Szívinfarktusban halt meg az Újpesten igazoltatott férfi

0
2377
Fotó: Facebook

Rendőri igazoltatás közben meghalt férfi – szívinfarktus a halál oka

Szívinfarktus végzett azzal a férfivel, akit Újpesten, rendőri igazoltatás közben lett rosszul – értesült a fuhu.hu. Úgy tudni, a mentők már a helyszínen, a külső jelek alapján ezt a diagnózist állapították meg, az azóta elvégzett igazságügyi boncolás pedig ráerősített erre.

Korábban felröppent a hír, hogy az ügyészség vizsgálja az ügyet, ez továbbra sem igaz. A Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze a helyszínen volt ugyan, de bűncselekményre utaló körülményt nem talált. Most tehát nincs büntetőügy, de még lehet, ehhez egy feljelentésre lenne szükség.

Az 57 éves Á. Istvánt pénteken délután szerették volna igazoltatni a rendőrök. A férfit arra kérték, adja át az iratait, kezét pedig tegye a motorháztetőre. Ebből arra lehet következtetni, hogy a ruházatát, zsebeit is ki kellett vagy kellett volna ürítenie. Eddig ez teljesen normális eljárásnak tűnik. De.

A férfi valamiért nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak. Talán azért, mert rosszul érezte magát, talán azért nem tette a kezét a motorháztetőre, mert az tényleg forró volt. Az biztos, hogy a rendőri intézkedést vagy így, vagy úgy, de akadályozta – legalábbis az egyenruhások így értékelték.

Az tény, hogy Á. István az igazoltatás közben rosszul lett. Az is tény, hogy meghalt, bár a rendőrök azonnal mentőt hívtak és megpróbálták újraéleszteni. Az is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnek jelentették az esetet, így az ügyeletes katonai ügyész tájékozódott, a közigazgatási szemle helyszínén ott volt. Ehhez egyébként joguk van az ügyészeknek, és élnek is ezzel a lehetőséggel: a gyakorlat szerint a legtöbb olyan helyszínre kimennek, ami egy kicsit is gyanús. Tájékozódnak. Ha csak a gyanúja felmerül, hogy a rendőrök a helyszínen szakszerűtlenül intézkedtek vagy kötelességet szegtek volna, nyomoznának. Az is tény, hogy az ügyész nem talált olyan körülményt, ami miatt nyomozást kellett volna elrendelni.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője a fühü.hu-nak azt mondta: az ügyeletes katonai ügyész a helyszínen tájékozódott, bűncselekményre utaló jelet vagy körülményt nem tapasztalt. Az ügyben közigazgatási eljárás folyik, nyomozást nem rendeltek el.

fuhu.hu értesülései szerint egyelőre nem érkezett feljelentés az ügyben. Pedig ezt bármelyik szemtanú, rokon vagy ismerős megtehette volna, ha úgy érzi, bűncselekmény történt, és a rendőrök hibát követtek el. Közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendőrség az esetet, magyarán: tisztázzák, hogy mitől halt meg a férfi. Egyébként a helyszínen vizsgálódó mentők

A rendőri túlkapás lehetőségéről olvashatunk a Blikk és az Index oldalán is:

„Míg a rendőrség rosszullétről beszél, addig a férfi ismerősei rendőri túlkapást sejtenek a dolog mögött. Az Indexnek nyilatkozott a férfi hozzátartozója, aki szerint kényszert alkalmaztak, figyelmen kívül hagyva azt, hogy István szólt nekik, hogy rosszul van, és szédül.”

Az áldozatról az Index annyit írt, hogy egy joviális mérnök volt, a Blikk szerint Á. Olivér, egy ismert drift-specialista autóversenyző édesapja. Egyébként autóbontót üzemeltetett.

Feljelentést még most sem késő tenni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .