Soros György benntartaná a briteket az EU-ban

0
705
Soros György
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A demokrácia aláásásával támadnak, pedig soha nem titkoltam, hogy a maradáspártiakat támogattam a brexittel szemben – írta Soros György a Mail on Sunday-ben. A cikkben a milliárdos tulajdonképpen az őt ért támadásokra reagálva megmagyarázza, miért annyira fontos számára Nagy-Britannia sorsa és EU-ban maradása, hogy pénzt is áldoz erre.

Soros azzal kezdi, hogy gyerekként a nácik elől kellett bujkálnia a családjával, majd a kommunista diktatúra fojtogató légköre elől menekült el Magyarországról, hogy Angliában leljen menedékre. Azt írja, hogy ily módon korán megtapasztalhatta, mennyire sokat számít az, hogy milyen politikai légkör uralkodik egy országban. A kilenc év alatt, amit Angliában töltött, az ország rajongójává vált, és hiába költözött 1956-ban az USA-ba, továbbra is a „szívében maradt” Nagy-Britannia.

„Még mindig van házam Londonban, és az év egy részét itt töltöm” – írja. Soros, akit külföldiként túl nagy befolyással vádolnak, Ruper Murdoch-hoz hasonlítja magát, aki amerikai állampolgár, de elkötelezett brexitpárti. „Az a jó, hogy mi, „külföldiek” mindketten örömmel létesítettünk rengeteg munkahelyet az Egyesült Királyságban” – írja.

Soros hangsúlyozza, hogy fiatalemberként nagy hatással volt rá, amit Angliában tapasztalt, és a nyitott társadalmak eszméje iránt is itt köteleződött el. Ezért alapított meg az Open Society Foundations-t (Nyílt Társadalom Alapítvány), és ezért költötte a vagyona jelentős részét a demokrácia eszméjének terjesztésére, és az elnyomottak megsegítésére – írja. Büszkén támogatta a Best for Britain-t is, akik az Európai Unióban maradás mellett álltak ki.

„A brexitet tragikus hibának tartom”

– írja Soros, aki szerint az Egyesült Királyság a lehető legjobban járt az EU-val a brexit előtt, hiszen tagja volt az uniónak, de megtarthatta saját valutáját. Végzetes hibának tartja, hogy népszavazást tartottak a kérdésről, mert az ilyen szavazások szerint sokszor vezetnek rossz döntésekhez, hiszen az embereket könnyen félrevezetik, és igazából a jelenlegi rendszer iránti elégedetlenségüket fejezik ki a szavazáskor, de nem gondolkodnak el a döntés következményein.

„Azért mert egy helyzet nem kielégítő, nem jelenti, hogy nem lehet rosszabb” – írja Soros, hozzátéve, hogy szerinte ez történt most Nagy-Britanniában is. A brexit a milliárdos értékelése szerint az EU és a britek számára is vesztes helyzetet eredményezett, hiszen mindkét fél meggyengül a kiválással. Soros megítélése szerint az elkövetkező fél évben ez nyilvánvalóvá válik, ahogy az elválás ténylegesen is megkezdődik. Ráadásul ez a folyamat évekre leköti majd az EU-t és a briteket is, holott egyesített erővel kéne harcolniuk külső erők, például az orosz befolyás ellen.

Soros szerint a döntés még visszafordítható, és azok, akik az EU egyben maradásáért küzdenek, a teljes támogatását élvezik. Soros György a cikkben arra reagált, hogy a héten támadások érték amiatt, hogy a hírek szerint pénzzel támogatná a Best for Britain nevű, az EU-ban maradásért kampányoló szervezetet.

A Telegraph című konzervatív napilap írta meg, hogy Soros 400 ezer fontot (140 millió forintot) adományozott a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül a Best for Britain számára, és a lap értesülése szerint a szervezet hamarosan kampányt is indít a kilépési folyamat leállítására. A Telegraph cikke nyomán a Daily Mail „szennyes pénznek” nevezte Soros támogatását, és követelte, hogy Soros György „takarodjon” a brit belpolitikából – írja az MTI. Soros a Daily Mail támadására a lap vasárnapi kiadásának kommentrovatában reagált, az imént összefoglalt írással.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .