Putyin Belgrádban

1
920
wikipedia

15 dollárért viszik a lelkes szerbeket a fővárosba, hogy személyesen üdvözölhessék az orosz elnököt, aki valóban népszerű Belgrádban. Lavrov orosz külügyminiszter a látogatás előtt úgy nyilatkozott, hogy “az oroszok és a szerbek testvérek”.

Oroszország már évszázadok óta játssza a balkáni kis szláv nemzetek megmentőjének szerepét. Korábban a szultán birodalma, majd a Habsburgok ellen nyújtott támogatást. Most pedig a Nyugat ellen. Vlagyimir Putyin ellenállásra buzdítja a kis szláv országokat az Európai Unióval szemben.

Alekszandar Vucsics elnök ugyan kérvényezi az uniós tagságot, de közben maximálisan együttműködik Oroszországgal. Putyin megfelelő ellensúlynak látszik nemcsak Brüsszel hanem Ankara befolyásával szemben is. A Balkánon ugyanis a törökök is nyomulnak: Szerbiának pedig nem kis számú muzulmán lakosa is van.

Vlagyimir Putyin és Alekszandar Vucsics a Szent Száva templomban erősíti meg “az örök szövetséget Oroszország és Szerbia között”. Erre már korábban is sokszor sor került a történelem során, de Tito elnök vígan szakított a nagy Szovjetunióval amikor többre értékelte a nyugati támogatást …

Szerbiában a nyugati nyitás hívei már régóta tüntetnek Vucsics elnök nacionalista autokrata rendszere ellen. Ők azért szeretnék mielőbb belül tudni Szerbiát az Európai Unión, mert abban bíznak, hogy akkor felgyorsul az ország gazdasági fejlődése és a demokrácia irányába mozdul el a politikai élet. Putyin elnök mindennek az ellenkezőjét reprezentálja Belgrádban, de ellensúlyát lehet a Nyugatnak. Amikor múlt ősszel Zágrábban az USA hadügyminisztere a balkáni államok minisztereivel tárgyalt egyedül Szerbia maradt távol. Pedig Belgrád is kapott meghívót …

1 hozzászólás

  1. ,,15 dollárért viszik a lelkes szerbeket a fővárosba, hogy személyesen üdvözölhessék az orosz elnököt, aki valóban népszerű Belgrádban. ,, Akkor pontosítsunk: A ,, lelkes ,, szerbeknek kötelező a részvétel, a járandóság pedig , legyen 15 dolcsi (de nincs annyi) egy szendvics és egy üdítő. A közalkalmazottaknak pedig felhívták a figyelmét, a részvétel önkéntes, de szigorúan ellenőrzik, aki nem jelenik meg annak, hétfőn már be sem kell mennie dolgozni. Épp ideje, hogy a magyarok is elgondolkodjanak ezen, mert ezek gyorsan tanulnak egymástól, mármint OV és AV.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .