Ismét odacsapnak a civil szervezeteknek – Soros még hazajöhet

0
966

Különadót vetnének ki az illegális menekülteket segítő civil szervezetekre, amelyeket lajstromba is vennének, emellett távol tartanák a határoktól az ilyen segítő személyeket. Erről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt a kormány ülése után, budapesti tájékoztatóján.

 

Három törvényből álló jogszabálycsomagot dolgozott ki a kormány, hogy megakadályozza az illegális bevándorlással összefüggő „meglepetéseket”. A három törvény azokat a civil szervezeteket és személyeket érinti, amelyek és akik a kormány értelmezésében segítik az illegális migrációt.

25 százalékos illetékkel büntetik a külföldről – magánszemélyektől és szervezetektől – magyar civil szervezeteknek juttatandó pénzt, ha annak összege magasabb, mint amennyihez hazai forrásból jutnak. Az illeték beszedését az adóhatóság végzi majd, s ha ennek nem tesznek eleget az érintettek, ha jogosulatlan tevékenységet végeznek, akkor az ügyészség értesíti a bíróságot, s javaslatot tesz szankcióra.

Kérdésre válaszolva Pintér Sándor elmondta, hogy például azok számítanak illegális segítségnyújtóknak, akik mondjuk Belgrádban okostelefont adnak egy menekültnek, akiről tudják, hogy törvénytelenül készülnek belépni az országba, és a telefonban megtalálható olyan útvonalprogram, amely megmutatja, hogyan lehet eljutni például Svédországba.

A másik törvény az illegális migráció támogatásában résztvevő szervezeteket adatszolgáltatásra kötelezi, amit a bíróságnál kell elvégezni. Transzparens nyilvántartást ígér Pintér.

S végül a harmadik törvény azzal a helyzettel  foglalkozik, amikor nem anyagi eszközökkel, hanem személyes közreműködéssel segíti valaki elő az illegális bevándorlást. Az ő esetükben bevezetik az idegenrendészeti távolságtartást, a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül, hogy megakadályozzák az ilyen személyek tevékenységét.

Kérdésre válaszolva a belügyminiszter azt mondta, hogy Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet, ezért egyelőre nem alkalmazzák vele szemben a távolságtartást.

Már holnap társadalmi vitára bocsátják a jogszabálycsomagot, amelynek szükségességét azzal indokolta Pintér, hogy több mint kétmillió magyar állampolgár helyeselte eddig a menekültügyben folytatott kormányzati politikát, de ez már nem elég, megelőzésként már többre van szükség.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .