Választások előtt könnyítik a CSOK-ot

0
818

Jelentősen egyszerűsödik és gyorsul a CSOK igénybevétele már március közepétől. Sőt, újabb három gyerek után ismét kapható lesz támogatás.

Azonnal hatályba lépett a kormányrendelet, amellyel a CSOK igénybe vételét akarja könnyebbé tenni a kormány – jelentette be Novák Katalin EMMI-államtitkár. Ennek érdekében egy sor dokumentumot nem kell benyújtani, elég lesz nyilatkozni. Továbbá rövidülnek az elbírálási határidők.

Eredetileg február közepére ígérték a könnyítéseket. Azóta közelebb kerültünk a választásokhoz.

Március 15-től kérhető lesz támogatás a már megkezdett otthonbővítésekre is, és a külföldről hazatérő, itthoni tb-jogviszony nélküli magyar családok is kaphatnak támogatást. Az államtitkár szavaiból az is kiderült, hogy a kasszának nincs fedele, minden család számára elérhetővé akarják tenni.

Elmondta, a csok-ot

a hazatérő családok is igénybe vehetik,

ha külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít.

Gondoltak az egyébként hitelképtelen fiatalokra, ezentúl a csok igényléséhez adóstársnak bevonják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat.

Azok a családok, amelyek korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, a

jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyereket vállalnak.

Vagyis az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott szocpolt.

A CSOK-ot eddig 68 ezer család, 280 ezer ember tudta igénybe venni 189 milliárd forint összegben.

A GKI a közelmúltban elemzésekben bírálta a CSOK-ot. Amiatt, hogy átgondolatlanul léptek elő vele, a hirtelen megnőtt kereslet még tovább lökte az amúgy is nagy mértékű áremelkedést. Emiatt a drágulás el is vitte a CSOK adta pluszösszeget. Arra is felhívták a figyelmet, hogy már az eddigi szabályok is elsősorban a jómódú családoknak kínáltak komolyabb segítséget.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .