Sakkbajnoka volt a Szovjetuniónak és az USA-nak is, de most Izraelbe költözik

0
939
wikipedia

Két sakk nagymestert kap Izrael, mert Borisz Gulko és a felesége, Anna Aksarumova egyaránt elérte ezt a címet – közli a Haaretz, mely arról tudósít a két érdemdús sakk veterán New Jersey államból Izraelbe költözik. A most 71 éves Borisz Gulko az egyetlen olyan sakk nagymester, aki képes volt megnyerni a bajnokságot előbb a Szovjetunióban később pedig az Egyesült Államokban. Azon kevés sakkozó közé tartozik, akinek pozitív a mérlege Garri Kaszparovval szemben, mert sikerült háromszor is legyőznie a világbajnok sakkozót. Magának Borisz Gulkonak a pályája nem alakult olyan szerencsésen, mert szembeszállt a szovjet rendszerrel.

Refuznyik lett és ennek megfizette az árát

Hét évig nem engedték ki külföldre, mert bírálta a szovjet rendszert. Brezsnyev idejében ezzel nem vicceltek: a KGB emberei többször el is páholták a Szovjetunió sakk bajnokát! Végül Gorbacsov utasítására emigrálhatott, de hét év elveszett a karrierjéből. „Túl öreg voltam ahhoz, hogy megpályázzam a világbajnoki címet és túl fiatal ahhoz, hogy edző legyek!”- nyilatkozta erről az időszakról. Az Egyesült Államokban azért két bajnoki címet is begyűjtött és megalapozta az egzisztenciáját. Most öreg napjaikra úgy döntöttek a feleségével alijáznak Izraelbe. A zsidó állam tele van a nagy Szovjetunió egykori polgáraival. A nemrég lemondott honvédelmi miniszter, Avigdor Lieberman például Kisinyovból, Moldávia fővárosából alijázott csaknem egymillió honfitársahoz hasonlóan a Szovjetunió felbomlása után.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .