Kezdőlap Címkék Alija

Címke: alija

Magyar lány az izraeli seregben háború idején

Kira Izraelben él, és ezért érettségi után bevonult a hadseregbe, ahol alig hathetes kiképzés után a háború kellős közepén találta magát. A Euronewsnak adott interjút, melyet a katonai cenzúra természetesen szigorúan ellenőrzött hiszen Izrael hosszú háborúra készül amióta a Hamász október hetedikén megtámadta.

“Augusztusban vonultam be az izraeli hadseregbe, ahol a nőknek két év, a férfiaknak három év a szolgálat. Engem a légierőhöz osztottak be, kiképzés után a vadászrepülők fegyverzetét fogom ellenőrizni felszállás előtt és leszállás után. A lányok választhatnak a fegyveres és nem fegyveres szolgálat között, én az utóbbit választottam, mert egyedüli gyerek vagyok és az édesanyámmal élek Izraelben. Az itt élők másképpen fogják fel azt, hogy háború van, igyekeznek megőrizni a jókedvüket és az optimizmusukat.”

Mi lesz a háború után?

“A legelső az lesz, hogy hazautazom Magyarországra. Meglátogatom a családomat, a barátaimat. Sok időt szeretnék eltölteni Magyarországon a katonáskodás után. Aztán pedig egyetemre akarok menni már itt Izraelben. A legszívesebben külkereskedelmet és marketinget tanulnék. A tanulás mellett dolgozni is szeretnék, és folytatnám a sportot. Nyolc éves korom óta lovagolok, a díjugratásban versenyzek, de természetesen a katonaság miatt ezt fel kellett függesztenem” – nyilatkozta Kira a Euronewsnak.

A sereg ultra ortodox telepeseket is toboroz

Ciszjordániában is igen feszült a helyzet, ezért az ultra ortodox telepeseket fegyveres szolgálatra képezi ki a hadsereg, hogy megvédhessék magukat egy esetleges támadás ellen. 2,5 millió palesztin és 700 ezer zsidó néz farkasszemet Ciszjordániában, ahol puskaporos a levegő a Hamász terrortámadása után. Az ultra ortodox telepesek gyakran fegyverrel kényszerítik földjük elhagyására a palesztin családokat – írja a hamburgi Der Spiegel.

Benjamin Netanjahu kormányában sok olyan miniszter van, aki elszántan támogatja az ultra ortodox telepeseket abban, hogy kiszorítsák a palesztinokat Ciszjordániából és megteremtsék Nagy Izraelt.

Nagy Izrael álma és a demográfia

A tavalyi népszámlálás szerint Nagy Izrael területén először számoltak össze több arabot mint zsidót: 7,6 illetve 7,4 millió a két közösség összlétszáma jelenleg, de a jövőben eltolódhatnak az arányok az arabok irányában hiszen a palesztin lakosság sokkal fiatalabb mint a zsidó.

Hogy akarják feloldani Nagy Izrael hívei ezt az ellentmondást? Egyrészt úgy, hogy az ultra ortodox telepesek fokozatosan kiszorítják a palesztinokat Ciszjordániából, ahol a zsidó anyák több gyereket szülnek mint az arabok. Ezzel párhuzamosan a felfegyverzett ultra ortodox telepesek erőszakkal kényszerítik a palesztinokat földjük elhagyására.

Mi lesz a gázai övezettel, ahol kizárólag arabok élnek hiszen amikor az izraeli hadsereg kivonult, akkor a kislétszámú zsidó közösség is követte őket.

A fanatikus ultra ortodox telepesek abban bíznak, hogy Benjamin Netanjahunak végül sikerül rávennie Biden elnököt arra, hogy Egyiptomot rákényszerítse a gázai menekültáradat befogadására.

Ez kettős előnnyel járna: az izraeli hadsereg a megmaradt népességet potenciális terroristának nyilváníthatná, és így a tisztogatás polgári áldozatainak a száma nem lenne túlságosan nagy. Miután hosszú háborúskodás után az izraeli hadsereg megtisztítaná a Hamásztól a gázai övezetet – akár többszázezer áldozat árán, akkor Ciszjordániához hasonlóan megjelenhetnének az ultra ortodox telepesek, akik sok gyermekükkel gyorsan népes zsidó közösséget hoznának létre.

A terv szépséghibája az, hogy sem Egyiptom sem az USA nem fogadja ezt el. Hivatalosan senki sem fogadta el az ultra ortodox telepesek terjeszkedését Ciszjordániában sem , de ez mégiscsak megtörtént- méghozzá Benjamin Netanjahu miniszterelnök aktív támogatásával. Jelenleg a létszámukat 700 ezerre becsülik. Számarányuk a zsidó közösségen belül gyorsan növekszik nemcsak a sok gyerek miatt hanem azért is, mert sokan közülük nem kötelezhetők katonai szolgálatra.

Netanjahunak mennie kell!

Ezt gondolják Washingtonban, és így vélekedik a baloldal Izraelben. Arra utalnak, hogy a Jom Kippur háborúba belebukott Golda Meir kormánya, de évekkel a háború után. Amíg a háború tart addig Netanjahu a miniszterelnök – ráadásul most már nemzeti egységkormány élén. Izrael miniszterelnöke hosszú háborút jósol.

Washingtonból hiába figyelmeztetik arra, hogy nem lehet megtisztítani a Hamásztól a gázai övezetet csak vállalhatatlanul sok polgári áldozattal.

Netanjahu és támogatói bevállalják ezt is. Mindez megnöveli az antiszemitizmust a világban? Akkor majd többen választják az aliját Európában és Amerikában – válaszolják Netanjahu hívei. Az izraeli miniszterelnök a nagy párizsi merényletsorozat idején azonnal a francia fővárosban termett, hogy arra buzdítsa Európa legnagyobb zsidó közösségét: válasszátok az aliját, Izrael megvéd titeket! A Hamász terrortámadása megcáfolta Benjamin Netanjahut, de a miniszterelnök előre menekül:

“amíg tart a háború, addig én vezetem Izraelt.”

Csaknem annyi zsidó él a világon mint a holokauszt előtt

A Jerusalem Post az izraeli statisztikai hivatalra hivatkozva arról számolt be, hogy a második világháború megkezdése előtt – 1939-ben – a világ zsidó népessége körülbelül 16,6 milliós volt. 2020-ban ez a szám elérte a 15,2 milliót.

A zsidó népesség megoszlása radikálisan megváltozott: míg hagyományosan a zsidók többsége Európa keleti felén élt addíg a holokauszt után már egészen más a helyzet. Izrael államban él a legtöbb zsidó: 6,9 millió. Az államalapítás – 1948 óta – ez megtízszereződött. Lengyelországban, ahol a legtöbb zsidó élt a holokauszt előtt csak pár ezren maradtak, mert itt működött a haláltáborok jórésze, ahol módszeresen meggyilkolták őket.

A második legnagyobb zsidó közösség az Egyesült Államokban él: 6 millió fő. Németországban, ahol kitalálták a holokausztot, jelenleg 118 ezer zsidó él, de a döntő többségük bevándorló. Jórészt az egykori Szovjetunió területéről érkeztek Németországba. A Szovjetunióban is jelentős zsidó népességet regisztráltak, de a rendszer bukása után a többségük emigrált. Új életet kezdtek Izraelben, az Egyesült Államokban vagy Európa nyugati felén.

Alija?

1,5 millió olyan zsidó él Izraelben, akik nem ott születtek. Izrael mindenkori vezetői arra biztatják a diaszpórában élőket, hogy vándoroljanak ki Izraelbe, ahol mintegy egymillió olyan zsidó él jelenleg, aki a Szovjetunió területén született.

Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök alijara bíztatta a francia zsidókat a párizsi iszlamista merénylet sorozat után. A francia elnökök viszont azon az állásponton vannak, hogy meg tudják óvni Európa legnagyobb zsidó közösségét. Számuk jelenleg 445 ezer,  mert nem sokan követték Netanjahu miniszterelnök felhívását annak ellenére, hogy Franciaországban él Európa legnagyobb zsidó közössége is.

A szélsőjobboldali Le Pen féle mozgalom nem is oly rég még antiszemita húrokat pengetett, de azután gyűlölet kampányukat átirányították a muzulmánokra. Mégis sokan tartottak attól, hogyha Marine Le Pen került volna hatalomra Párizsban, akkor megerősödtek volna az antiszemita tendenciák Franciaországban. Miután Marine Le Pen megbukott a választáson, ezért a francia zsidók döntő többsége továbbra sem gondolkodik az alijan.

Csökken a zsidók száma Európában

Ezer év óta nem volt ilyen alacsony a részesedésük az európai lakosságban. Az ok: a kivándorlás. Ezt elsősorban az váltja ki, hogy másutt kedvezőbb anyagi lehetőségeket találnak illetve, hogy Európában növekszik az antiszemtizmus – írja a londoni Jewish Policy Research jelentése.

Jelenleg 1,3 millió olyan ember él Európában és Törökországban , aki zsidónak vallja magát. 1970-ben ez a szám még 3,2 millió volt. A legjelentősebb a csökkenés Franciaországban, ahol Európa legnagyobb zsidó és muzulmán közössége él egymás mellett. Jelenleg 449 ezren vallják magukat zsidónak míg 1970-ben ez a szám még 530 ezer. Ez persze a vallásos zsidók statisztikája. Európában a zsidóság jelentős része asszimilálódott. Így például a Franciaországban élő zsidó származásúak többsége mindenekelőtt franciának tartja magát. A francia törvények kizárják az állampolgárok vallási vagy etnikai megjelölését, ennek következtében a statisztikák csakis a vallási kimutatásokat összegezhetik Franciaországban.

2000 óta több mint 50 ezer zsidó vándorolt ki Franciaországból Izraelbe.

A gyakori antiszemita merényletek miatt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyíltan alijára biztatja a zsidókat Franciaországban. A francia állam vezetői ezt elutasítják: mondván meg tudjuk védeni a zsidó intézményeket és polgárokat Franciaországban.

1,5 millió zsidó kivándorló a vasfüggöny megszűnte után

Az első világháború előtt Európa keleti felében élt a világ legnépesebb zsidó közössége. Jelentős részüket a nácik meggyilkolták a holokauszt idején. A Szovjetunió bukása után tömeges kivándorlás indult meg: a zsidók százezer számra hagyták el a felbomlott állam szövetséget. Többségük Izraelbe vagy az Egyesült Államokba illetve Kanadába ment, de sokan választották Nyugat Európát is. Később sokan továbbálltak Nyugat Európából Észak Amerikába vagy Izraelbe.

1900-ban az Európában élő zsidók a zsidóság 83%-át alkották, de ma már alig 9%-ot- állapítja meg a jelentés.

Más zsidó szervezetek , melyek nemcsak vallási statisztikákat vizsgálnak magasabb számokat közölnek: a European Jewish Congress szerint 1 929650 a zsidók összlétszáma Európában. A World Jewish Congress szerint ez a szám: 1 438000.

Nőtt az orosz, csökkent a francia zsidók bevándorlása Izraelbe

0

Ez derül ki a Zsidó Ügynökség (Jewish Agency) legfrissebb adataiból, melyek a 2018-as évre vonatkoznak. Eszerint Oroszországból drámai mértékben megnőtt azoknak a zsidóknak a száma, akik az alijázást választották. Az összes bevándorló több mint egyharmada Oroszországból érkezett Izraelbe. Tavaly 10500 orosz zsidó választotta Izraelt, ez 45%-os növekedést jelent!

Avigdor Lieberman, aki maga is a nagy Szovjetunióban született, és kidobó ember volt Kisinyovban, pártot alapított Izraelben az egykori szovjet zsidók számára. A legutóbbi időkig ő volt Izrael hadügyminisztere, de lemondott, mert nem értett egyet Benjamin Netanjahu gázai politikájával.

Ukrajnából 6500 zsidó érkezett Izraelbe. Ez 9 százalékos csökkenést jelent, de csak azért, mert az előző évben Ukrajnából jelentettek rekord alijázást Izraelbe. Összesen 29600 zsidó választotta Izraelt a múlt évben – közölte a Zsidó Ügynökség. Kevesebben vándoroltak ki Franciaországból és Nagy Britanniából: 2600 francia zsidó választotta az alijázást, ez 25 százalékos csökkenést jelent. Nagy Britanniából 600-an vándoroltak be Izraelbe, ez négy százalékos csökkenést mutat. Benjamin Netanjahu többször sürgette a nyugat-európai zsidókat a nagy iszlamista merényletek után, hogy vándoroljanak be Izraelbe. Mind Franciaország mind Nagy Britannia kormánya elutasította ezt az opciót mondván meg tudják védeni a zsidó közösségeket!

A Zsidó Ügynökség vezetője az alijázás statisztikáit ismertetve hangsúlyozta minden zsidót szeretettel várnak Izraelben, mert céljuk egy sokszínű társadalom, melyet különösen gazdagíthatnak a különböző kultúrákból érkező zsidók. Izraelben tavaly ünnepelték az államalapítás hetvenedik évfordulóját, amely a holokauszt után menekülő zsidóknak lehetővé tette egy új haza megteremtését azon a földön, ahol az őseik éltek.

Kivándorlásra buzdítja a francia zsidókat a diaszpóra miniszter Izraelben

0

Erkölcsi kötelesség a francia zsidók befogadása – hangsúlyozta Naftali Bennett miniszter, aki előzőleg egyeztetett Benjamin Netanjahu kormányfővel. Európa legnagyobb zsidó közösségét buzdítják alijára arra hivatkozva, hogy a zűrzavaros viszonyok Franciaországban nem kedveznek a zsidó kisebbségnek.

A nagy iszlamista terrorakciók idején Benjamin Netanjahu Párizsba sietett és személyesen invitálta a francia zsidókat Izraelbe mondván ott biztonságban vannak! Az akkori francia elnök nyersen közölte a francia állam képes megvédeni zsidó polgárait! Jelenleg is rendőrök őrzik a fontosabb zsidó intézményeket nehogy olyan akciók következzenek be mint 2015-ben és 2016-ban amikor iszlamista merénylők zsidókat gyilkoltak Franciaországban. Tegyük hozzá, hogy már 2012-ben is volt egy hasonló merénylet sorozat, amikor egy Algériából származó iszlamista terrorista zsidó gyerekeket gyilkolt egy iskola előtt Franciaországban. Európa legnagyobb zsidó közössége él Franciaországban, de a gyarmati múlt miatt

Európa legnagyobb muzulmán közösség is!

A több mint ötmillió muzulmán közük csak 1-2% hajlamos a fanatikus iszlamista propaganda befogadására, de egy terrorakcióhoz nem kell túlságosan sok ember. Ráadásul még mindig nem tudja senki sem világosan ki támogatja az iszlamista terrort Európában?

A francia zsidók között egyre nagyobb a bizonytalanság, mert a hétköznapi antiszemitizmus sok helyen fokozódik. Egyre növekszik az alijázó zsidók száma Franciaországból, de ez távolról sem elég Izraelben, ahol azzal a problémával kell szembenézni, hogy a palesztinok jóval inkább szaporodnak mint a zsidók. Ezért adta feladatul a francia zsidók alijázását Benjamin Netanjahu miniszterelnök a diaszpóra miniszternek, Naftali Bennettnek. Franciaország természetesen elutasítja ezt a megoldást, mert nem akar lemondani egy igen aktív és kreatív közösségről, mely évszázadok óta gazdagítja a francia kultúrát és civilizációt.

Sakkbajnoka volt a Szovjetuniónak és az USA-nak is, de most Izraelbe költözik

0

Két sakk nagymestert kap Izrael, mert Borisz Gulko és a felesége, Anna Aksarumova egyaránt elérte ezt a címet – közli a Haaretz, mely arról tudósít a két érdemdús sakk veterán New Jersey államból Izraelbe költözik. A most 71 éves Borisz Gulko az egyetlen olyan sakk nagymester, aki képes volt megnyerni a bajnokságot előbb a Szovjetunióban később pedig az Egyesült Államokban. Azon kevés sakkozó közé tartozik, akinek pozitív a mérlege Garri Kaszparovval szemben, mert sikerült háromszor is legyőznie a világbajnok sakkozót. Magának Borisz Gulkonak a pályája nem alakult olyan szerencsésen, mert szembeszállt a szovjet rendszerrel.

Refuznyik lett és ennek megfizette az árát

Hét évig nem engedték ki külföldre, mert bírálta a szovjet rendszert. Brezsnyev idejében ezzel nem vicceltek: a KGB emberei többször el is páholták a Szovjetunió sakk bajnokát! Végül Gorbacsov utasítására emigrálhatott, de hét év elveszett a karrierjéből. „Túl öreg voltam ahhoz, hogy megpályázzam a világbajnoki címet és túl fiatal ahhoz, hogy edző legyek!”- nyilatkozta erről az időszakról. Az Egyesült Államokban azért két bajnoki címet is begyűjtött és megalapozta az egzisztenciáját. Most öreg napjaikra úgy döntöttek a feleségével alijáznak Izraelbe. A zsidó állam tele van a nagy Szovjetunió egykori polgáraival. A nemrég lemondott honvédelmi miniszter, Avigdor Lieberman például Kisinyovból, Moldávia fővárosából alijázott csaknem egymillió honfitársahoz hasonlóan a Szovjetunió felbomlása után.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK