Orbán, a meztelen diplomata

0
463
Facebook

A magyar miniszterelnök a világ minden fontos emberével találkozik júliusban hiszen jelenleg Kijev, Moszkva és Azerbajdzsán után Kínában tárgyal, majd a NATO közgyűlésen találkozhat “szövetségeseivel.”

Kérdés, hogy meglátogatja – e Donald Trumpot, akinek a barátságát 10 millió dollárért vásárolta meg? Most már csak azt kellene megtudni, hogy mi értelme van mindennek. A mai digitalizált világban a miniszterelnök közvetítési lehetőség nulla, mindenki közvetlen kapcsolatban áll egymással valamilyen formában.

Orbánnak ez PR sikert hoz, de a választások után ez inkább csak kompenzáció hiszen először bukkant fel számára is komoly ellenfél a nemzeti együttműködés rendszerében. Magyar Péter azzal, hogy hatalmas szavazó tábort gyűjtött össze azzal az egyszerű mondattal, hogy “Magyarország az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb országa lett” komoly kihívóvá vált. Főként mert Orbán Viktornak elfogyott a pénze: hiányoznak az Európai Unió eurómilliárdjai, és az európai választások nem hoztak olyan fordulatot, mely a pénzcsap megnyitását eredményezné. Putyin és Hszi Csin-ping csak Orbán rokonait, barátait és üzletfeleit finanszírozza, a rendszert nem. Biden elnök le akarja venni a sakktábláról Orbán Viktort, aki ezért lelkesedik igazán Donald Trumpért. Aki politikai védelmet talán ad, de egyetlen centet sem az ő “magyar barátjának”. Akkor miért szavazzunk rád Viktor? – kérdi a magyar választó, akinek a szíve ott, ahol a pénztárcája. Éppúgy mint mindenütt másutt a huszonegyedik században, ahol a nagy eszmék politikai hatása kimúlt. Maradt a prózai való: nézzük, miből élünk?

Háború ellenes akciótervet hirdetett a magyar kormány

A nevetségesség ha ölne, akkor már régen eltűnt volna a nemzeti együttműködés rendszere, melynek nevében most Gulyás Gergely bejelentette, hogy további adókat vetnek ki a bankokra és a multinacionális cégekre.

Mégis miért? Mert nincs egy vasunk sem – válaszolhatná őszintén Gulyás Gergely kancellária miniszter, akinek egykori jóbarátja Orbán Viktor legfőbb kihívója. Mi köze a bankoknak és a multiknak az ukrajnai háborúhoz, melyhez Magyarország egy fillérrel sem járul hozzá? Talán ők vagy a magyar lakosság a felelős azért, hogy a magyar gazdaság alig fejlődik, a költségvetési hiány viszont óriási, és senki sem tudja: miképp csökkentse azt.

A gazdasági logika megszorító csomagot követelne, de Orbán Viktor úgy fél ettől mint a tűztől hiszen ez romba dönthetné politikai életművét: a nemzeti együttműködés rendszerét.

Orbán számára a megszorító csomag politikai tabu. Neki pénzt kell szereznie mindenáron, de honnan? Brüsszellel elrontotta a viszonyt, ott senki sem ég a vágytól, hogy kiutalja a befagyasztott euró milliárdokat. Ha a piacon vesz fel kölcsönt, akkor az méregdrága, és emiatt egyre többet kell költenie a hitelek törlesztésére. Mi lesz így a 2026-os választáson?

Orbán, a meztelen diplomata tovább lohol, de pénzt sehol sem kap, sőt ígéretet sem. Marad Münchausen báró mint megoldás…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .