Luis Fonsi koncertje a kötelező rossz volt a Despacito mellé

0
1267

A Budapest Park is felült a Despacito-vonatra: elhozták a nyár, és talán az egész 2017-es év legnagyobb slágerének előadóját Magyarországra. Luis Fonsi koncertjére az elővételes jegyek pillanatok alatt elfogytak, és a kérdés már csak az volt, hogy mennyire lehet egy 4 perc 42 másodperces dallal kitölteni egy másfél órás koncertet.

Elspoilerezzük a választ: nagyon kevéssé, bár ez elsősorban nem Luis Fonsi hibája, akiről kiderült, hogy nagyon jó hangja van, és előadónak is profi, mégsem működött igazán a hétfő esti fiesta.

A Budapest Park kifejezetten úttörő dologra vállalkozott, hiszen Fonsi csak júliusban kezdte meg a Despacito sikere miatt életre hívott Love+Dance című turnéját, ráadásul mindössze néhány országban lép fel Európában, mielőtt Amerika felé venné az irányt. A Puerto Ricó-i énekes Spanyolországból érkezett hozzánk, ahol több mint egy tucat koncertet adott. Két portugál és egy olasz fellépés volt még a háta mögött, tehát mondhatjuk, hogy Budapesten ő is számára ismeretlen terepre merészkedett.

Valószínűleg a magyar rajongókat nem zavarta volna, ha Fonsi csak a Despacitót tolja végtelenítve, esetleg különböző verziókban, hiszen a budapesti Morrison’s klubban például sikeresen építettek erre egy egész bulit. De Luis Fonsi komoly zenei múlttal rendelkezik, így azzal nem volt gondja, hogy összeszedjen egy koncertnyi programot. Azzal viszont már inkább, hogy ezt hogyan rendezze össze, mivel számait a nézők nagy része úgysem ismeri. Így a leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy a setlist összeállításakor milyen stratégiát követtek Fonsiék.

Minden koncerten vannak ugyanis olyanok, akik csak a legnagyobb slágerek miatt jönnek, de Latin-Amerikán kívül Luis Fonsinak csak egy slágere van, a Despacito. Igaz, ez jelenleg a legnagyobb az egész világon. Csak januárban jelent meg, de

augusztus 4-én már nemcsak a legnézettebb videó lett a YouTube-on,

hanem azzal a lendülettel át is lépte a 3 milliárdos letöltést a videómegosztón, ami történelmi tett.

Előzenekarként többek között a punkból lett latinzenész, Csordás Tibi és a magyar youtube-ozók körében kifejezetten népszerű, milliós letöltéseket produkáló Horváth Tamás volt hivatott beizzítani a népet Fonsinak. Ez egyébként elég jól is sikerült, a közvetlenül Fonsi előtt fellépő Horváthnak rengetegen ismerték a közönségből a dalait, ráadásul nagyon élvezte, hogy egy világsztár előtt játszhat. Utána a Sláger TV latin válogatását élvezhette a közönség, míg elérkezett a negyed 9, mikor a program szerint Fonsinak a színpadra kellett volna lépnie.

Viszont erre még több mint húsz percet kellett várni, és már gyanús lett, hogy Fonsi a csúszást is arra használja, hogy kitöltse a koncertre szánt időkeretet. De nem így lett. Zenekarával lelkiismeretesen játszottak egészen 10 óráig, így tényleg majdnem másfél óráig színpadon voltak, bár maradandó nyomot valószínűleg ebből csak néhány perc hagyott az emberekben.

A közönség természetesen hatalmas ovációban tört ki, mikor Fonsi megjelent, de ahogy elmúlt a nagy találkozás varázsa, és elkészültek az énekesről a kötelező fotók, elég látványosan elkezdtek unatkozni az emberek. Fonsi ugyanis nem tette meg azt a szívességet, hogy a koncert elején bekezdjen a Despacitóval. Nagyjából a harmadik számig tartott a jelenlétéből fakadó lelkesedés, utána az emberek lassan rájöttek, hogy

annyira nem nagy buli egy olyan koncert, ahol egyáltalán nem ismerik az elhangzó számokat.

Luis Fonsi ebben a kritikus lélektani pillanatban végre megszólította a jelenlévőket. Elmondta, hogy milyen klassz dolog először játszania Magyarországon, de azt is leszögezte, hogy itt nem lesz ám egész estés Despacito. Arról beszélt, hogy valószínűleg a legtöbben nem ismerik az ő számait, pedig sok van neki, ezért itt a remek alkalom arra, hogy megismertesse magát a közönséggel. Hozzátette, hogy reméli, ezzel egy hosszú barátságot tud megalapozni a magyar rajongókkal, akik erre persze lelkes üdvrivalgással reagáltak, de kábé mindenre ugyanez volt a reakció, még arra is, amikor az énekes azt kérdezte, hogy ki tud spanyolul.

Luis Fonsi tehát tovább folytatta a közönség számára tök ismeretlen saját számai előadását, szépen variálva az akusztikus gitárral megtámogatott balladákat és a bulizósabb nótákat, amelyre négy táncosa lelkesen rázta vele együtt, illetve mögötte. De hiába volt minden, az emberek a Despacitóra vártak a pénzükért, aminek egyesek hangot is adtak: amikor Fonsi a kislányának írt lassú dalt énekelte, néhányan bele is fütyültek. Mások csak rezignáltan nyugtázták, hogy hát akkor megint nem a nagy sláger következik. Ráadásul az emberek sörért és pisilni is alig mertek elmenni, nehogy lemaradjanak a lényegről.

Fotó: Facebook

Ez így ment a koncert feléig, mikor Fonsi levonult egy időre a színpadról, és következett egy rövid instrumentális blokk, amelyből kiderült, hogy elég jó zenészek érkeztek vele. Az intermezzo után Fonsi és táncosai új színpadi öltözékben jelentek meg, és végre, negyven perc után elérkezett a nagy pillanat. Igaz, hogy

Fonsi olyan lassan kezdte el énekelni a Despacitót, hogy csak a legkeményebb rajongóknak esett le, hogy ez most az,

de szerencsére ők kevésbé tájékozott társaikat is figyelmeztették, hogy „most jön, most jön!”. És tényleg: Luis Fonsi élőben énekelte Budapesten a Despacitót, igaz, a számban közreműködő honfitársa, Daddy Yankee nélkül, aki egyébként nála jóval nagyobb névnek számít, és ezért az egy számért érthető módon nem csatlakozott a turnéhoz. A Despacito így is meghozta az eufóriát a közönségnek, amely egyébként igen vegyes életkori összetételt mutatott. Az ötvenen felüli pároktól az alsó tagozatos gyerekekig minden korosztály képviseltette magát, ami csak azért volt kicsit meglepő, mert Fonsi világslágere a szexről szól. Ha ez valakinek eddig, mondjuk nyelvismeret híján nem esett volna le, akkor nyilvánvalóvá válhatott a mozdulatokból, amelyeket Fonsi a táncoslányokkal közösen bemutatott a szám alatt.

A Despacito jelentette rövid, de annál nagyobb katarzis után Fonsi folytatta tovább az ismeretlen dalokkal, köztük egy újjal, aminek a címét sajnos nem tudjuk, de a setlist leginkább despacitós dala volt a Despacito után. Ezt érezhetően hálásabban is fogadta a közönség – már azok, akik nem szivárogtak el a csúcspont után. A legtöbben egyébként kitartottak, valószínűleg egy repetában reménykedve, ami a koncert vége felé egyre kínosabbá vált. Fonsi ugyanis többször is lement a színpadról, hogy visszatapsoltassa magát, a közönség pedig mindig rákezdte, hogy desz-pá-szító, de az énekes konokul ragaszkodott az előre összeállított setlisthez.

Vajon tudja, hogy erre senki sem kíváncsi? – kérdezte valaki ekkor a közönségben, és a válasz erre az, hogy igen, Luis Fonsi valószínűleg tisztában volt ezzel. Éppen ezért voltak tiszteletre méltóak az arra irányuló erőfeszítései, hogy ilyen alacsony elvárások mellett is normális koncertet adjon.

Csak a show végén ütött be nála a haknifaktor,

amikor előadott valami értelmezhetetlen feldolgozásegyveleget, és a legutolsó visszatapsolás után pedig nagy kegyesen újra elénekelte a Despacito rövidített verzióját. Így legalább a közönség jó érzésekkel távozhatott, de abban azért nem vagyunk biztosak, hogy gyakori vendég lesz nálunk Luis Fonsi, hacsak nem ír még néhány hasonló csodát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .