Orbán Viktor nőügyei

2
1209

„Az egész európai kultúra a nők egyenjogúságára épül, ez a sarokköve” – mondta Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádióban. „És mindig megadjuk a nőknek kijáró tiszteletet, sőt, többet is, mint ami kijár. Ez most a migránsok miatt veszélyben van.”

Utóbbi mondat értelmezését most hanyagolnánk, hallottuk elégszer, már röhögni sincs kedvünk rajta.

Ami engem illet, nem gondolnám, hogy a nőknek több tiszteletet kellene adnunk, mint ami kijár. (Helyesen: jár.) Mindenkinek annyi tiszteletet kell adni, amennyit megérdemel.

Ha valaki lop, eltulajdonítja a közvagyont, legyen az illető férfi, vagy nő, börtön jár neki, nem tisztelet. Ha, teszem azt, az adófizetők pénzéből fenntartott közmédiában szakmányban hazudik, akármelyik nemhez is tartozik, nem tisztelet jár neki, hanem megvetés.

Orbán Viktor és pártja számtalanszor bebizonyította, hogy nem számolnak a nőkkel. Emlékszünk még Varga Istvánra, aki a Fidesz képviselőjeként vetemedett arra a korszakos megfogalmazásra, hogyha a nők szülnének négy-öt gyereket, akkor nem verné őket a párjuk. Ez az ember – és ez a világlátás – máig ott ül a Fidesz-frakció padsoraiban.

Orbánról amúgy köztudott, hogy bár családjában többségében vannak a nők, ő maga nem foglalkozik nőügyekkel. Azóta tudjuk ezt, amikor egy újságíró Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet – akkor még csak tervezett – leváltásáról kérdezte. Erre válaszolta Magyarország miniszterelnöke, hogy nem foglalkozik nőügyekkel. Vagyis, ha a történet főszereplője nő, akkor számára az egyik legfontosabb nagyköveti poszton bekövetkező váltás nem szakmai kérdés, hanem nőügy.

Ilyennel pedig egy miniszterelnök nem foglalkozik. Viszont, mostani megfogalmazása szerint legalábbis, több tiszteletet ad a nőknek, mint ami nekik jár.

Most már persze jó lenne tudni, hogy mennyi tisztelet jár egy nőnek, és miként lehet mérni a tiszteletet. Vessenek a mókusok elé, de szerintem egy nőnek ugyanannyi tisztelet jár, mint egy vele egyformán teljesítő, ugyanannyira tisztességes és normális férfinak.

És akkor most próbáljuk meg gyorsan összeszámolni, hány női miniszter van Orbán Viktor kormányában. Ha megvan az eredmény, akkor az is nyilvánvalóvá válik, hogy Orbán Viktor mennyire gondolta komolyan, amikor a nőkkel kapcsolatos tiszteletről beszélt.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. “Az egyenjogú nők az európai kultúra sarokkövei”, meg is botlott benne. = A tisztelet pedig se nekem, se neked nem jár , csak ha méltó vagy rá, ha kivívtad magadnak – bárki légy is. V. évek óta követeli a tiszteletet . Szegény “tisztelet”, nincs ki mellé állnia.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .