Felrobbantották a legismertebb máltai oknyomozó újságírót

0
2781

Daphne Caruana Galiziát autóbombával ölték meg. Ő volt a leghíresebb oknyomozó újságíró Máltán, többek között arról is írt, hogy a máltai miniszterelnök is érintett volt az azeri korrupciós botrányban. Az ügy kapcsán Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke is nyilatkozott a FüHü-nek, ezt az írás végén, a keretben olvashatják.

A bomba az 53 éves újságíró lakásának közelében robbant fel. Egy bérelt autóban rejtették el, és akkor robbant, amikor Daphne Caruana Galizia kocsija elhaladt mellette.

Olyan nagy volt a robbanás, hogy az újságíró autója több tíz métert repült.

Caruana Galizia írta meg a Panama-papírok történetét Máltán, a pénzmosási botrányt kormánytagokkal is összefüggésbe hozta.

Panama-papírok: oknyomozó újságírók egy csapata rengeteg off-shore számlát kutatott fel. Érintett volt szinte az egész európai elit.

Ő volt az is, aki megírta, hogy a máltai miniszterelnök érintett az azeri korrupciós botrányban, amelynek magyar szála is van.

Joseph Muscat miniszterelnök azt mondta, sokkolta a támadás, barbárnak nevezte a gyilkosságot, és azt mondta, hogy FBI-nyomozók segítségét is kéri a vizsgálathoz. Muscat egyébként lemondott, miután kiderült, hogy érintett az azeri ügyben, de újraválasztották.

Máltában több, bombával elkövetett gyilkosság volt az utóbbi időben, amelyeket általában bűnbandák közötti háborúkhoz kötöttek. Még egy esetben sem derült ki, ki volt a merénylő.

Folyamatban lévő ügyről van szó, ezért nem nyilatkozhatok róla, mert az ügy a nyomozóhatóságok kezében van. Ezt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője, alelnöke, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke arra a kérdésre, hogy vajon a máltai újságírónő meggyilkolása, amely összefüggésbe hozható az azeri pénzekkel, hatással van-e a magyarországi nyomozásra.  Hozzátette, a bizottsági ülésen is ebben állapodtak meg, mert nem lenne szerencsés, ha befolyásolni próbálnánk a nyomozást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .