében az újonnan érkezőknek újra fel kell venniük a zsidó vallást. „Erről nem dönthet egy állam, erről csak az Isten dönthet!” – mondják a zsidók Gondar városában, ahol türelmesen várakoznak a kiutazásra.

Pinterest

Ez nem aliya hanem humanitárius program

Minden zsidónak szent joga, hogy visszatérjen Izraelbe, ha akar – ez benne van az ország alkotmányába. Csakhogy a Beta Israel tagjait nem ismerik el zsidónak Izraelben! Ez humanitárius program  – mondja a nagykövet. A költségvetéstől függ, hogy évente hány embert tudunk Izraelbe küldeni. Tavalyelőtt 1300, tavaly 1000 volt ez a szám.

A beilleszkedés sem könnyű

A Beta Israel tagjai többnyire földművesek, akik középkori körülmények között éldegélnek Etiópiában. Izraelben találkoznak a modern civilizációval. Ez már önmagában is probléma. Azután ott a nyelv, amelynek a megtanulására hosszú időt kell fordítani az idősebb bevándorlóknak. „Nem veszítjük el a reményt” – nyilatkozták egyöntetűen az etiópiai zsidók Gondar városában, ahol arra várnak, hogy Izrael végre befogadja őket.

Rabszolgasorban tartott afrikaiak szállítják az érmeket a gazdag olajállamoknak

0

Bahrein összes érmét afrikaiak szerezték az olimpián Rio de Janeiróban. Ma kezdődik az atlétikai világbajnokság Londonban – rengeteg importált versenyzővel.

A Guardian ebből az alkalomból közöl összeállítást azokról az afrikai atlétákról, akik hazát cseréltek, hogy pénzre váltsák a tehetségüket.

A riói olimpia előtt naponta 25-26 kérés érkezett a nemzetközi atlétikai szövetséghez,

hogy afrikai versenyző új állampolgárságát elismerjék. Így próbálnak népszerűséget szerezni a gazdag olajállamok, ahol az atlétikának semmilyen hagyománya nincs.

Lily Abdullayeva fiatalon csodafutó volt a hazájában, Etiópiában. Felfigyelt rá egy török edző és a naiv 17 éves lányt eladta Azerbajdzsánban.

Azt ígérték neki, hogy havi 300 dollárt kap eleinte, de ez felmegy ezerre, ha nyer. Szép autót és lakást kap, ha az olimpián érmet nyer Azerbajdzsánnak.

Lily szépen is kezdett: ezüstérmet szerzett a junior Európa bajnokságon. Várta a fizetésemelést, de hiába. Amikor reklamált az edzőnél, akkor azt a választ kapta felülről nem jött több pénz.

Elment az atlétikai szövetség főnökéhez, aki zsebből kifizette. Kiderült:

korábban ő nyúlta le az etióp lány pénzét.

Aztán jöttek a sérülések és a csodapasztillák.

Ne kérdezd, hogy mi van benne, csak nyeld le!

– mondta az edző, aki otthagyta a gyógyszeres dobozt az asztalon. Kiderült: a csodaszer gyerekszülésre alkalmatlanná teheti azt, aki szedi. Az etióp futólány reklamált, de hiába. Enélkül nincs eredmény – mondták a főnökök Azerbajdzsánban. Akik aztán

elküldték télen edzőtáborba Fehéroroszországba, ahol olyan hideg volt, hogy az autókat nem lehetett beindítani.

Az etióp lány összeomlott. A sportkarriernek oda. Kirúgták. De előtte még megnyert egy 25 ezer dolláros versenyt. Mi lett a pénzzel? Először nem akartak neki odaadni semmit. Majd a sokadik reklamáció után kifizettek neki 18 ezer dollárt. Hol a többi hétezer? A főnök zsebében.

Ez Azerbajdzsán, az egykori szovjet tagállam, ahol az olajból és a földgázból egykor sok jutott a sportra. Ma Lily otthon él Etiópiában. Próbálja újrakezdeni, de tisztában van vele: tehetségének javát Azerbajdzsánnak adta, és cserébe jóformán nem kapott semmit sem.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK