Kezdőlap Címkék Osztrák

Címke: osztrák

Nachrichten.at – Lapszemle

„A magyar reagálások közül az összeállítás első helyen Gyurcsány Ferencet idézte, aki „korrupt disznónak” nevezte Strachét, és idézte a DK elnökének facebook-bejegyzését.”

A tartományi portálokat üzemeltető vállalkozás a Strache-botrány nemzetközi visszhangját gyűjtötte egybe. Manfred Weber, az FPP csúcsjelöltje azzal vádolta az európai jobboldali populistákat, hogy kiárusítják az országukat. Kijelentette: az ausztriai fejlemények és a szélsőjobb milánói találkozója jól mutatja, hogy sok forog kockán az európai választáson. Hozzátette: az jobboldali pártok szavazatai nélkül akar az Európai Bizottság élére kerülni.

Angela Merkel német kancellár határozott harcot követelt a jobboldali populizmus ellen. „Európa olyan országok egyesülése, amelyek úgy döntöttek, hogy közös értékek alapján működnek együtt. Olyan populista áramlatokkal van dolgunk, amelyek sok területen megvetik és le akarják rombolni ezeket az értékeket. Ezekkel eltökélten szembe kell helyezkednünk” – mondta Zágrábban az ausztriai botránnyal kapcsolatos kérdésre. Nem foglalt állást abban, hogy Sebastian Kurz kancellárnak véget kell-e vetnie az FPÖ-vel fennálló koalíciónak.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke kijelentette: a videó megmutatja, hogy a jobboldali populisták Európában, bármely országban készek eladni hazájuk érdekeit a saját jólétükért, „egy vajas kenyérért.

Ezeknek az embereknek Európában nem szabad felelősségteljes pozícióba jutni”. A szélsőjobboldali német AfD nem reagált még. Heiko Maas német külügyminiszter (SPD) Kurzot bírálta, amiért koalícióra lépett az FPÖ-vel. A Bild am Sonntagnak kijelentette: „A jobboldali populisták a szabadság ellenségei. Felelőtlenség velük közösködni”. Mindenkit felszólított, hogy határozottan foglaljon állást a jobboldali populisták ellen. „Egyértelműen szembe kell szállnunk ezzel, hogy a jobboldali populisták ne szerezzenek még több szavazót Európában” – mondta. Paul Ziemiak, a CDU főtitkára a Welt am Sonntagnak azt mondta: „A Strache-ügy megmutatja, hogy a jobboldali populisták soha nem az emberekért folytatott politikát állítják a középpontba, hanem mindig saját magukra gondolnak. A Strachéhoz hasonlóknak nincs helye egy kormányban”.

A magyar reagálások közül az összeállítás első helyen Gyurcsány Ferencet idézte, aki „korrupt disznónak” nevezte Strachét, és idézte a DK elnökének facebook-bejegyzését. A cikk idézte a HVG állásfoglalását is. Marine le Pen Milánóban, az európai szélsőjobboldali politikusok Matteo Salvini kampány-rendezvénye alkalmából rendezett találkozón nem kívánta kommentálni az ügyet, azzal, hogy az osztrák belügy, de annyit megjegyzett: sajátságos, hogy a két éve készült videó alig néhány nappal az európai választás előtt került nyilvánosságra.

Ara-Kovács Attila

Csendes megbeszélés

Orbán Viktort fogadta az osztrák alkancellárt a Karmelita kolostorban – adta tudtunkra igazat mondva, de jókorát csúsztatva az igazságon a Magyar Távirati Iroda.

Merthogy, Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, történetesen azonos azzal a szélsőjobbos Szabadságpárti fővezérrel, akivel a múltheti Salvinivel folytatott megbeszélés után feltétlenül egyeztetnie kell a Miniszterelnök úrnak, mivel, ha a Fidesz kiebrudálja magát az EP Néppárti frakciójából, akkor jó politikai pávatánca során igyekeznie kell magának minél címzetesebb rangot kivívni, mint amit a Néppártban cincogó sokadhegedűsként elért.

Szóval, pávatáncosként eszébe nem jut az osztrák szélsőjobbos rasszista vezérrel egy húron pendülni, ő csupán  „Kuczkancellárúr” helyettesével folytatott hivatalos, baráti tárgyalásokat a két testvérország megbonthatatlan barátságával összefüggésben.

Éljen.

Redl ezredes – újratöltve

0

Az osztrák hadsereg egyik ezredese minden valószínűség szerint évtizedeken át az oroszoknak kémkedett – jelentette be sajtóértekezleten Sebastian Kurz. Ausztria kancellárja – úgy is mint az Európai Unió soros elnöke – megengedhetetlennek nevezte az oroszok kémkedését az uniós tagállamokban.

Sebastian Kurz utalt arra, hogy Hollandia nemrég négy orosz diplomatát utasított ki kémkedés miatt. Mi érdekelte az oroszokat Ausztriában?

Az osztrák fegyverekről informálta az ezredes az oroszokat

Ezt Mario Kunasek hadügyminiszter mondta el a sajtóértekezletén. A külügyminiszter-asszony bekérette Oroszország ügyvivőjét és magyarázatot kért tőle az esettel kapcsolatban. Karin Kneissl egyben közölte: lemondja tervezett moszkvai útját.

Nem is oly rég Oroszország elnöke megtáncoltatta az osztrák diplomácia vezetőjét

– ezzel is jelezve azt a kiváló kapcsolatot, mely Ausztriát Oroszországhoz fűzi. Különösen így van ez a koalíció kisebbik pártjával, a Szabadságpárttal kapcsolatban. A neonáci múlttal rendelkező szélsőjobboldali párt olyan jó kapcsolatot ápol az oroszokkal, hogy emberei hitelesítették például a krími népszavazást, melyet Európában szinte senki sem ismert el.

Lavrov kellemetlenül lepődött meg

Redl ezredes az első világháború előtt kémkedett az oroszoknak, utóda a kilencvenes évek óta állt Moszkva zsoldjában. Egészen 2018-ig továbbított információkat az orosz hírszerzésnek. Lavrov orosz külügyminiszter kellemetlenül lepődött meg. A kémkedésen vagy a lebukáson?

Közben pedig az egyetlen uniós kormány, mely nem utasított ki egyetlen diplomatát sem a Szkripal ügy miatt épp Ausztria volt – emlékeztet a Deutsche Welle közszolgálati portál. Szkripal ezredest, az orosz hírszerzés híres árulóját Nagy Britanniában próbálták meg eltenni láb alól régi kollégái. Nem sikerült. Nagy Britannia kérésére minden NATO tagállam kiutasított néhány orosz diplomatát tiltakozásul a balul sikerült mérgezési akció miatt. Ausztria azzal az ürüggyel maradt ki, hogy bár tagja az Európai Uniónak, de a NATO-nak nem.

Redl ezredes idején Ausztria-Magyarország és Oroszország nagyhatalmak voltak, melyek háborúra készülődtek egymással.

Ma Ausztria egy boldog kis állam, mely a kémek paradicsoma ugyan, de önmagában nem katonai tényező. Oroszországot a NATO állandóan azzal gyanúsítja, hogy olyan aktív hírszerzést folytat Európában mintha készülődne valamire. Ezért ajánlottak a lengyelek 2 milliárd dollárt Donald Trumpnak, hogy telepítsen amerikai csapatokat Lengyelországba az oroszok elrettentésére. Az új amerikai támaszpontot Trump erődnek neveznék el. Az osztrák kémbotrány után megerősödhetnek a hangok mindenütt Európában, hogy komolyan kell venni az orosz fenyegetést, ha már Putyin elnök kedvenc uniós állama így járt …

Kurz hidat épít a Nyugat és Moszkva között

0

Negyedszer találkozik egymással idén Sebastian Kurz osztrák kancellár és Vlagyimir Putyin. Ausztria miniszterelnöke, aki az Európai Unió soros elnöke is ebben a félévben, tudatosan törekszik arra, hogy Oroszországot közelebb hozza a Nyugathoz és ezen belül az Európai Unióhoz.

 

Bár Ausztria megszavazta a szankciókat Oroszország ellen, de aktívan lobbizik az Európai Unióban azok felfüggesztéséért. A bécsi kormánykoalíció kisebbik pártja, a Szabadságpárt nyíltan oroszbarát politikát folytat. Ők adják a külügyminisztert a kormányba és

Karin Kneissl asszony esküvőjén Putyinnal táncolt.

A külügyminiszter asszony éppúgy, mint Sebastian Kurz szuperhatalomnak nevezi Oroszországot. Ez igen jólesik Putyinnak, akit az amerikaiak rendszeresen  megaláznak azzal, hogy közlik vele: Oroszország immár nem szuperhatalom. Karin Kneissl külügyminiszter asszony az ENSZ-ben mondott beszédében pozitívan értékelte Oroszország szereplését Szíriában.

Ausztria gazdaságilag is profitál az orosz kapcsolatból, hangsúlyozta Oroszország bécsi nagykövete, aki a Ria hírügynökségnek nyilatkozott. Ausztria beruházásainak értékes Oroszországban meghaladják a 24 milliárd dollárt. Ez a kis állam méreteihez képest hallatlanul nagy összeg. Most Szentpéterváron Putyin és Kurz tárgyalásain ugyancsak nagy szerepet kap a gazdaság.

Tavaly hetven százalékkal nőtt a két állam kereskedelme!

Ebben természetesen az is szerepet játszik, hogy a korábbi időszakban a szankciók miatt komoly visszaesést lehetett tapasztalni. Az olajárak visszaesése és a szankciók miatt Oroszországban stagnál az életszínvonal, és ez komolyan visszahat Putyin népszerűségére. Az orosz elnök számára ezért igen fontos Kurz osztrák kancellár szentpétervári látogatása, mert a hídépítés Nyugat felé hozzájárulhat az olyannyira remélt gazdasági fellendüléshez Oroszországban.

Olasz-osztrák vita Dél-Tirolról

0

Olaszország külügyminisztere tájékoztatást kért Ausztria római nagykövetétől a tervezett kettős állampolgársági törvényről. Ausztria jobboldali kormánya ugyanis be kívánja vezetni a kettős állampolgárságot Dél-Tirol polgárai számára.

Olaszországnak ez az északi autonóm tartománya az első világháború előtt Ausztriához tartozott. Olaszország jutalomként kapta meg a világháború után, mert a központi hatalmak helyett az antant szövetséget támogatta. Dél-Tirol lakosságának 60 százaléka ma is német anyanyelvű, az olasz anyanyelvű népesség alig több mint 25 százalék. Az őslakosság a ladin nyelvet beszéli, amely a római birodalom öröksége. Számarányuk Dél-Tirolban körülbelül 4 százalék.

A Tiroler Tageszeitung szerint csak a németek és a ladin nyelvet beszélő őslakosság kapna osztrák útlevelet, az olaszok nem. Ráadásul az új osztrák törvényt már szeptemberben elő akarják terjeszteni. Ennek azért van jelentősége, mert októberben tartományi választásokat tartanak. A helyi, erőteljesen jobboldali német pártok üdvözölték a törvénytervezetet, az olasz kormány viszont dühös.

Enzo Moavero Milanesi külügyminiszter kifogásolja, hogy nyelvi alapon diszkriminálják az olaszokat a saját hazájukban.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy mind Olaszország, mind pedig Ausztria az Európai Unió tagállama. Ráadásul Ausztria épp a soros elnöke az Európai Uniónak.

Az olasz pártok egyértelműen elutasítják az osztrák elképzelést a kettős állampolgárságról. A helyi németek viszont még ki is terjesztenék azt Trentino tartományra is. Ez a tartomány is Ausztria része volt az első világháború előtt. Ott is élnek németek és ladin nyelven beszélő őslakosok – bár kisebb számban, mint Dél-Tirolban.

Bécsben elsősorban a szélsőjobboldali Szabadságpárt forszírozza az ügyet. Ha ugyanis bevezetnék a kettős állampolgárságot Dél-Tirolban, akkor az ottani németek Ausztriában is szavazhatnának. Ez szavazatokat hozhatna a Szabadságpárt konyhájára. A szélsőjobb párt ugyanis azzal a problémával küzd, hogy koalíciós partnere, a Néppárt, Kurz kancellár vezetésével lenyúlta kedvenc témáját, a bevándorlásügyet. A kettős állampolgárság bevezetésével Dél-Tirolban a Szabadságpárt látványos eredményt könyvelhetne el egy számára fontos témában.

Csakhogy Brüsszelben sem lelkesednek azért, hogy Ausztria épp az Európai Unió elnökeként hozzon olyan döntést, mely szembeállíthatja a két uniós tagállamot. Ezért valószínű, hogy az osztrák törvénytervezet csak jövőre kerül a parlament elé.

A magyar kormányt és az MTI-t sem érdekelte a magyar filozófus nemzetközi díja

2

Heller Ágnes filozófus Manès Sperber-díjat vehetett át Bécsben, a kancellári palota dísztermében. A magyar állam részéről senki nem volt ott, az MTI sem tudósított az eseményről.

Az Osztrák Köztársaság 1985 óta két- vagy ötévenként adományozza a díjat azoknak, akiket az irodalom, a pszichológia vagy a társadalomtudomány területén kiemelkedőnek értékelnek. A névadó Manès Sperber osztrák-francia író, szociálpszichológus és filozófus volt a múlt század elején.

Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémiarendes tagja. Kutatási területei az etika, az esztétika, a történet- és kultúrfilozófia, valamint a filozófiai antropológia köré szerveződnek. A Budapesti Iskola nevű szellemi csoportosulás egyik jelentős személyisége.

Ezt az elismerést korábban két magyar szerző, Konrád György (1990-ben) és Esterházy Péter (2009-ben) kapta meg.

A 2018. június 14-i díjátadón Ausztria kancelláriaminisztere és a német nagykövet is jelen volt, ám a magyar állam részéről senki nem jött el, az MTI sem adott hírt a rendkívüli eseményről.

A június 14-i díjátadón Radnóti Sándor mondta a laudációt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK