Napirendre kerül Ukrajna EU-s csatlakozása?

0
2867
EU

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az Euronews tévécsatornának adott vasárnap esti interjújában támogatásáról biztosította Ukrajna idővel az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozását.

“Ukrajna részt vesz az európai folyamatban, például az ukrán piac integrációjában az EU egységes piacába. Nagyon szorosan együttműködünk például az energia és más területeken” – mondta von der Leyen. “Idővel Ukrajnának kellene csatlakozzon az EU-hoz, ez az ország közénk tartozik, és látni akarjuk az európai családban” – nyilatkozta az EB elnöke.

Egils Levits lett elnök vasárnap kijelentette, hogy az EU-nak azonnal meg kell adnia Ukrajnának tagjelölt státuszt. Hasonló javaslatot tett Andrzej Duda lengyel elnök és Gitanas Nauseda litván elnök is.

A Verhovna Rada 2014. szeptember 16-án jóváhagyta az EU-Ukrajna társulási megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. 2014. november 1-jén Ukrajna megkezdte a megállapodás főbb rendelkezéseinek végrehajtását, 2016 elejétől pedig a szabadkereskedelmi övezetre vonatkozó rendelkezések is hatályba léptek. A megállapodás teljes egészében 2017. szeptember 1-jén lépett hatályba. 2019 februárjában a Verhovna Rada jóváhagyta Ukrajna alkotmányának módosításait, amelyek

rögzítik az ország EU-hoz és NATO-csatlakozására irányuló stratégiai irányvonalát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .