Orbán csak a furkósbotból ért

1
2459
S. Balogh Éva

Balogh S. Éva, az Egyesült Államokban élő történész, a Yale Egyetem volt professzora, a Hungarian Spectrum angol nyelvű blog szerzője a Független Hírügynökségnek adott interjújában meglepőnek és nagyon komoly jelzésnek tartja, hogy a State Department pályázatot írt ki a magyarországi vidéki médiumok számára. Szerinte úgy tűnik Szemerkényi Réka volt washingtoni nagykövet csábította el a Trump kampánycsapat volt emberét, Carter Page-t Budapestre, ami miatt kihallgathatják. Viszont az EU nincs ahhoz hozzászokva, hogy valaki csak a furkósbotból ért.

Két olyan fejlemény történt az utóbbi időben az amerikai-magyar kapcsolatokban, amelyek akár Washington (legalábbis a State Department szintjén) egy keményebb állásfoglalást is jelenthetnek Budapesttel, jobban mondva az Orbán-kormánnyal kapcsolatban. Az itteni nagykövetség ügyvivője a MUOSZ-ban szokatlanul élesen bírálta a magyar médiahelyzetet és az amerikai külügyminisztérium kb. 180 millió forint értékű pályázatot írt ki vidéki médiumok támogatására a tárgyilagos tájékoztatás céljából. Mi a véleménye erről?

Ami a 180 millió dollárt illeti, bizony meglepett az egész.

Ez egy nagyon komoly jelzés és ugyan pár napba belekerült a kormánynak, hogy érdemben válaszoljon, adva az ügy komolyságát a reakció aránylag még mindig mérsékelt. Nem tudom, hogy meddig lehet azzal takaródzni, hogy Trump emberei még nincsenek ott. Először is Wess Mitchell személyében már újonnan kinevezett vezetője van a régiónak (Nuland helyett), másodszor, ami ennél is fontosabb, kevés diplomáciához értő embere van Trumpnak. Egyszerűen nem tudja betölteni az állásokat megfelelő emberek hiányában. Különben is, az Egyesült Államokban nem szokás lecserélni egy egész garniturát.

Ahogy magyarul mondják, Trumpnak nincs “holdudvara.”

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Trump-féle kampánycsapat egyik embere (Page) Budapesten magyar tisztségviselők (pl. Szemerkényi Réka) segítségével találkozott orosz hivatalos személyekkel, akkor annak lehetnek következményei?

Végig gondoltam kérdését Carter Page-el kapcsoltam és beszéltem is jól informált ismerősökkel a témáról. Arra a következtetésre jutottunk, hogy Page budapesti látogatását valószínűleg át fogja vizsgálni a Mueller team és akkor bizony Szemerkényit is ki fogják hallgatni.

Természetesen Szemerkényi megtagadhatja a tanúskodást, de nem hiszem, hogy ezt megkockáztatná, hiszen jelenleg egy jó nevű amerikai kutatóintézetnél dolgozik.

Szerintem a kihallgatás akkor is megtörténne, ha Page nem találkozott volna orosz nemzetiségű emberekkel Budapesten. Page tanúvallomásából nagyon úgy tűnt, hogy Szemerkényi csábította Page-t Budapestre és gondolom, kíváncsiak lesznek arra, hogy miért.

Nemcsak Washington, hanem úgy tűnik, az Európai Unió is bekeményít. Most éppen Lengyelországgal szemben, de nincs kizárvam hogy a két “fekete bárányt” Varsót és Budapestet egy csomagként kezeli. Elképzelhető, hogy Brüsszel komolyabb lépésekre szánja el magát a két országgal szemben?

Én már nagyon régen várom, hogy az EU mozduljon és

most valóban lehetséges, hogy Lengyelország után Magyarországra kerül a sor.

Az az érzésem, hogy Juncker et al attól fél, hogy ha túl erőteljesen esnek Orbánnak, akkor a magyarok az EU ellen fordulnak. Azt hiszem, hogy rosszul gondolják. Nem beszélve arról, hogy Brüsszelben még most sem értik, hogy Orbánnal nem lehet a diplomáciában szokásos módon beszélni. Ő csak a furkósbotból ért. Ehhez meg azok nincsenek hozzászokva.

1 hozzászólás

  1. Ne a Yale-ről tessék már jópofiskodni keszcsóklom. Ugorjék már le a magyar-szerb határra csak néhány napra, olyan derült szélcsendes időben mikor alacsonyan repülnek befelé a migránsok és főleg sokan. Na akkor tessék majd osztani az észt, illetve azután ha lesz még kedve hozzá. A yenkik meg maguknak fejlesszék a médiát és a sajátjukat ne másét ha lehet még a jövőben is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .