Lapszem – 2018. április 5.

0
644

Ma a Vincék ünneplik a névnapjukat. A Vince latin eredetű, a Vincentius névből, mely a vinco szóból származó személynév. Jelentése: győztes, nyertes. Olvassa el a lapszemlét!

Magyar Hírlap: Szavazásra biztat a Lungo Drom

Egy esetleges ellenzéki győzelem esetén a mindennapjaink kerülnének veszélybe, megszüntetnék ugyanis a határzárat, a migránsok szabadon jöhetnének be az országunkba – hívta fel a figyelmet Farkas Flórián. A Lungo Drom elnöke szerint a választás az eddigi eredményeink megvédéséről, illetve azok folytatásáról szól.

A vasárnapi országgyűlési választás a legfontosabb voksolás a magyarországi cigányság életében a rendszerváltozás óta – erősítette meg a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke. Kifejtette: az eredmény meghatározza Magyarország további sorsát, és „így a mi közösségünkét is”. A választás a közös értékeink megtartásáról, az eddigi eredményeink megvédéséről, illetve azok folytatásáról szól – tette hozzá. Leszögezte, a Fidesz és a Lungo Drom együttműködése már több mint tizenhat éve töretlen, a jelenlegi kormány elkötelezte magát, és rendkívüli erőfeszítéseket tesz a hátrányos helyzetben lévők társadalmi felzárkózása érdekében, az érintettek bevonásával ért el megkérdőjelezhetetlen eredményeket a cigányság oktatása, foglalkoztatása, életkörülményeinek javítása területén.

A programok sikerét már a statisztikák is igazolják, például nőtt a romák aránya a felsőoktatásban, egyre többen jutnak munkához, és végre csökken a szegénység kockázatának kitettek száma. A roma politikus szerint április 8-án nem csupán pártokra szavazunk.

Magyar Nemzet: Másfél éve nincs érdemi kormányzás

A civil szféra aktivizálódása túlmutat a pártalkukon, és sok fiatalt mozgósít; a kisember sem gondolhatja azt, hogy amikor a miniszterelnök nyilvánosan fenyeget sokakat, nemzetközi cégeket üldöznek el az országból, akkor ő biztonságban van – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora.

A korábbi jegybankelnök szerint másfél éve látszatkormányzás folyik, ez jó a gazdaságnak, az viszont nem, hogy továbbra sincsenek megoldva az oktatás és az egészségügy súlyos problémái. A szakértői kormánynak van racionalitása, hiszen ellenzéki győzelem esetén nagyon eltérő indíttatású pártoknak kellene együtt kormányozniuk, amit leghatékonyabban technokrata kormánnyal lehetne megvalósítani, amely mögött az ellenzéki pártok frakciói állnának.

Az elmúlt nyolc évben nagyon sok aknát rejtett el a jelenlegi kurzus a jogszabályok között, amelyek megnehezíthetik a jövendőbeli kormány dolgát. Ezért feltétlenül egybehangzó akarat kell a jövendőbeli kormánypártoktól, hogy ezeket az akadályokat mihamarabb meg kell szüntetni. Én egyébként azt sem zárnám ki, hogy a jelenlegi kormánypártok padsoraiban is ülnek olyanok, akik egyetértenek ezzel. Hiszen a személyre vagy adott szituációra szabott jogszabályok nagyon félrevihetik a kormányzást és ezzel az országot, ahol a jelenlegi kormánykörök hatalomgyakorlása egyre messzebb kerül a népakarattól. S ennek az árát egyszer meg kell fizetni.

Magyar Idők: Ha nincs határod, nincs országod

Douglas Murray angol neokonzervatív író, újságíró tabudöntő módon ír Európa és az európai identitás válságáról, a migrációról és arról, hogy a jövőben Nyugaton bevándorlóországok is kialakulhatnak. Európa furcsa halála című könyve nemrég jelent meg magyarul, hazájában sikerkönyv lett. Lapunknak adott interjújában úgy nyilatkozott: azt tartja igazán súlyosnak, hogy a most zajló folyamatokról nem vitatkozhatunk normálisan, mivel ellenlábasaink minden érdemi vitát megakadályoznak vádaskodásaikkal, és rögtön idegengyűlöletet, rasszizmust kiáltanak. Szerinte úgy őrizhetjük meg Európát olyannak, amilyen ma, ha újra megéljük történelmi hagyományainkat, megtartjuk Európa hitét. Hinnünk kell abban, amit elértünk, ezt pedig meg kell próbálnunk továbbadni.

Népszava: Formálódik a baloldali szövetség

Megszületett a koordinációról szóló egyezség az MSZP-Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, valamint az Együtt között – olvasható a Népszavában. Igaz, az LMP – egyelőre legalábbis – kimaradt a megállapodásból, ám a pártvezetők szerint elképzelhető, hogy lesznek még további visszalépések is.

Szerdán mindenesetre abban egyeztek meg, hogy az Együtt összesen tizenegy körzetben lépteti vissza saját jelöltjeit az MSZP-Párbeszéd, valamint a Demokratikus Koalíció javára, cserébe pedig két körzetet kap. Talpon marad csepeli jelöltjük, így – miután a szocialista Bangóné Borbély Ildikó Facebook-posztjában hivatalosan is bejelentette visszalépését – Budapest 17-es körzetében Szabó Szabolcs lesz a legesélyesebb ellenzéki induló.

Budapest XVI. kerületében is az Együtt állíthat majd jelöltet, ott Vajda Zoltán lesz majd a fideszes Szatmáry Kristóf legfőbb kihívója.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .