Oltás főnöki utasításra?

0
1322
Twitter

A Covid-19 elleni védőoltásokat a vészhelyzetre hivatkozva rendkívül gyorsan engedélyezték az USA-ban, a normális engedélyezési folyamaton nem mentek még keresztül. Ez pedig jogilag kényes kérdéseket vet fel – mutat rá egy kaliforniai jogászprofesszor a CNN portálon.

Már több tízmillió Covid-19 elleni vakcinát beadtak a világon, és azok biztonságosnak bizonyultak – hangsúlyozza Dorit Reiss jogász professzor.

Ha tehát egy munkaadó arra a következtetésre jut, hogy el kell rendelnie a kötelező oltást a munkavállalóknak, akkor ezt meg kell tennie.

Mi történne egy börtönben, ha az egyik börtönőr megtagadná az oltást?! Ilyen eset nem fordulhat elő! – hangsúlyozza a jogász professzor.

Csakhogy minden új gyógyszernél sok a kétség, különösen, ha  azokat villámgyorsan engedélyezték. Az amerikai közvélemény változását jól mutatja, hogy az oltási kampány előrehaladtával egyre inkább csökken a kétkedők száma.

Az USA-ban nemrég ünnepelték, hogy beadták a 100 milliomodik Covid 19 oltást is.

Utasítás helyett rábeszélés és ösztönzés

Erre buzdítja az amerikai munkaadókat a kaliforniai jogászprofesszor. Ha ezek az enyhe módszerek nem használnak, akkor arra lehet kényszeríteni a munkavállalót, hogy viseljen védőruházatot a munkahelyen. Ez komoly ösztönzés lehet az oltás elfogadására.

Mi történik vészhelyzetben?

Ha nagyon magas a vírus fertőzöttség egy munkahelyen, akkor elkerülhetetlen a főnöki utasítás: mindenki oltassa be magát! Ugyanez a helyzet az idős otthonokban illetve a börtönökben. A kisvállalkozók is kerülhetnek olyan helyzetekbe, hogy elkerülhetetlenné válik a kötelező oltás. De általában nem ez a helyzet.

Épp ezért érdemes az enyhébb megoldást választani, és rábeszélni a munkavállalókat az oltásra – írja a CNN portálon Dorit Reiss kaliforniai jogászprofesszor.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .