Lapszem – 2017. szeptember 5.

0
741

Ma Viktor és Lőrinc napja van. Ez nem vicc, tessék komolyan venni. Mi pedig megnéztük, hogy mit írtak a Viktorokról és a Lőrincekről az országos napilapok. Már itt is vagyunk.

Népszava: Milliárdokért és titokban készül az új alaptanterv

Teljes mértékben az Európai Unió támogatásával, mintegy 2,4 milliárd forintos projekt keretében zajlanak az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozásával kapcsolatos munkálatok olvasható a Népszavában.

Noha az eddigi tervek szerint már a 2019. szeptemberében induló tanévtől az új NAT szerint zajlana az oktatás az iskolákban, a “Köznevelés tantervi-tartalmi szabályzóinak felülvizsgálata és átdolgozása” néven futó (az EFOP-3.2.15-VEKOP-2017 konstrukcióban megvalósuló) fejlesztés befejezésének tervezett határideje 2020. október 31-e.

Az új NAT koncepciójának összeállítása már megkezdődött, ám

a milliárdokat kóstáló projekt szinte teljes titokban, a nyilvánosság kizárásával zajlik,

a jelentősebb oktatási és pedagógus szakszervezetek nem vesznek részt benne, ahogy a több mint félszáz szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértői sem. Annyit tudni, hogy a munka Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos vezetésével, száz szakember bevonásával indult meg. Egy áprilisi kormányhatározat előírta a széleskörű társadalmi egyeztetést is, ám ez a mai napig nem történt meg. Bár a köznevelési törvény előírja, a koncepció kidolgozásának megkezdése előtt a 2012-ben elfogadott NAT hatékonyságáról sem készült elemzés.

Magyar Nemzet: Alig beszélnek nyelvet a kormánypárti politikusok

Bár 2020-tól a kormány megköveteli a diákoktól a középfokú nyelvvizsgát, ha a felsőoktatásban szeretnének továbbtanulni, ám a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői szégyenkezhetnek leginkább a nyelvtudásuk miatt – idézi a Magyar Nemzet az Azonnali összesítését.

A lap annak apropóján összesítette az országgyűlési képviselők középfokú nyelvvizsgáinak számát, mert 2020-tól kötelező lesz a bizonyítvány megléte ahhoz, hogy a diákok jelentkezhessenek a felsőoktatásba. Ám úgy néz ki, a parlamenti képviselők maguk sem tudnák megugrani az új, szigorúbb kritériumot. Ugyanis

a 199 politikusból mindössze 76-nak,

vagyis a 38 százalékuknak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája.

Magyar Hírlap: Ellenőrizetlen és bizonytalan út az anyaméhbe

A magánbiznisz helyett az állami kontroll világába kell áthelyezni a lombikeljárásokat, és ezt néhány éven belül meg is lehet szervezni – olvasható a Magyar Hírlapban.

„Miután a Kaáli Intézetben nem kerül minden magzat beültetésre a méhbe, fölvetődik a kérdés, hogy

mi történik azokkal a megfogant emberi életekkel, amelyeket nem ültetnek be anyaméhbe”

– mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír Tv-nek, ahol egyrészt Veres András püspök lombikprogrammal kapcsolatos elítélő szavairól kérdezték.

Semjént azzal kapcsolatban is faggatták, hogy a kormány jelentősen emeli a lombikprogram finanszírozási keretét, növeli az eljáráshoz szükséges gyógyszerek támogatását, valamint infrastruktúra-fejlesztést biztosít a beültetéseket végző állami intézmények számára. A miniszterelnök-helyettes szavaira Kaáli Géza intézetvezető is reagált.

Szerinte a megtermékenyített, ám be nem ültetett petesejtekkel kapcsolatban a törvény világosan fogalmaz. „A betegek kérhetik, hogy embriói­kat későbbi felhasználás céljából lefagyasszák, azt más meddő párnak vagy egy arra jogosult intézetnek felajánlják kutatási célra. Emb­riókkal nem kereskedhetnek a Kaáli Intézeten keresztül, és nem is dobják ki őket” – fogalmazott a professzor.

Magyar Idők: A Soros-hálózat készül utcai akciókra

A Gyurcsány-párt azzal vádolja a Fideszt, hogy zavargásokat szervez ősszel, miközben a különféle „polgári engedetlenségi” akciókat épp a Soros Györgyhöz köthető csoportok és aktivisták helyezték kilátásba korábban –írja a Magyar Idők.

Utcai zavargások szervezésével vádolta a kormányt Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-párt szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol a Fideszt tette felelőssé a 2006-os őszi eseményekért is. Ismert,

Rogán Antal egy hétvégi tévéinterjúban jelezte: terhes, nehéz és éles küzdelemre számít a választási kampányban,

amelyben eddig nem használt eszközöket, akár utcai zavargásokat is el tud képzelni. – Vannak olyan külföldi erők, amelyek ezeknek a szervezésében aktívan szerepet vállalnak – jegyezte meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, aki reményét fejezte ki, hogy végül ezeket az utcai zavargásokat el tudják kerülni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .