Kezdőlap Címkék Alija

Címke: alija

Csökken a zsidók száma Európában

Ezer év óta nem volt ilyen alacsony a részesedésük az európai lakosságban. Az ok: a kivándorlás. Ezt elsősorban az váltja ki, hogy másutt kedvezőbb anyagi lehetőségeket találnak illetve, hogy Európában növekszik az antiszemtizmus – írja a londoni Jewish Policy Research jelentése.

Jelenleg 1,3 millió olyan ember él Európában és Törökországban , aki zsidónak vallja magát. 1970-ben ez a szám még 3,2 millió volt. A legjelentősebb a csökkenés Franciaországban, ahol Európa legnagyobb zsidó és muzulmán közössége él egymás mellett. Jelenleg 449 ezren vallják magukat zsidónak míg 1970-ben ez a szám még 530 ezer. Ez persze a vallásos zsidók statisztikája. Európában a zsidóság jelentős része asszimilálódott. Így például a Franciaországban élő zsidó származásúak többsége mindenekelőtt franciának tartja magát. A francia törvények kizárják az állampolgárok vallási vagy etnikai megjelölését, ennek következtében a statisztikák csakis a vallási kimutatásokat összegezhetik Franciaországban.

2000 óta több mint 50 ezer zsidó vándorolt ki Franciaországból Izraelbe.

A gyakori antiszemita merényletek miatt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyíltan alijára biztatja a zsidókat Franciaországban. A francia állam vezetői ezt elutasítják: mondván meg tudjuk védeni a zsidó intézményeket és polgárokat Franciaországban.

1,5 millió zsidó kivándorló a vasfüggöny megszűnte után

Az első világháború előtt Európa keleti felében élt a világ legnépesebb zsidó közössége. Jelentős részüket a nácik meggyilkolták a holokauszt idején. A Szovjetunió bukása után tömeges kivándorlás indult meg: a zsidók százezer számra hagyták el a felbomlott állam szövetséget. Többségük Izraelbe vagy az Egyesült Államokba illetve Kanadába ment, de sokan választották Nyugat Európát is. Később sokan továbbálltak Nyugat Európából Észak Amerikába vagy Izraelbe.

1900-ban az Európában élő zsidók a zsidóság 83%-át alkották, de ma már alig 9%-ot- állapítja meg a jelentés.

Más zsidó szervezetek , melyek nemcsak vallási statisztikákat vizsgálnak magasabb számokat közölnek: a European Jewish Congress szerint 1 929650 a zsidók összlétszáma Európában. A World Jewish Congress szerint ez a szám: 1 438000.

Nőtt az orosz, csökkent a francia zsidók bevándorlása Izraelbe

0

Ez derül ki a Zsidó Ügynökség (Jewish Agency) legfrissebb adataiból, melyek a 2018-as évre vonatkoznak. Eszerint Oroszországból drámai mértékben megnőtt azoknak a zsidóknak a száma, akik az alijázást választották. Az összes bevándorló több mint egyharmada Oroszországból érkezett Izraelbe. Tavaly 10500 orosz zsidó választotta Izraelt, ez 45%-os növekedést jelent!

Avigdor Lieberman, aki maga is a nagy Szovjetunióban született, és kidobó ember volt Kisinyovban, pártot alapított Izraelben az egykori szovjet zsidók számára. A legutóbbi időkig ő volt Izrael hadügyminisztere, de lemondott, mert nem értett egyet Benjamin Netanjahu gázai politikájával.

Ukrajnából 6500 zsidó érkezett Izraelbe. Ez 9 százalékos csökkenést jelent, de csak azért, mert az előző évben Ukrajnából jelentettek rekord alijázást Izraelbe. Összesen 29600 zsidó választotta Izraelt a múlt évben – közölte a Zsidó Ügynökség. Kevesebben vándoroltak ki Franciaországból és Nagy Britanniából: 2600 francia zsidó választotta az alijázást, ez 25 százalékos csökkenést jelent. Nagy Britanniából 600-an vándoroltak be Izraelbe, ez négy százalékos csökkenést mutat. Benjamin Netanjahu többször sürgette a nyugat-európai zsidókat a nagy iszlamista merényletek után, hogy vándoroljanak be Izraelbe. Mind Franciaország mind Nagy Britannia kormánya elutasította ezt az opciót mondván meg tudják védeni a zsidó közösségeket!

A Zsidó Ügynökség vezetője az alijázás statisztikáit ismertetve hangsúlyozta minden zsidót szeretettel várnak Izraelben, mert céljuk egy sokszínű társadalom, melyet különösen gazdagíthatnak a különböző kultúrákból érkező zsidók. Izraelben tavaly ünnepelték az államalapítás hetvenedik évfordulóját, amely a holokauszt után menekülő zsidóknak lehetővé tette egy új haza megteremtését azon a földön, ahol az őseik éltek.

Kivándorlásra buzdítja a francia zsidókat a diaszpóra miniszter Izraelben

0

Erkölcsi kötelesség a francia zsidók befogadása – hangsúlyozta Naftali Bennett miniszter, aki előzőleg egyeztetett Benjamin Netanjahu kormányfővel. Európa legnagyobb zsidó közösségét buzdítják alijára arra hivatkozva, hogy a zűrzavaros viszonyok Franciaországban nem kedveznek a zsidó kisebbségnek.

A nagy iszlamista terrorakciók idején Benjamin Netanjahu Párizsba sietett és személyesen invitálta a francia zsidókat Izraelbe mondván ott biztonságban vannak! Az akkori francia elnök nyersen közölte a francia állam képes megvédeni zsidó polgárait! Jelenleg is rendőrök őrzik a fontosabb zsidó intézményeket nehogy olyan akciók következzenek be mint 2015-ben és 2016-ban amikor iszlamista merénylők zsidókat gyilkoltak Franciaországban. Tegyük hozzá, hogy már 2012-ben is volt egy hasonló merénylet sorozat, amikor egy Algériából származó iszlamista terrorista zsidó gyerekeket gyilkolt egy iskola előtt Franciaországban. Európa legnagyobb zsidó közössége él Franciaországban, de a gyarmati múlt miatt

Európa legnagyobb muzulmán közösség is!

A több mint ötmillió muzulmán közük csak 1-2% hajlamos a fanatikus iszlamista propaganda befogadására, de egy terrorakcióhoz nem kell túlságosan sok ember. Ráadásul még mindig nem tudja senki sem világosan ki támogatja az iszlamista terrort Európában?

A francia zsidók között egyre nagyobb a bizonytalanság, mert a hétköznapi antiszemitizmus sok helyen fokozódik. Egyre növekszik az alijázó zsidók száma Franciaországból, de ez távolról sem elég Izraelben, ahol azzal a problémával kell szembenézni, hogy a palesztinok jóval inkább szaporodnak mint a zsidók. Ezért adta feladatul a francia zsidók alijázását Benjamin Netanjahu miniszterelnök a diaszpóra miniszternek, Naftali Bennettnek. Franciaország természetesen elutasítja ezt a megoldást, mert nem akar lemondani egy igen aktív és kreatív közösségről, mely évszázadok óta gazdagítja a francia kultúrát és civilizációt.

Sakkbajnoka volt a Szovjetuniónak és az USA-nak is, de most Izraelbe költözik

0

Két sakk nagymestert kap Izrael, mert Borisz Gulko és a felesége, Anna Aksarumova egyaránt elérte ezt a címet – közli a Haaretz, mely arról tudósít a két érdemdús sakk veterán New Jersey államból Izraelbe költözik. A most 71 éves Borisz Gulko az egyetlen olyan sakk nagymester, aki képes volt megnyerni a bajnokságot előbb a Szovjetunióban később pedig az Egyesült Államokban. Azon kevés sakkozó közé tartozik, akinek pozitív a mérlege Garri Kaszparovval szemben, mert sikerült háromszor is legyőznie a világbajnok sakkozót. Magának Borisz Gulkonak a pályája nem alakult olyan szerencsésen, mert szembeszállt a szovjet rendszerrel.

Refuznyik lett és ennek megfizette az árát

Hét évig nem engedték ki külföldre, mert bírálta a szovjet rendszert. Brezsnyev idejében ezzel nem vicceltek: a KGB emberei többször el is páholták a Szovjetunió sakk bajnokát! Végül Gorbacsov utasítására emigrálhatott, de hét év elveszett a karrierjéből. “Túl öreg voltam ahhoz, hogy megpályázzam a világbajnoki címet és túl fiatal ahhoz, hogy edző legyek!”- nyilatkozta erről az időszakról. Az Egyesült Államokban azért két bajnoki címet is begyűjtött és megalapozta az egzisztenciáját. Most öreg napjaikra úgy döntöttek a feleségével alijáznak Izraelbe. A zsidó állam tele van a nagy Szovjetunió egykori polgáraival. A nemrég lemondott honvédelmi miniszter, Avigdor Lieberman például Kisinyovból, Moldávia fővárosából alijázott csaknem egymillió honfitársahoz hasonlóan a Szovjetunió felbomlása után.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK