Óvatos odacsapás

0
312
Damaszkusz, 2018. április 14. Amerikai-brit-francia légicsapás szír vegyi létesítmények ellen MTI/EPA/SANA

Az ENSZ alapokmányának a megsértése a nyugati légicsapás Szíriában – szögezte le Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzáfűzve: a Biztonsági Tanács nem hagyta jóvá az amerikai-brit-francia akciót. Szerinte újabb menekülthullám indulhat el Szíriából a nyugati nagyhatalmak légicsapása miatt.

Szombaton hajnalban katonai célpontok ellen hajtottak végre közös amerikai-angol-francia légicsapást Szíriában: az oroszok által irányított szíriai légvédelem több mint száz rakétát észlelt, többet le is lőtt – tudatta az orosz hadügy Moszkvában, ahol egyúttal hangsúlyozták: lesznek következményei a nyugati hatalmak akciójának. Donald Trump amerikai elnök rövid televíziós beszédben azzal indokolta az akciót, hogy Asszad elnök hadserege vegyi fegyvereket vetett be a polgári lakosság ellen. Trump Oroszországot is bírálta hiszen az oroszok 2013-ban letették a nagyesküt: Asszad hadserege minden tiltott vegyi fegyvert megsemmisített.

Tavaly már volt egy hasonló támadás, de úgy látszik, hogy abból nem tanultak – mondta Jim Mattis amerikai hadügyminiszter.

A szíriaiaknak és az oroszoknak volt idejük felkészülni a támadásra: sok katonai támaszpontot kiürítettek. Az orosz flotta elhagyta bázisát Szíriában. Így a kár valószínűleg nem jelentős. Sokkal inkább szimbolikus akcióról volt szó:

Donald Trump, Theresa May és Frédéric Macron a közös akcióval azt kívánta hangsúlyozni, hogy Asszad átlépett egy határt a vegyi fegyverek bevetésével, és ezt a nyugati nagyhatalmak nem fogadják el.

Korábban Szaddám Huszein iraki elnök is használt tiltott vegyi fegyvereket a polgári lakosság ellen, s a bíróság ezzel is indokolta a halálbüntetést, melyet azt követően szabtak ki az iraki diktátorra, hogy az USA lerohanta az országot. Szaddám Huszeint felakasztották.

Szíriában 2011 óta tart a polgárháború, melyben az oroszok és Irán Asszad elnököt támogatják, míg a nyugati hatalmak a szíriai államfő bukására játszanak.

Az USA és Oroszország nyíltan szembenáll ebben a konfliktusban, s ez háborús kihívást jelent. Ezért az orosz vezérkari főnök és a NATO Európában állomásozó fegyveres erőinek parancsnoka, egy amerikai tábornok találkozót tervez, hogy elkerüljék a közvetlen összecsapást. 2013 óta nem volt ilyen magas szintű találkozó amerikai és orosz tábornokok között. Közben azért a forró drót működik:

a Fehér Ház és a Kreml egyeztet az akciók előtt, nehogy komolyabb konfliktus bontakozzon ki

például egy olyan szimbolikus légicsapás miatt, mint amilyen Szíriában történt szombaton hajnalban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .