Kémmérgezés: Moszkvának éjfélig kell magyarázatot adnia

0
1315
Szakértők vizsgálják a mérgezés helyszínét. (MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Peter Brown)

A brit külügyminiszter berendelte Oroszország londoni nagykövetét, hogy közölje vele: kedd estig magyarázatot vár Szergej Szkripal exezredes és lánya ügyében. Ha nincs hihető magyarázat, akkor London lépni fog – közölte Theresa May miniszterelnök.

Ahogy korábban is írtuk, a brit kormány szerint Oroszország áll a mérgezés mögött. Egy másik, Angliában élő egykori orosz titkosszolga úgy nyilatkozott a Daily Mailnek, hogy őt személyesen megfenyegették: közölték vele, hogy Putyin Moszkvában aláírt egy listát, mely az árulók likvidálását parancsba adta. A listán Szergej Szkripal ezredes is szerepel.

A brit rendőrség közben egy fekete maszkos nőt keres, aki gyanúsan viselkedett abban az étteremben, ahol az orosz ezredest és lányát az ideggáz támadás érte. Az étterem összes vendégét figyelmeztették: jól mossák ki a ruhájukat. Az a rendőr, aki rábukkant az apára és lányára egy padon Salisburyben, súlyosan megbetegedett, de már túl van az életveszélyen. Szkripal és lánya még nincs.

Moszkva természetesen cáfol. Korábban Litvinyenko volt orosz titkosszolgálati ezredest polóniummal ölték meg Nagy-Britanniában. Litvinyenko özvegye szerint nem lehet kétség: ezúttal is Moszkva sújtott le.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .