Orbán-Babis: 1,7 milliárd forint

0
885
Facebook

Magyar állami támogatást kapott a cseh miniszterelnök cége, amely Kiskunfélegyházán működik. A 10 milliárdos élelmiszer ipari beruházást 1,7 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az NT Kft. a cseh Agrofer cég tulajdonában van és a tulajdonos nem más, mint Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Amióta ő a kormányfő azóta vagyonkezelő viszi a céget, de az EU többször is kifogásolta, hogy Babis nem mindig választja el a dollár milliárdos vállalkozót a döntéshozó miniszterelnöktől. Magyarán szólva saját zsebre dolgozik.

Andrej Babis még a szocialista Csehszlovákiában hozta létre az Agrofert mint közös vállalkozást Marokkóval. Az afrikai ország foszfát bányái jelentették a marokkói részesedést, melyet később Babis kivásárolt.

A cseh miniszterelnök cége jól teljesít Magyarországon

Az Agrofert központja Budaörsön van: 2019-ben az árbevétele 76 milliárd forint volt. A bruttó profit több mint 20 milliárd forint.

Bábolnán 101 milliárdos forgalommal büszkélkedhet Babis míg Kiskunfélegyházán ez az érték 44 milliárd forint volt 2019-ben. Komáromban Babis cége 23 milliárd forint forgalmat realizált. Győrben a Ceres Sütőipar Zrt. 7 milliárdos forgalmat vallott be.

Andrej Babis szlovák, így nem csoda, hogy ott is vannak vállalkozásai: műtrágya gyára működik Vágselyén.

Babis és az EU

A cseh miniszterelnököt elsősorban a gólyafészek ügy miatt bírálták Brüsszelben illetve Prágában. Babis olyan uniós támogatásokat vett fel, amelyekre nem lett volna jogosultsága. Minthogy azonban családtagjai nevére szignálta azokat, így megkapta a pénzeket. Az OLAF észrevette a stiklit, és Csehországnak vissza kellett utalnia a pénzt, melyet a Babis család szerzett meg jogtalanul. Babis akkor még nem volt miniszterelnök, de az uniós pénzek lenyúlása nem tett jót a hírnevének. Ugyancsak megtépázta a népszerűségét, hogy a Covid-19 járvány kezelésében gyengén szerepelt: Csehország Magyarországhoz hasonlóan éllovas a 100 ezer főre jutó koronavírus halottak számát illetően.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .