Kurz hidat épít a Nyugat és Moszkva között

0
1121
Sebastian Kurz

Negyedszer találkozik egymással idén Sebastian Kurz osztrák kancellár és Vlagyimir Putyin. Ausztria miniszterelnöke, aki az Európai Unió soros elnöke is ebben a félévben, tudatosan törekszik arra, hogy Oroszországot közelebb hozza a Nyugathoz és ezen belül az Európai Unióhoz.

 

Bár Ausztria megszavazta a szankciókat Oroszország ellen, de aktívan lobbizik az Európai Unióban azok felfüggesztéséért. A bécsi kormánykoalíció kisebbik pártja, a Szabadságpárt nyíltan oroszbarát politikát folytat. Ők adják a külügyminisztert a kormányba és

Karin Kneissl asszony esküvőjén Putyinnal táncolt.

A külügyminiszter asszony éppúgy, mint Sebastian Kurz szuperhatalomnak nevezi Oroszországot. Ez igen jólesik Putyinnak, akit az amerikaiak rendszeresen  megaláznak azzal, hogy közlik vele: Oroszország immár nem szuperhatalom. Karin Kneissl külügyminiszter asszony az ENSZ-ben mondott beszédében pozitívan értékelte Oroszország szereplését Szíriában.

Ausztria gazdaságilag is profitál az orosz kapcsolatból, hangsúlyozta Oroszország bécsi nagykövete, aki a Ria hírügynökségnek nyilatkozott. Ausztria beruházásainak értékes Oroszországban meghaladják a 24 milliárd dollárt. Ez a kis állam méreteihez képest hallatlanul nagy összeg. Most Szentpéterváron Putyin és Kurz tárgyalásain ugyancsak nagy szerepet kap a gazdaság.

Tavaly hetven százalékkal nőtt a két állam kereskedelme!

Ebben természetesen az is szerepet játszik, hogy a korábbi időszakban a szankciók miatt komoly visszaesést lehetett tapasztalni. Az olajárak visszaesése és a szankciók miatt Oroszországban stagnál az életszínvonal, és ez komolyan visszahat Putyin népszerűségére. Az orosz elnök számára ezért igen fontos Kurz osztrák kancellár szentpétervári látogatása, mert a hídépítés Nyugat felé hozzájárulhat az olyannyira remélt gazdasági fellendüléshez Oroszországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .