Vizsgálatot vár az EU a meggyilkolt máltai újságírónő ügyében

0
809

Az EU elvárja, hogy Málta kivizsgálja a a kormányt bíráló újságírónő meggyilkolását – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Timmermans szerint a demokrácia a tét Máltán, ahol Daphne Caruana Galizia újságírónőt, a kormány egyik leghevesebb bírálóját a maffiát idéző módszerrel, autóját felrobbantva gyilkolták meg. Halála óta több nagy tüntetés is volt Máltán, amelyeken a bűnösök elfogását követelték.

Daphne Caruana Galizia
Fotó: MTI/EPA/The Malta Independent

Az oknyomozó újságírónő temetésén a gyászszertartást maga Málta érseke vezette. Kijelentette: az, aki elkövette ezt a gyilkosságot nem menekülhet az isteni igazságszolgáltatás elől. A temetésen jelen volt Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is. A kormány emberei, akiket az újságírónő korrupcióval és pénzmosással gyanúsított, távol maradtak a temetésről.

Joseph Muscat miniszterelnök egymillió eurós nyomravezetői díjat tűzött ki annak, aki kideríti, hogy ki gyilkolta meg a kormányt bíráló újságírónőt. De a gyilkos kiléténél is fontosabb, hogy ki volt a megrendelő, ki akarta kiiktatni a kormányt bíráló újságírót.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .